plača novo zaposlenega pri s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
plača novo zaposlenega pri s.p.
Do sedaj sem zaposlovala delavce po kolektivni pogodbi med zasebniki in delodajalci. Zaposlila bom novega delavca in mu dala minimalno plačo.
Je to 120.979,00 za V. stopnjo mislim? Je to dovolj, ali moram še na to dodati tisti znesek uskladitve 10.100,00? Kaj pa dodatek na delovno dobo, ker je bil delavec prej zaposlen že pri drugem delodajalcu? Verjetno ga na to minimalno plačo prištejem 0,05% na leto zaposlitve? Bom tako obračunala pravo plačo. Hitro pomoč prosim, pa stokrat hvala!
lep sončen dan!
Je to 120.979,00 za V. stopnjo mislim? Je to dovolj, ali moram še na to dodati tisti znesek uskladitve 10.100,00? Kaj pa dodatek na delovno dobo, ker je bil delavec prej zaposlen že pri drugem delodajalcu? Verjetno ga na to minimalno plačo prištejem 0,05% na leto zaposlitve? Bom tako obračunala pravo plačo. Hitro pomoč prosim, pa stokrat hvala!
lep sončen dan!
Plača pri s.p.-nujno prosim
Moj delodajalec je tudi zaposlil delavko s V.stopnjo izobrazbe za določen čas. V pogodbi je zapisana osnovna plača delavca 118.607,00 SIT bruto. Plačo sem pripravila in sicer je poleg še 4,5 % na delovno dobo in višina dodatka po zakonu 13.600 SIT, skupaj 137.544,30 SIT in znaša več kot je minimalna plača zaposlenega, tako DA MISLIM DA JE TAKO PRAVILNO. Zanima pa me, PRISPEVEK ZA DOPOL.IZOBRAŽEVANJE. Tega nisem obračunala, ker ni član obrtne zbornice, niti nima obrtnega dovoljenja, tako da se ta prispevek verjetno ne obračuna. PROSIM ZA ODGOVOR!
diana
Tudi mi bomo zaposlili novega delavca. Me pa zanima sledeče.
Če se zmenimo, da je plačilo 1000 sit/uro, pride to mesečno približno od 160.000 do 186.000 sit. Kaj moram na ta znesek vseeno dodati teh 13.600 sit dodatka.
Jaz res ne uspem razumet v katerem primeru pride v upoštev ta uskladitveni dodatek. Ali prav razmišljam : če je delavec zaposlen že dalj časa, potem se mu plača povečuje za ta uskladitveni dodatek. Če pa ga na novo zaposliš, pa naj bi bilo to že upoštevano v urni postavki in ti ni potrebno dodajat teh 13.600 sit.
Ali je finta samo v individualnih pogodbah. Torej, če ga zaposlim na podlagi individualne pogodbe, ne upoštevam tega uskl. dodatka. Če pa je zaposlen na osnovi kolektivne pogodbe, pa ga upoštevam.
Hvala za pojasnila. Katja
Če se zmenimo, da je plačilo 1000 sit/uro, pride to mesečno približno od 160.000 do 186.000 sit. Kaj moram na ta znesek vseeno dodati teh 13.600 sit dodatka.
Jaz res ne uspem razumet v katerem primeru pride v upoštev ta uskladitveni dodatek. Ali prav razmišljam : če je delavec zaposlen že dalj časa, potem se mu plača povečuje za ta uskladitveni dodatek. Če pa ga na novo zaposliš, pa naj bi bilo to že upoštevano v urni postavki in ti ni potrebno dodajat teh 13.600 sit.
Ali je finta samo v individualnih pogodbah. Torej, če ga zaposlim na podlagi individualne pogodbe, ne upoštevam tega uskl. dodatka. Če pa je zaposlen na osnovi kolektivne pogodbe, pa ga upoštevam.
Hvala za pojasnila. Katja
Katrijn ali je res potrebno vedno obračunati 1% za dod.izpbraževanje delavcev? KOlikor vem mora s.p.-jeva dejavnost spadati pod obrtno dejavnost! Tako je meni povedala na DURS-u, ko sem obračunavala ta prispevek za delavce v geodetski dejavnosti. vendar sem jo tudi pri nas v računovodski pa nimamo nobenih preplačil???
Hvala za odgovor NINA
Hvala za odgovor NINA
Če naj bi uskladitveni dodatek bil že vključen v bruto plačo, ki je določena v pogodbi o zaposlitvi, ne razumem kako je potem z pogodbami kjer je delavcu določena minimalna plača. Ta je obvezna, je z zakonom določen znesek. Se res lahko potem smatra da naj bi bil uskladitveni dodatek vključen vanjo ali je že v osnovi (v pogodbi o zaposlitvi) potrebno povečati bruto plačo za uskladitveni dodatek??
Naprimer če želiš izplačati delavcu minimalno plačo potem v pogodbi določiš da je delavčeva bruto plača 125.052 ali je le ta že povečana za znesek uskladitve 125.052 + 13.600???
In še eno vprašanje me zanima kje so merila kjer lahko določiš da je pa delavec že zaposlen dovolj časa da mu lahko plačo povečamo še za uskladitveni dodatek??? Je to 3, 5 ali 10 let???
Hvaležna bom za odgovore če mi lahko kdo to pojasni!!
Naprimer če želiš izplačati delavcu minimalno plačo potem v pogodbi določiš da je delavčeva bruto plača 125.052 ali je le ta že povečana za znesek uskladitve 125.052 + 13.600???
In še eno vprašanje me zanima kje so merila kjer lahko določiš da je pa delavec že zaposlen dovolj časa da mu lahko plačo povečamo še za uskladitveni dodatek??? Je to 3, 5 ali 10 let???
Hvaležna bom za odgovore če mi lahko kdo to pojasni!!