Zaposlitev v Nemčiji: plačilo davka?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
blaz_r
Novinec
Novinec

Zaposlitev v Nemčiji: plačilo davka?

Odgovor Napisal/-a blaz_r »

Pozdravljeni!

Sem pred dilemo, zato se na vas obračam z naslednjim problemom.
Pred kratkim sem dobil ponudbo za delo v Nemčiji, kjer bi delal 2 leti.
Dokončano imam 7. stopnjo naravoslovne izobrazbe in sem državljan SLO.

Potencialni delodajalec mi ponuja plačo v višini cca 3500 €/mesec.

1.) Zanima me, kolikšna je stopnja obdavčitve (3 leta delovne dobe, samski stan, nimam otrok)?

2.) Kateri državi bi plačeval davek? SLO ali D?

Vsako mnenje ali nasvet bo dobrodošlo!

Lp
Blaž
mitac
Novinec
Novinec

tujina, je ****

Odgovor Napisal/-a mitac »

LP
S tujino in davki je takole!S 1.1.2005 je v veljavi nov zakon o delu v tujini,ki nas "gastarbajtarje" kar pošteno udari po denarnici!ne vem natančno kakšen je ta zakon,vem le da sem moral plačati davek v tujini in še ostanek davka v Slo!Seveda sem bil jaz zaposlen v tujini prek Slo podjetja,se pravi v Slo sem prejemal min.brutto plačo(110000sit) od katere sem plačal davek po 25% stopnji,v tujini sem prejemal skromnih 1300$ netto,tam sem plačal pribl 7% davka(China),za pet mesecev 2005 sem plačal akontacijo 106000sit+še 152000sit dohodnine!Po kakšni stopnji so obračunavali davek ti pa na žalost ne morem povedati.Vem še to ,da sem moral za prve pol leta 2006 vsak mesec plačati 40000sit akontacije,kako bo potem z dohodnino pa še ne vem-se kar bojim.
Kakšnega nasveta ti ne morem dati,ker je vsak primer drugačen!Če si le kaj avanturista potem le pojdi-boš videl ,da se izplača(ne glej sam na dnar)UŽIVAJ DOKLER SI MLAD
Poglej mene, 35 let-pa grem za eno leto ali več na Kitajsko-SPET!
ŽIVLJENJE JE BORBA!
blaz_r
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a blaz_r »

Pozdravljen, Mitac!

Od dneva, ko sem na tem forumu postavil vprašanje, sem do danes zvedel kar nekaj potrebnih informacij glede obdavčitve in ostalih zadev. Kar se tiče prvega, bo potrebno v Nemčiji prijaviti začasno bivališče ter se hkrati najbrž v Sloveniji tudi odjaviti -> gre namreč za to, da naši oblasti dokažeš, da nimaš ekonomskih (in po možnosti tudi življenskih) interesov v naši državi, temveč v Nemčiji. Izpolniti bo treba obrazec, ki ga po predložitvi na Upravni enoti naši vrli uradniki temeljito preučijo in se odločijo.... v primeru pozitivnega odgovora dobiš odločbo, da si opravičen plačevanju davka v RS.
Sicer je do mojega odhoda še eno leto, ampak bom najbrž ta čas izkoristil tudi za pripravo dokumentacije, če mi že služba tega ne bo uredila.

Izvedel sem, da znaša nemška stopnja obdavčitve cca 20-25% (on-line kalkulator se nahaja na tej strani: http://www.nettolohn.de./index.php).

Ko sem izračunal netto plačo in odštel stroške, ki jih bom imel z življenjem (stanovanje, ogrevanje, elektrika, voda, hrana, avto in ostalo) sem skoraj na nuli... tu pa se dotikam drugega dela tvojega odgovora, v katerem praviš, da naj ne gledam samo na denar, ampak še na ostale dejavnike, ki pa jih je kar nekaj. Samostojno življenje v tujini je dobra šola za prihodnost, razširitev znanja ostalih tujih jezikov je vsekakor prednost, ki mi bo koristila na vseh področjih v življenju... vse to in navsezadnje še dejstvo, da bom po povratku v našo domovino prevzel vodilno mesto me je vodilo h končni odločitvi: GREM !

Zahvaljujem se ti za vse vzpodbudne besede in ti želim vse najlepše!

Blaž
Odgovori