Pozdravljeni,
zanima me, kakšna je praksa pri kreditih, v mislih imam, če zaposleni vzame kredit pri neki banki, potem pa banka pošlje v računovodstvo podjetja, kjer je kreditojemalec zaposlen, obvestilo, da mu je treba pri plači trgati kredit in ga nakazati na račun banke. Kdo plača to nakazilo? Ta prenos sredstev namesto delavcu, banki? (stroške, cca 170-180 sit).
Hvala
Kredit - kdo plača transakcijo
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala za odgovor. Me pa še zanima, ko praviš praviloma. Ali je to kje zapisano? In ali se to kje izvaja? V praksi? Da bi podjetje delavcu zaračunalo to transakcijo? Razen pri pokojninah, kot ugotavljaš. Ne vem, meni se zdi grozno, da bi podjetje, dobro stoječe in z dvema zaposlenima, škrtarilo pri temu, razen če ni namen tega, da se delavca odpodi stran. Mi je pustilo kar slab priokus, to škratrjenje pri 170 sit, ko pa vemo, kje in koliko se vse troši. Kaj meniš? 
Ali bi bilo v primeru, če bi imelo podjetje 10 zaposlenih in vsak od njih kakšen kredit ali dva, pa še kakšno članarino ali dve, to sprejemljivo od delodajalca?
Delodajalec bi tako plačal dodatno provizijo, ki je ne bi bilo, če bi delavci sami skrbeli za svoje obveznosti: 10 zaposlenih x recimo 4 nalogi na zaposlenega za odtegljaje x 170 SIT za vsak nalog x 12 mesecev = 81.600 SIT. To pa že ni tako mali strošek, mar ne?
Delodajalec bi tako plačal dodatno provizijo, ki je ne bi bilo, če bi delavci sami skrbeli za svoje obveznosti: 10 zaposlenih x recimo 4 nalogi na zaposlenega za odtegljaje x 170 SIT za vsak nalog x 12 mesecev = 81.600 SIT. To pa že ni tako mali strošek, mar ne?
Hmmm, moram priznati, da sem tudi o tem razmišljala, kako imajo to urejeno podjetja z več zaposlenimi, recimo 200??? Meni je to prvi kredit v življenju in mi problem plačila transakcije sploh ni padel na pamet, dokler mi ni bilo to predočeno s strani delodajalca. Vprašala sem druge, ki so imeli že več kreditov, pa se nihče ne spomni, da bi mu kakorkoli komplicirali okoli tega. Ali pa so jim kar od plače odtegnili, brez da bi oni sami to vedeli...? Je to možno?