Avtorska in samozaposleni v d.o.o.
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Avtorska in samozaposleni v d.o.o.
Zanima me vaše mnenje, kako je po sedanjem zakonu sklenitev avtorske pogodbe podjetja z lastnikom in edinim zaposlenim v podjetju?
Podjetnik poleg rednega dela opavi večino projektov izven delovnega časa, ker ga enostavno med rednim delom nima.
Hvala za vsako mnenje!
Lep dan!
Mirko [;)]
Podjetnik poleg rednega dela opavi večino projektov izven delovnega časa, ker ga enostavno med rednim delom nima.
Hvala za vsako mnenje!
Lep dan!
Mirko [;)]
Koliko sem jaz seznanje ni možno v enem podjetju imeti redno zaposlitev in hkrati avtorski honorar, ker je to pred časom bilo zelo izkoriščano. Pa še delo, ki ga izplačate kot avtorski honorar mora dejansko biti z značilnostmi avtorskega dela. Pa po novem zakonu o dohodnini ne bo toliko bolj ugoden avtorski honorar.
To je le moje mnenje. Še kakšen komentar?
LP, Jam
To je le moje mnenje. Še kakšen komentar?
LP, Jam
jaz ravno tako priporočam veliko mero previdnosti pri izplačilih AVH zaposlenim v podjetju. Ni nemogoče, vendar mora imeti delo značaj avtorskega dela in še ne sme biti v opisu rednih del in nalog zaposlenega! po zadnjih izkušnjah z davčno kontrolo, če so stvari pravno dobro pripravljene gre skozi, tako da a priori ni nemogoče!
K.
K.
Popolnoma se strinjam. Zelo pomembna je sistemizacija na kateri so opisane naloge, ki so pokrite z plačo. V kolikor ni mogoče opraviti povezave potem se lahko izplača avtorski honorar.
Ali ste mogoče seznanjeni s spremembami, ki bodo s 1.1.05 glede avtorskih pogodb? Spremenili se bodo normirani stroški iz 40% na 10% v skladu z novim zakonom o dohodnini. Ali se bodo tej spremembi pridružili tudi prispevki in davek od posebnih prejemkov kot je to pri podjemnih? Če ima kdo kakšno informacijo prosim da mi jo posreduje!!!!
Hvala!!
Ali ste mogoče seznanjeni s spremembami, ki bodo s 1.1.05 glede avtorskih pogodb? Spremenili se bodo normirani stroški iz 40% na 10% v skladu z novim zakonom o dohodnini. Ali se bodo tej spremembi pridružili tudi prispevki in davek od posebnih prejemkov kot je to pri podjemnih? Če ima kdo kakšno informacijo prosim da mi jo posreduje!!!!
Hvala!!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Sem seznanjen z novostmi, ki se nam obetajo. Avtorsko delo in pogobeno delo bosta tretirana enako. Mislim, da bodo tako kot avtorske smatrane le neke premoženske. Če se prav spomnim, bodo izjeme le dohodki iz premoženjskih pravic. Ostalo, kar je bilo sedaj smatrano pod avtorstvo bo dohodek iz delovnega razmerja. Novosti bodo stopile s 1. januarjem.
LP, Mirko
LP, Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal elektrik</i>
<br />To sem prebral v nekem članku iz tiskovne konference finančnega minstrstva, kako naj bi bili obdvčeni avtorski honorarji "Po v delovnem gradivu za predlog zakona o dohodnini", ki bo verjetno kar sprejet. V kateri fazi je sprejem zakona, pa mi ni znano.
Mirko
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
<br />To sem prebral v nekem članku iz tiskovne konference finančnega minstrstva, kako naj bi bili obdvčeni avtorski honorarji "Po v delovnem gradivu za predlog zakona o dohodnini", ki bo verjetno kar sprejet. V kateri fazi je sprejem zakona, pa mi ni znano.
Mirko
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Po zakonu do dohodnini poznamo dvojno opredelitev avtorskih del
1. avtorsko delo v delovnem razmerju
2. avtorsko delo kot druge pogodbe
Zaenkrat je s zakonom o dohodnini razvidno da smo s 1.1.05 dolžni spremeniti normirane stroške za avtorske delo iz 2. točke, kje je pa predpisano pa za ostale dajatve, ki veljajo za podjemne pogodbe.
Hvala za vso pomoč.
1. avtorsko delo v delovnem razmerju
2. avtorsko delo kot druge pogodbe
Zaenkrat je s zakonom o dohodnini razvidno da smo s 1.1.05 dolžni spremeniti normirane stroške za avtorske delo iz 2. točke, kje je pa predpisano pa za ostale dajatve, ki veljajo za podjemne pogodbe.
Hvala za vso pomoč.