Sem v zelo hudih težavah. Zaposlena sem v malem privatnem podjetju kot računovodkinja. Veliko stvari se dela mimo zakona, vendar mi nikoli nihče ni hotel ničesar podpisati. Ker me to zelo muči, sem izkoristila priliko zamujanja plač in dala delodajalcu obvestilo, po katerem lahko v osmih dneh odpovem pogodbo.
Dogovorjeni smo bili, da lahko delam tudi manj dni v tednu, samo da vse naredim in imam priznano kot bi bila v službi oz. krajši delovni čas. To sem tudi večkrat koristila, saj ima otrok zdravstvene težave in sem prej hodila iz službe, pa tudi kdaj sem ostala doma.
Zdaj mi grozi, da mi bo poslal revizijsko družbo, ki se ukvarja s takimi problemi in bomo poračunali, koliko sem jim še dolžna zaradi teh mojih izostankov. Poleg tega mi pravi, da sem tudi jaz odgovorna za poknjižene stvari in bom zato tudi odgovarjala.
Kaj naj naredim?
Zmešalo se mi bo - prosim pomoč
Moderator: Mirko Zbačnik
Predvsem brez panike. Delodajalec ne bo poklical revizijske družbe, ker če je že zdaj delal mimo zakona, da bi se izognil plačevanju davščin in prišel čim ceneje skozi, tudi sedaj ne bo imel za revizijsko družbo, katerih storitve so res drage.
Bo pa vam to dobra šola, da se zamislite. Vse, kar je narobe, je predvsem odgovoren direktor, res pa je, da ste tudi vi soodgovorni. Če vas je silil, da delate mimo zakona, in nimate o tem dokazila, je najbolje, da si naredite ustrezne zabeležke o tem in čim prej najdete drugo službo.
In nikoli več nič ne delajte na besedo.
Bo pa vam to dobra šola, da se zamislite. Vse, kar je narobe, je predvsem odgovoren direktor, res pa je, da ste tudi vi soodgovorni. Če vas je silil, da delate mimo zakona, in nimate o tem dokazila, je najbolje, da si naredite ustrezne zabeležke o tem in čim prej najdete drugo službo.
In nikoli več nič ne delajte na besedo.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Svetujem vam da daste pisen zahtevek delodajalcu, kjer navajate njegove napake. Ker ga verjetno ne bo podpisal, to priporočeno pošljite (lahko s povratnico) na njegov naslov. Kopijo si obdržite.
Če pa dajete sami odpoved, vam svetujem, da povprašate za nasvet inšpektorja. Proceduralne napake se lahko hitro pojavijo.
poglejte še v bazo znanja (sestaljeno iz odgovorov na forumu): http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... ni_delavca
Če pa dajete sami odpoved, vam svetujem, da povprašate za nasvet inšpektorja. Proceduralne napake se lahko hitro pojavijo.
poglejte še v bazo znanja (sestaljeno iz odgovorov na forumu): http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... ni_delavca
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Problem se je pojavil, ko sem jih uradno opozorila na napake in da nameravam dati pisno odpoved. Pravi, da če da zadnji tolar, samo da me bo uničil. Opozorilo pa sem dala po navodilih delovne inšpekcije, napisal pa mi ga je sindikalni odvetnik. Tako mislim, da mora biti vse O.K.
Razmišljam pa v tej smeri: če so bile plačane vse ure, tudi M4 je potrdil sam, mislim, da bi moralo štimati. Glede davčne pa - najraje bi jih kar poklicala in razložila situacijo. Ali ima kdo podobne izkušnje?
Razmišljam pa v tej smeri: če so bile plačane vse ure, tudi M4 je potrdil sam, mislim, da bi moralo štimati. Glede davčne pa - najraje bi jih kar poklicala in razložila situacijo. Ali ima kdo podobne izkušnje?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz imam izkušnje le z inšpektorjem z delo, zato vam svetujem, da kar sodelujete z njim. Tudi sindikalnega odvetnika se okoepajte in mislite predvsem nase. Kar se tiče davčne se zavarujete z zahtevkom o izpolnjevanju zahtev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko