nakup stroja od fizčne osebe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cappy
Novinec
Novinec

nakup stroja od fizčne osebe

Odgovor Napisal/-a cappy »

Pozdravljeni!

Imam obrt in sem preko oglasa kupil nek stroj. Naredil sem kupoprodajno pogodbo. Sedaj me zanima če lahko ta nakup stroja dam v strošek podjetja. (ker sem kupil od fizične osebe nimam računa, le kupoprodajno pogodbo).
Za odgovore se zahvaljujem.
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

jaz sem to isto naredil v lanskem letu. Stroj sem knjižil med osnovna sredstva. Kupoprodajno pogodbo je prodajalec overil na upravni enoti. Je še en problem: dokazilo, da je bil prodajalec (fizična oseba ) res lastnik prodanega stroja, da ni ukrajeno, sicer se boš sam ukvarjal z "organi". Če zaupaš prodajalcu,OK, oz. še boljše je, če ti on priloži tudi originalni račun (če obstaja) ali nek drug dokument, ki dokazuje njegovo lastništvo. O tem sem povprašal tudi na DURS-u, in so mi podobno potrdili.
cappy
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a cappy »

Hvala za odgovor. Ampak nakup je bil opravljen lani maja in kupoprodajna ni overjena pri notari. Prodajalcu zaupam, ker mi je sorodnik. So tu lahko kaki problemi, če ni overjena?
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

Po moje so lahko problemi, sploh ker je sorodnik. Naprimer, osnovno sredstvo je v resnici vredno 1.000 eur, v pogodbo napišeta 10.000 eur, in to bo kar lep strošek podjetja, mar ne. Kako se je pa izvedlo plačilo ? Če v gotovini, je to drug problem. S.p. sme plačevati z gotovino do 100.000 SIT (340 eur). Se pravi, spet ni dokazil. Če je vse čisto, napišeta lahko ponovno pogodbo, jo za tistih par eurov overita na upravni enoti, plačilo izvedeš iz poslovnega računa na prodajalčev osebni račun in imaš vse pokrito. Prodajalec kot fizična oseba ne plača nobenih davščin. Tista lanska pogodba itak ni nikjer registrirana.
Odgovori