knjiženje računa iz leta 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

knjiženje računa iz leta 2005

Odgovor Napisal/-a romč »

Imam problem.

Po izstavljenem IOP obrazcu smo ugotovili, da nismo prejeli oziroma nismo knjižili dve odločbi za plačilo članarine za leto 2005. Obvezno smo morali sedaj to plačati.

Sedaj pa ne vem kako naj to knjižim, ker je to strošek leta 2005.

Prosim pomagajte mi.

Srečno 2007 vsem.

Lp
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Glede na to, da se le ta strošek nanaša na leto 2005 morate popravljati dobiček iz leta 2005. Torej ga zmanjšate na 93. V glavnem morate paziti, da to nič ne vpliva na bilanco v letu 2006 saj dejansko ni dogodek iz leta 2006.

LP NINA
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Če zmanjšaš dobiček ali nje potrebno kaj obvestiti Ajpes oz Durs? Lahko zmanjšaš dobiček kar tako?
Kar bo pa bo.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni!

Moje mnenje: karkoli knjižiš vplivaš na bilanco 2006. Ena od opcij bi bila prenos dobička 2005 na rezerve iz dobička /tudi 9/ in rezerve zmanjšati za le-ta znesek. V vsakem primeru pa bo v bilanci 9 manjša za le-to vknjižbo.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
LEONA
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a LEONA »

kaj pa davčno nepriznani stroški v tem letu in obveznost do dobavitelja?
Leona
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Mi takšne račune knjižimo med davčno nepriznane stroške in seveda ne odbijemo DDV.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz pa imam prav nasprotno situacijo. V letu 2005 je bil knjižen račun na prihodke, gradbena storitev (dobava in vgradnja dvigala) pa še ni bila opravljena. Znesek je cca 5 mio sit. Podjetje je šlo v letu 2006 v stečaj, zato smo račun stornirali. Po sedaj veljavnih predpisih, ker gre za pomembno napako, jo moram popraviti preko prenesenega poslovnega izida. Kaj pa z davčno bilanco? izkazali smo 5 mio sit premalo izgube. Če to ne popravimo, v prihodnjih letih ne bomo mogli pokrivati izgube v tem znesku ampak 5 mio sit manj, kar pa ni tako malo!! Ali naj torej popravim davčni obračun za preteklo leto?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Lotica!
Zmanjšanje prenesenega poslovnega izida zaradi odprave napak, boste vključili v davčno osnovo leta 2006. Iz predloga obrazca "Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb" za leto 2006, je razvidno, da se bodo tovrstne napake (brez spremembe računovodskih usmeritev na dan 01.01.2006) vključile v zaporedno 11.3.obrazca: povečanje davčne osnove za znesek razlik zaradi sprememb računovodskih usmeritev in popravkov napak oziroma pod zaporedno 11.4obrazca. Zmanjšanje davčne osnove za znesek razlik zaradi sprememb računovodskih usmeritev in popravkov napak. Predlog obrazca oziroma pravilnika najdete med "davčna reforma" (DURS ali Ministrstvo za finance, portal računovodja.com).

LP
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

No, saj sem vedela, da mora biti to izkazano tudi v davčnem obračunu. Hvala za pojasnilo in lp.
Odgovori