prenos iz osebnega gospodinjstva v s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

ninja
Nov član
Nov član

prenos iz osebnega gospodinjstva v s.p.

Odgovor Napisal/-a ninja »

zdravo,

mene pa zanima, a lahko v drugem letu poslovanja s.p.-ja preneseš neobdavčeno npr. zaloge, osnovo sredstvo.... v s.p. in si pač na začetku leta spet povečaš zaloge??

HVALA
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Samo kar je prenešeno pred začetkom oz.ob začetku poslovanja je neobdavčeno, vse ostalo se obravnava kot prihodek.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To pomeni, da kar prinesemo pred registracijo knjižimo kot podjetnikov "kapital" v R-9, kar prenesemo pozneje, pa kot prihodek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TARTAN
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TARTAN »

Na kakšen način pa se sredstva iz gospodinjstva lahko prenesejo v s.p. (ob začetku poslovanja) Standard 39 piše takole:

"39.54. Podjetnik prenese stvarno premoženje iz gospodinjstva do dneva priglasitve, lahko pa tudi kasneje. Od drugih oseb brezplačno pridobljena osnovna sredstva pa se po dnevu priglasit¬ve ne morejo obravnavati kot prenosi stvarnega premoženja iz gospodinjstva.
Gospodarska vrednost osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je vrednost, ki izhaja iz izvirne listine ali cenitvenega poročila."

Če prav razumem: če nimaš cenitve ali izvirne listine (računa) ne moreš narediti prenosa iz gospodinjstva?!?
herminap
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a herminap »

Zdravo, jaz se navezujem na temo prenosa sredstev iz gospodinjstva.
Zanima me, kje v bilanci stranja se vidi npr. prenos sredstva iz gospodinjstva ob začetku delovanja. Gre za stroj, ki sem ga kupil rabljenega kot fizična oseba, sedaj pa ga bom ob ustanovitvi prenesel na s.p.

Hvala za odgovor.
davido
Novinec
Novinec
Kraj: Maribor
Kontakt:

prenos stvarnega premoženja iz gospodinjstva v dejavnost

Odgovor Napisal/-a davido »

Pozdravljeni
tudi jaz bi se navezal na to temo
letos sem postal samostojni na podlagi dejanskih stroškov in imam opremo staro več let, ki jo še vedno uporabljam.
in tu je moje naivno razmišljanje
Če je:
39.27 Osnova za obračun amortizacije osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je njegova gospodarska vrednost, ki ne sme presegati tržne vrednosti.
IN
Če je:
39.52 Gospodarska vrednost osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je vrednost, ki izhaja iz izvirne listine ali cenitvenega poročila.
IN
Če je:
Tržna vrednost: V Mednarodnih standardih ocenjevanja vrednosti (MSOV/03) je s standardom 1 (S-1) v tč. 3.1 podana naslednja definicija tržne vrednosti:
»Tržna vrednost je ocenjeni znesek, za katerega bi morala voljan kupec in voljan prodajalec zamenjati premoženje na datum ocenjevanja vrednosti v skladu z dogovorom na čisti poslovni podlagi po uspešnem trženju, pri katerem sta stranki delovali seznanjeno, previdno in brez prisile.«

Ali to pomeni da je GOSPODARSKA vrednost enaka NABAVNI vrednosti izpred par let (račun 800€), osnova za obračun amortizacije pa je TRŽNA cena ( 100€ ) za katero bi lahko to napravo ponudil recimo na Bolhi kjer tega noben nebi kupil, kašen poznavalec pa bi mi ponudil trojno ceno nabavne vrednosti. hmm, torej kakšni so kriteriji? Kakšno vrednost naj vpišem v register?

Hvala
saram
Novinec
Novinec

prenos iz gospodinjstva

Odgovor Napisal/-a saram »

Še vedno smo pri prenosu stvarnega premoženja iz gospodinjstva na s.p. - če prav razumem lahko prenesem samo tista osnovna sredstva za katera imam centvno poročilo. (?). Če sem lastnica polovice hiše v kateri imam sedež kot s.p. ali lahko zgradbo prenesem v osnovna sredstva?

