Regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rudl
Novinec
Novinec

Regres

Odgovor Napisal/-a rudl »

01.10.2001 sem se za nedoločen čas, s polnim delovnim časom zaposlil v podjetju X, 01.08. pa bom nastopil delovno razmerje pri novem delodajalcu (torej bom z 31.07. prekinil delovno razmerje pri prvem). Zanima me, kateri od delodajalcev mi je dolžan izplačati regres in v kolikšni meri.
V 51.členu SKP je navedeno, da se regres za letni dopust pri likvidnih organizacijah izplača do konca julija tekočega leta, vendar jaz ga kljub navedenem še nisem prejel. Glede na omenjeno smatram, da mi je dolžan prvi delodajalec v celoti izplačati regres, slednji pa pravi, da le sorazmerni delež. Zato sva se odločila, da vprašanje "razčistiva", da bo izplačilo opravljeno po črki zakona. Že vnaprej NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po zakonu je dolžan regres izplačati prvi delodajalec, če ste pri njemu dalj od 01. 07. 2004 in imate nad 6 mesecev. Lehko se delodajalca tudi dogovorita (pisno) o sorazmernem izplačilu.

Po "črki zakona" je dolžan izplačati prvi delodajalec.

Mirko
rudl
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a rudl »

g. Zbačnik, za odgovor še enkrat lepa HVALA...
IskalecXX
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a IskalecXX »

Še eno bolj zapleteno vprašanje:

do 31.3 sem bil zaposlen v podjetju v likvidaciji. dobil sem sorazmerni del regresa (1/4)
od 1.4. do 15.4 dobil za določen čas (firma X1)
od 16.4. do 30.6. zopet za določen čas (firma X2)
od 1.7. pa za nedoločen čas (firma X3)

kdo in v kolikšni meri mi je dolžan izplačati ostanek regesa (3/4) in na kaj se sklicujem pri zahtevku za izplačilo ?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Primer je res kompleksen. Menim pa da bi vam moral osatle 3/4 izplačati zadnji delodajalec, ker ste pri njemu v tem letu 6 mesecev (lahko vam ga ne izplača takoj). V najslabšem primeru vam lahko izpača le 1/2. Poizkusite se zmeniti in nekako iztisniti še zadnjo četrtino.

LP, Jam
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Jaz pa mislim, da bi zadnji delodajalec moral izplačati samo 1/2 regresa (ker bo zaposlen samo šest mesecev in nič več - v tekočem letu).
Preostali del pa ostala dva, sorazmerno s časom trajanja zaposlitve in z že izplačanim regresom (kar pa dvomim, da bosta storila, vsaj prvi delodajalec - ker je čas trajanja samo pol meseca).

Sicer pa ima še kdo drug kakšno drugo mnenje?

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Gre za kontinuiteto zaposlitve, če bi se dalo razumno dogovoriti, bi tudi podjetja X1 in X2 morala nositi del bremena, in izplačati sorazmeren del. Tako možnost omenja tudi ZDR.
V primeru, da bi bil pri podjetju X1 do 30. 06., bi mu bilo to dolžno izplačati le 1/2 regresa, ker ni prekorači mejnega datuma 30. 06. Po tej logiki bi zadnjega delodajalca bremenil z 1/2 regresa.

Res je, da se novi ZDR nagiba k bolj fleksibilnem zaposlovanju in je menjava delodajalca dobra tudi za zaposlene, a tako hitre menjave kot kaže ne predvideva.

Ne vem kako je, če sta mu delodajalca X1 in X2 dala izjavo (kar sta dolžna) o (ne)izplačilu regresa, a to pomeni, da bo moral nazadnje le izplačati regres zadnji delodajalec, ali bo potrebna tudi sodna pot do X1 in X2?
LP, Mirko
Odgovori