knjiženje finančnega leasing-a

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
orodjar1
Novinec
Novinec

knjiženje finančnega leasing-a

Odgovor Napisal/-a orodjar1 »

Prosim koga z izkušnjami pri knjiženju leasing-a osnovnega sredstva - obdelovalnega stroja v proizvodnji. Zanimajo me vse potrebne knjižbe z navedbo kontov in protikontov (vrednost o.s., DDV, stroški, odplačilo, sprememmbe tečaja EUR itd. :( )
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Ko ste dobili račun od banke, ki vam je dala leasing, knjižite 040,260/220 v SIT.
Mi uporabljamo prehodni konto 1091 za razlike med EUR in SIT.

Nato preknjižite obveznost na leasing (na osnovi pogodbe) 220/1091 v SIT.

V EUR knjižite (mi uporabljamo konte posebej za glavnico in posebej za obresti) 1091/9840 (primer za glavnico)
1091/98401 (primer za obresti)

Polog v EUR knjižite na 9840/1091

Račun za manipulativne stroške knjižite na 040/220 (obveznost do banke)
Lep dan!
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

predčasno prenehanje leasinga

Odgovor Napisal/-a vesnak »

podjetje ne potrebuje več tovornega vozila in se je odločilo vozilo prodati; vozilo je imelo na leasing (ni bil najem!);
1/za tovorno vozilo smo izstavili izdano fakturo kupcu in to terjatev smo odstopili leasing hiši, ker smo jim bili dolžni že zapadle obroke.
2/za predčasno poplačilo nezapadlih obrokov smo dobili od leasing hiše dobropis za te obroke in sorazmerno obresti;

sedaj me pa zanima kako bi vi knjižili točko 1 in točko 2, da se vam bodo zadeve "znulirale"?
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

predčasno prenehanje leasinga

Odgovor Napisal/-a vesnak »

podjetje ne potrebuje več tovornega vozila in se je odločilo vozilo prodati; vozilo je imelo na leasing (ni bil najem!);
1/za tovorno vozilo smo izstavili izdano fakturo kupcu in to terjatev smo odstopili leasing hiši, ker smo jim bili dolžni že zapadle obroke.
2/za predčasno poplačilo nezapadlih obrokov smo dobili od leasing hiše dobropis za te obroke in sorazmerno obresti;
3/ tovorno vozilo je bilo prodano za nižjo vrednost kot je bila neodpisana vrednost - torej bo izguba pri prodaji.

sedaj me pa zanima kako bi vi knjižili točko 1 in točko 2, da se vam bodo zadeve "znulirale"?

točka 3 mi je jasna
Odgovori