ddv - trikotni posli

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

ddv - trikotni posli

Odgovor Napisal/-a lupus »

Primer tristranskega posla: slovenski davčni zavezanec identificiran za namene DDV, naroči pri italjanskem zavezancu blago. Naročeno blago pride iz Tajske v Koprsko luko, kjer ga ocarinijo in obračunajo DDV. Carinska deklaracija vsebuje obračunan DDV, naš zavezanec pa dobi še fakturo od italijanskega zavezanca. Kako je z obračunom davka v tem primeru po italijanski fakturi, saj je davek že obračunala carina in kako je z davčno administracijo?? Je morda kdo že imel podoben primer?
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Res nihče nima te izkušnje???!!!
maja1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a maja1 »

Mi ravno tako naročimo pri italijanskem davčnem zavezancu blago. Blago pride n.pr.iz Rusije. Po obračunu carine plačamo vse dajatve, račun od italijanskega dav.zavezanca ne vpišemo v nobeno davčno knjigo. Evidentira se torej uvoz iz Rusije v posebno evidenco o vstopnem DDV pri uvozu blaga.

Lp

maja1
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Če se ne motim je bilo nekje rečeno, da se v takem primeru, dokler minister za finance ne objavi drugače, plačajo carinske uvozne dajatve- torej tudi DDV ob prihodu blaga iz tretje države, potem pa se po "dobaviteljevi" fakturi DDV še enkrat obračuna - torej skupaj davek obračunan 2X. Sliši se sicer čudno, lahko da se seveda motim, mislim da je mag. Špes na enem od predavanj nekaj govoril o tem? Ve kdo kaj bolj natančno?
LP
minca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a minca »

Lupsus tvoj primer se obravnava kot uvoz blaga (knjiga E-UVOZ) (glej 11, 16 in 32. člen ZDDV). Slovenija je država kjer je bilo blago prvič vnešeno v Skupnost.
lp.

jasmina
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Yessy hvala za odgovor in trud, mi veliko pomeni! Še vedno pa sprašujem če kdo ve kaj o tistem dvakratnem obračunu DDV?
minca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a minca »

Vstopni ddv se upošteva samo na podlagi carinske deklaracije. Italijanska faktura pa je brez davka in se tudi NE naredi samoobdavčitve. Knjižite jo enako kot tuje fakture pred 1.5. in se ne zavede v davčne knjige.
Na kratko: postopek knjiženja in upoštevanja vstopnega ddv-ja enak kot pri uvozih pred 1.5. - samo na podlagi carinske deklaracije.
lp
jessy
Odgovori