Računi za telefon, elektriko, vodo... prihajajo na moje ime - vendar name kot na fizično osebo (torej ne na s.p. in davčnega zavezanca). - Ali jih lahko (včasih je to bojda šlo) "prefakturiram" sama sebi oziroma si jih upoštevam v stroške v nekem določenem odstotku ?

še ena kratka Do 31.1. 07 moramo oddati kontrolne podatke za dohodnino - tudi zase ker imam s.p. - v grobem so ti podatki prihodki-stroški = osnova za dohodnino?

Hvala za odgovor
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni!

O osnovnih sredstvih točno ne vem, zato ne bi odgovarjala na 1 vprašanje, ampak samo na druga dva:

Račune lahko delno, procentualno daste v strošek, napišite o tem računovodski sklep in sklenite pogodbo med s.p. in individualno osebo.

Kontrole podatke za dohodnino oddate v primeru, če imate zaposlene oz. če ste komu kaj izplačevali v letu 2006, s.p. prihodki-stroški nimajo veze s tem. To boste oddali z bilancami do 31.3.2007.

Lepo se imejte.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
davido
Novinec
Novinec
Kontakt:

Re: prenos iz gospodinjstva

saram napisal/-a:Še vedno smo pri prenosu stvarnega premoženja iz gospodinjstva na s.p. - če prav razumem lahko prenesem samo tista osnovna sredstva za katera imam centvno poročilo. (?). Če sem lastnica polovice hiše v kateri imam sedež kot s.p. ali lahko zgradbo prenesem v osnovna sredstva?

Računi za telefon, elektriko, vodo... prihajajo na moje ime - vendar name kot na fizično osebo (torej ne na s.p. in davčnega zavezanca). - Ali jih lahko (včasih je to bojda šlo) "prefakturiram" sama sebi oziroma si jih upoštevam v stroške v nekem določenem odstotku ?

Hvala za odgovor
pozdrav,
današnje informacije, ki sem jih pridobil glede te teme:

39.27 Osnova za obračun amortizacije osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je njegova gospodarska vrednost, ki ne sme presegati tržne vrednosti.

39.52 Gospodarska vrednost osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je vrednost, ki izhaja iz izvirne listine A L I cenitvenega poročila.

Sami si lahko na "pošten" način ocenite trenutno "tržno" vrednost sredstva.
Zgodi pa se lahko, ko vam "davčna inšpekcija" pregleduje knjige in podvomi v vašo oceno vrednosti, da takrat od vas zahteva uradno cenitev.

Tržna vrednost: V Mednarodnih standardih ocenjevanja vrednosti (MSOV/03) je s standardom 1 (S-1) v tč. 3.1 podana naslednja definicija tržne vrednosti:
»Tržna vrednost je ocenjeni znesek, za katerega bi morala voljan kupec in voljan prodajalec zamenjati premoženje na datum ocenjevanja vrednosti v skladu z dogovorom na čisti poslovni podlagi po uspešnem trženju, pri katerem sta stranki delovali seznanjeno, previdno in brez prisile.«

(sej vem da sem tečen glede teh sloganov, ampak .....:-)

glede zgradbe, ....v moje primeru je tako:
živim stanovanju 60m2 tukaj opravljam dejavnost in imam sedež,
vendar za potrebe dejavnosti uporabljam samo 15m2, to pomeni da si lahko od celotnih stroškov elektrike,..., obračunam samo 25%.

tolko vem,... zaenkrat :-)

in kaj pravijo na ta razmišljanja bralci foruma?
pomagaj si sam in knjigovodski servis ti bo pomagal :-)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!

Najprej davido: povezovanje različnih standardov pri določanju tržne vrednosti - poštene vrednosti, v primeru ugotavljanja gospodarske vrednosti osnovnega sredstva zasebnika, je "tvegana" stvar, ker gre v tem primeru za isto osebo, tako kupca kot prodajalca, ki pa sam s seboj ne more sklepati pogodbe.

MSOV/03 govori - bi morala voljan kupec in voljan prodajalec . . . . pri katerem sta stranki delovali seznanjeno, previdno in brez prisile.... A je zasebnik po vašem lahko v dvojni vlogi?

