Posojilo?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Posojilo?

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Podjetje (d.o.o.) je s.p. podpisalo menice, katere pa je banka vnovčevala, ker s.p. ni plačeval posojila. To vnovčevanje smo poknjižili kot kratk. naložbe, vendar je sedaj minilo že več kot leto dni. Na kateri konto naj prenesem oz. kako naj poknjižim. Prvo leto smo obračunali obresti, zdaj pa več ne. S.p. je šel v stečaj, mi ga sicer tožimo, vendar ne vemo če bo kaj poplačano.

Prosim za kakšne mnenje, odgovor :shock:

Lp, Anka22
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

A noben ni imel kaj podobnega?
Pa kakšno mnenje, kam naj poknjižim to po novih SRS???

:cry: Anka22
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pa drugače povem;
Kako bi vi poknjižili, če bi se to zgodilo vaši firmi :?: :?:

Anka22
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vnovčevanje menic, ki so dane kot poroštvo, predstavlja drugo kratkoročno terjatev (recimo na kontu 165). Vendar glede na to, da je dolžnik v stečaju oziroma stečajni postopek je že končan, je terjatev potrebno oslabiti (169).
Pri oslabitvi terjatve upoštevajte 17. člen Zakona o davku na dohodek pravnih oseb (tistega, ki velja še za leto 2006), insicer 2. in 3. odstavek tega člena in pa Pojasnilo 2, k Uvodu v SRS, ki se nanaša na Pripoznavanje in odpravljanje pripoznanja sredstev:
2. odstavek: Odhodki zaradi prevrednotenja, ki ni prevrednotenje iz prvega odstavka tega člena, razen odhodkov nastalih zaradi prevrednotenja......... se ne priznajo. Odprava oslabitev se upošteva na način, da se prihodki izvzemajo, ......
3. odstavek: Odhodki zaradi prevrednotenja, ki se po drugem odstavku tega člena ne priznajo, se priznajo ob prodaji ali drugačni odtujitvi sredstev in ob poravnavi ali drugačni odtujitvi dolgov.

Na kratko: pustite jih na drugih kratkoročnih terjatvah ter jih oslabite.

LP
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Že leta 2005 sem imela to na kontu 176 (krat.dana posojila) po novih SRS pa sem prenesla na konto 182 (krat.posojila dana drugim).
V BS za leto 2005 sem imela to na Druge krat.fin.naložbe (AOP 045)

Naj prenesem na konto 165?
Kako se poknjiži oslabitev? :?:

Še malce pomoči prosim,
ANka22
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Oslabitev:721/169 (prenos v odhodke)
Finančna naložba bi bila, če bi dali posojilo neposredno koristniku. Vi pa ste bili porok in ste plačali posojilo namesto dolžnika. Zato je to plačilo, po moje, bolj druga kratkoročna terjatev, kot pa posojilo. Razen tega bi morali imeti za dano posojilo tudi sklenjeno pogodbo, z določenim rokom vračila in obrestno mero . . . .
LP
Odgovori