dokončni davek

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

dokončni davek

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

:roll:
Vse lepo pozdravljem!

Eno vprašanje imam?? A mi lahko kdo razloži kaj pomeni dokončni davek omenjen pri kapitalskih dobičkih ?? A to pomeni, da če si prodal npr. točke vzajemnega sklada po dveh letih, prijaviš dobiček do 31.1. in plačaš 20 % davka in konec....Pri dohodnini pa v zvezi s tem nimaš več nobenega opravka..ali pač?? Ali dobiš kaj nazaj oz. doplačaš, odvisno od tega, v katerem dohodninskem razredu se znajdeš ? Ali ti potem pri dohodnini kapitalski dobiček nič več ne upoštevajo?

Hvala za odgovor in lep dan želim.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Prosim vas, da ne boste pozabili na moje vprašanje o dokončnem davku, ker res ne vem kam naj se obrnem za to obrazložitev...vi ste moje :?: :D edino upanje.
Lepo sobotno popoldne vam želim.
Lepo vas pozdravljam.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!

Dokončni davek pomeni, da te vrste obdavčljivega dohodka za katerega ste plačali davek, ne vključujete v dohodninsko napoved (tja se vključijo druge vrste obdavčljivega dohodka: plače, dohdoek iz dejavnosti, dohodek iz premoženjskih pravic itd.). Plačali pa ga boste na podlagi odmerne odločbe davčnega organa. Davčni organ pa vam bo odmeril davek na podlagi vaše napovedi, ki jo boste oddali do 28.02.2007. Stopnja davka je odvisna od časa imetništva (pri dveh letih je 20% od doseženega dobička). Dodatno si lahko pogledate razlage na DURS-uvi strani (pri dohodnini/kapital)

In povezava za obrazce in navodilo za njihovo izpolnjevanje:
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=80223

LP
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za konkreten in hiter odgovor. Točno takega sem potrebovala, čeprav se mi ne zdi logično, da se pri "skupni" dohodnini ne upošteva kapitalskih dobičkov. Ampak vsak ima svojo logiko, zakoni so pa sploh nekaj svojega.

Lep večer.
Lepo vas pozdravljam.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Veste, "kapitalisti" so imeli tako močan lobi, da so z grožnjo odliva kapitala v tujino uspeli, da se je zakon o dohodnini konec leta 2005 spremenil. To pomeni, da v letu 2006 in dalje, kapitalski dobički ne vplivajo več na dohodninsko osnovo.

LP
Odgovori