Zacetni koraki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alesl
Novinec
Novinec

Zacetni koraki

Odgovor Napisal/-a alesl »

Pozdravljeni!

- odprl sem s.p. kot dopolnilno dejavnost
- nisem davcni zavezanec za DDV
- enostavno knjigovodstvo (knjige bom vodil sam - zaenkrat)
- mesecni poslovni dogodki (2,3 izdani racuni, potni stroski, stroski za telefon, internet ...)

Prosil bi ce mi lahko odgovorite na nekaj vprasanj.
1. Med osnovna sredstva bi rad knjizil dolocene predmete, ki so v gospodinjstvu, kot lastni vlozek pridobljene pred pricetkom dejavnosti. Zanima me kaj mora biti opredeljeno v sklepu da ne bo pozneje kaksnih zapletov (vrednost predmeta, stevilka listine ???)
a) kako ovrednotiti nabavno vrednost prenosnika kupljenega pred 2 leti - takratna vrednost je bila 400.000 SIT??
b) a se lahko med osnovna sredstva knjizi pisarniski material (miza, stol) kupljen v IKEI (Avstrija) pred letom dni za ketere nimam racuna??
2. Sedež s.p. je na domu (sem najemojemalec in z najemodajalcem - fizicna oseba imava sklenjeno pogodbo). Fakture za elektriko, komunalo (obratovalne stroske) prihajajo na fizicno osebo ki oddaja neprimicnino. A je mozno deliti stroske elektrike, ... med gospodinjstvom/podjetjem. Ce da kako (sklep ...)??
3. Glede na to da nisem zavezanec za DDV najverjetneje ne rabim voditi evidence povezane z določbo ZZDV-ja (knjige prejetih/izdanih racunov) in tudi v knjigi prihodkov in odhodkov ostanejo slolpci z DDV-jem prazni in se vpisuje samo bruto snesek??
4. A je poleg knjige prihodkov in odhodkov, knjige ostalih terjatev, registra osnovnih sredstev treba voditi še kaj?? (Sem izvajalec intelektualnih storitev)

Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem!

LP, AL
Odgovori