In še 6. točka Uvoda k SRS 2006 (kar ni točno opredeljeno v posebnem standardu, se neposredno uporabljajo splošni SRS): Poštena vrednost je znesek, za katerega je mogoče zamenjati sredstvo ali s katerim je mogoče zamenjati sredstvo ali s katerim je mogoče poravnati obveznost ali za katerega je mogoče zamenjati podeljen kapitalski instrument med dobro obveščenima in voljnima strankama v poslu, v katerem sta medsebojno neodvisni in enakopravni.

Posebni standard SRS 39 res ne govori, kdo opravi cenitev in izdela cenitveno poročilo, vendar menim, da mora to biti neodvisna fizična ali pravna oseba, ki je tudi strokovno usposobljena za to delo (o tem tudi govorijo mednarodni standardi ocenjevanja, ki jih morajo upoštevati ocenjevalci vrednosti ali ne?).

Kar se tiče razmejevanja stroškov med gospodinjstvom in podjetjem, ko zasebnik uporablja del hiše ali stanovanja tudi za opravljanje dejavnosti, se stroški delijo sorazmerno uporabi. Sorazmernost je lahko skupna za vse vrste stroškov oziroma se ta določi za vsako posamezno vrsto stroška. Primer: strošek za toploto je odvisen od števila grelnih teles; strošek za elektriko je odvisen od števila priključenih naprav in njihove porabe-podatek proizvajalca in časa uporabe; strošek za smeti je odvisen od površine, ki jo uporablja zasebnik v primerjavi s celotno površino hiše, stanovanja itd......... Odločitev o uporabi kriterijev/kriterija zapiše zasebnik v obliki sklepa. V svoje poslovne knjige evidentira na podlagi interno izdane knjigovodske listine (temeljnice ipd) h kateri priloži dokumente (fotokopije), ki so bili podlaga za izračun stroškov.

Toliko o mojem stališču (pa ste prihranili za eno kavo, na drugem forumu ste sicer omenjali tudi oranže)! LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Saram, kar se vrednosti osnovnega sredstva in cenitve hiše tiče, sem svoje mnenje povedala v prejšnjem odgovoru. Vendar ne glede na to, bi na tem mestu omenila, kaj pomenijo za vas kasnejši prenosi iz podjetja nazaj v gospodinjstvo, saj nepremičnina spada med kapital, ki ga davčno obravnava Zakon o dohodnini, v členih 80. do 104.

V 98. členu, 5. odstavek: Kadar zavezanec pridobi kapital s prenosom sredstev iz podjetja zavezanca v svoje gospodinjstvo ali s prenehanjem opravljanja dejavnosti, se za nabavno vrednost prenesenega sredstva šteje primerljiva tržna cena sredstva na dan prenosa oziroma na dan prenehanja opravljanja dejavnosti.
In kateri čas se šteje za "ponovno" pridobitev kapitala (to je pomembno pri določanju stopnje davka od dobička iz kapitala pri morebitni kasnejši prodaji oziroma odsvojitvi nepremičnine): 5. odstavek 101. člena: Kadar je zavezanec kapital pridobil na način iz petega odstavka 98. člena tega zakona se za čas pridobitve šteje čas prenosa sredstev iz podjetja zavezanca v njegovo gospodinjstvo oziroma čas prenehanja opravljanja dejavnosti.

Prenos dela hiše (tistega dela v katerem opravljate dejavnost, saj cele hiše ne uporabljate za to) samo zaradi tega, ker imate v njej sedež s.p.-ja najbrž ni smiselna. In če jo boste prenesli kot stvarno premoženje v poslovne knjige zasebnika, upoštevajte pri evidentiranju 2. odstavek 50. člena Zakona o dohodnini:
(2) Stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje, se šteje za prihodek na način, kot je določeno v računovodskih standardih za brezplačno pridobljena sredstva. Ne glede na prejšnji stavek, se za prihodek ne šteje stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje ob začetku opravljanja dejavnosti ali po začetku opravljanja dejavnosti, če je bilo to stvarno premoženje pridobljeno oziroma zgrajeno pred začetkom opravljanja dejavnosti.

LP
davido
Novinec
Novinec
Kontakt:

hvala slovan

... no, in tak to je v tem knjigovodskem svetu...razumevanje, razlaganje, dojemanje, interpretiranje, branje,....je bolj zapleteno kot pa branje ŠejksPira :-)
Odgovori