Minimalna plača in dodatki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TatjanaVr
Začetnik
Začetnik

Minimalna plača in dodatki

Odgovor Napisal/-a TatjanaVr »

Pozdravljeni.

Zanima me kako obračunati dodatke na plačo, če je količnik čistilke 1,10 in dodatki, ki pripadajo po zakonu, vseeno pa še manjka nekaj manj kot 12 jurjev do minimalne plače.
Ali se po tem takem res ne pozna, če čistilka dela na praznik, če dela nadure, če je uspešna,....

Ali pa je potrebno plačo obračunati tako, da osnovni plači obračunamo ločeno dodatke za delo v deljenem, nadure,... in je dodatek do minimalne plače zgolj k osnovni plači(1,10, zakonski dodatki)?

Vem da je bilo že nekaj govora o tem, pa vseeno še enkrat sprašujem, ker je potem nesmiselno, da čistilka dela noč in dan pa vedno dobi isto plačo.

Lp.
Pozdrav!

Tatjana
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Čisto odvisno je, po kateri kolektirvni pogodbi se ravnate. Če bi se ravnali po splošni kolektivni pogodbi, bi izračunali osnovno plačo:

Izhodiščna plača za I.tarifni razred 80.223 sit, pri količniku 1,10, bi bila osnovna plača 88.245,30 sit. Na osnovno plačo pa delavcu pripadajo vsi dodatki: dodatek za minulo delo, dodatek za izmensko delo, dodatek za delo v nedeljah ali praznikih itd. Dodatki so opredeljeni v kolektivni pogodbi, osnova za izračun dodatkov pa je zmeraj osnovna plača.

Če osnovna plača z dodatki ne dosega minimalne plače, smo dolžni prišteti še razliko.

Na plačilni listi morajo biti vse postavke razčlenjene.
TatjanaVr
Začetnik
Začetnik

Hvala.
Za nas velja kol.za negosp.dejavnosti.
Kako v tem primeru?
Pozdrav!

Tatjana
sirtaki
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sirtaki »

osn.kol. 1,10 x 55.536 SIT znaša 61.089,60 SIT (izhodiščna plača). prišteje se še dodatke, ki ji pripadajo po KP za neg.. če imate dodatke napisane v obliki količnika (npr. 0,46), ga v odstotke pretvorite tako (0,46x100)/1,10; ta odstotek (41.81%) pa pomnožite z njeno izhodiščno plačo (61.089,60 SITx0,4181=25.541,56). izhodiščno plačo in dodatke v SIT seštejemo, tako pridemo do njene bruto plače.

če ima še kakšne nadure, nedeljske, nočne se te izračunajo tako, da znesek izhodiščne plače in dodatkov razdelimo na ure v mesecu, za katerega računate plačo, tako dobite urno postavko. to npr. za nadure pomnožite z 1,5 (mislim, da je nadura plačana 150%, vendar raje preverite) ter s številom nadur, ki jih je opravila in dobite njeno plačilo za nadure. postopek je enak za nedeljske in nočne.
TatjanaVr
Začetnik
Začetnik

Joj, očitno sem res tako napisala kot da sploh ne vem plače izračunati :)
Pa jo znam. Tudi na pamet, ne samo s programom. Delam to že več let.
Se opravičujem, da sem tako površno postavila vprašanje.
Bom probala še enkrat:
Če ima čistilka osnovno plačo 1,1*55536 plus dodatki za minulo delo, plus po 16.a čl., plus 16.čl. Uredb.o kol., plus dpdatek po 2.čl.Aneksa h kol.pog. in vse to skupaj ne znese za minimalno plačo, dodamo bruto popravek recimo do 125050.
OK, to je plača. Ampak nekje sem zasledila, da pa dodatki za izmensko delo, delo v deljenem del.času, nadure, delo na praznik pa se obračunajo od osnovne plače vendar se prištevajo k plači nad 125050. In to me zanima, če je res tako. To bi bilo tudi edino logično, da čistilka ne dela "za<stonj" na praznik, ponoči,.....ima pa vedno isto plačo.

Upam, da sem bila sedaj razumljiva.
Se pa za nesporazum od rpej opravičujem.

Torej: ali drži, da je plača vedno enaka(minimalna) ali lahko z urami na praznik.... preseže minimalno?

Lp.
Pozdrav!

Tatjana
TatjanaVr
Začetnik
Začetnik

Še vedno nimam odgovora na to vprašanje. Kamorkoli in na kogarkoli se obrnem...nič :cry:

Kaj res nihče nima takšnega primera?

pa srečno in uspešno 2007. Zdržimo pritiske ZR!
:prayer:
Pozdrav!

Tatjana
MAJA01
Novinec
Novinec

Plača!

Odgovor Napisal/-a MAJA01 »

tudi jaz upam, da čim prej nekdo odgovori na to upraŠanje!!!

Odgovori