Vodenje eviden - kmetjistvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Vodenje eviden - kmetjistvo

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kmet v tekočem letu preseže 7.500 evrov prometa in tako eden izmed članov družine (določijo ga sami) postane zavezanec za DDV. Obstaja tudi primer, ko se zaradi nameravanih investicij za to odloči sam. Ker je še vedno obdavčen po katastru, matram, da mu ni potrebno voditi evidenc, razen za namene DDV. To bi bilo še nekako razumljivo.

V sistemu mora ostati 60 mesecev. Kako je z iztopom in poračunanjem vstopnega DDV-ja v primeru, da je invstiral v zgradbe? Mora potem takem voditi tudi register OS? Na katere pasti mora še paziti kmet, ki se odloči prostovoljno vključiti v sistem?

Menim, da bo teh kmetov čedalje več, nejasnosti je pa še precej, še posebno, ker je odločitev kar zahtevna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tudi jaz menim, da je v kmetijstvu precej nejasnosti.
Primer, ki me muči v zadenjem času:
Mali kmet želi prodati nezazidano stavbno zemljišče. Fizične osebe načeloma ne rabijo plačevati DDV od prodaje NSZ. Toda kako obravnavati kmeta?
Na ZRFR so mi rekli, če je to enkraten posel - ni potrebno.
V Davč.biltenu 11/2006 pa sem zasledila naslednje:
" Promet NZS, ki ga opravi fizična oseba, je lahko obdavčen z DDV ali pa z DPN, to je odvisno od tega, ali je fizično osebo - prodajalca nepremičnine mogoče opredeliti kot osebo, ki neodvisno opravlja dejavnost po 13. členu ZDDV."

13. čl. ZDDV pa pravi: Dejavnost po prvem odstavku tega člena obsega vsako proizvodno, predelovalno, trgovsko in storitveno dejavnost, vkljuno z rudarsko, KMETIJSKO in poklicno dejavnostjo. Dejavnost obsega tudi izkoriščanje premoženja in premoženjskih pravic, če je namenjeno trajnemu doseganju dohodka.

Če prav razumem - mali kmet, ki želi prodati gradbeno parcelo avtomatsko postane zavezanec za DDV?
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi jaz to tako razumem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Mislim, da večina tega sploh ne ve. V mojem domačem okolju poznam veliko malih kmetov, ki imajo katasterski dohodek par 100.000,00 sit, komajda živijo, svoj standard si popravijo z prodajo zemljišč (tudi gradbenih), o DDV pa sploh ne razmišljajo.
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V našem okolju je čutiti, vsaj pri večjih kmetijah neko usmerjanje pospeševalne službe, ki kmete ozavešča. So pa primeri res redki.
Mirko Slika
Odgovori