Porodniška-popoldanski s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Porodniška-popoldanski s.p.
Delavka je v rednem delovnem razmerju. Ima odprt tudi popoldanski s.p., na katerem pa nima nikogar zaposlenega. Ali ima lahko še vedno odprt popoldanski s.p., čeprav gre na porodniško? Hvala!
Ne.katrijn napisal/-a:In ker se prispevki plačujejo lahko tudi dela?
"45. člen ZSDP-UPB1"
(prenehanje pravice do starševskega nadomestila)
Pravica do starševskega nadomestila preneha, če pristojna inšpekcija za delo ugotovi, da oseba v času izrabe starševskega dopusta dela.
Pravica do starševskega nadomestila preneha, če oseba iz drugega odstavka 39. člena tega zakona začne delati oziroma začne opravljati samostojno dejavnost.
Če nastopi katerikoli razlog iz prvega ali drugega odstavka tega člena mora oseba, ki prejema starševsko nadomestilo, vrniti neupravičeno prejeti znesek starševskega nadomestila, skupaj s pripadajočimi obrestmi."
Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis
-
zmešnjavca
- Začetnik

Samo pazi, ona iz naslova popoldanskega s. p. sploh nima pravice do starševskega nadomestila, to je pravica iz rednega del. razmerja.
Naj postavi to vprašanje na spletni strani CSD Šiška, kjer odgovarjajo na vprašanja. Žal so del arhiva izbrisali in njihovega pojasnila (ki govori nasprotno - da namreč med porodniško lahko delaš) ne najdem več.
Naj postavi to vprašanje na spletni strani CSD Šiška, kjer odgovarjajo na vprašanja. Žal so del arhiva izbrisali in njihovega pojasnila (ki govori nasprotno - da namreč med porodniško lahko delaš) ne najdem več.
Potem je dopoldan na porodniškem dopustu, popoldna pa normalno dela???zmešnjavca napisal/-a:Samo pazi, ona iz naslova popoldanskega s. p. sploh nima pravice do starševskega nadomestila, to je pravica iz rednega del. razmerja.
Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis
Za normalni s.p. imaš nadomestilo toliko kot so bili dohodki zadnjih dvanajst mesecev pred nastopom porodniške. Če ste plačevali prispevke od najnižjega bruta, bo toliko tudi porodniška.
sedaj pa še popoldanski s.p.. Meni se zdi logično, da če plačuješ prispevke, da lahko tudi delaš. Pravico do nadomestila dobiš iz rednega delovnega razmerja in tvoja dopolnilna dejavnost nima nobene veze s tem. To je moje mnenje že nekaj let, vendar se večina forumovcev s tem ni strinjala.
sedaj pa še popoldanski s.p.. Meni se zdi logično, da če plačuješ prispevke, da lahko tudi delaš. Pravico do nadomestila dobiš iz rednega delovnega razmerja in tvoja dopolnilna dejavnost nima nobene veze s tem. To je moje mnenje že nekaj let, vendar se večina forumovcev s tem ni strinjala.
-
zmešnjavca
- Začetnik

Vocis, to je res. Ampak zakaj moraš potem plačevati prispevke, če ne smeš delati?
Pred sprejetjem zakona, da imajo tudi s. p. pravico do polovičnega del. časa do otrokovega 3. leta je bilo pa recimo tako: s. p. torej ni mogel delati pol. delovnega časa, in sicer menda zato, ker je nemogoče nadzorovati, ali bi dejansko delal pol. delovni čas.... Normalno zaposleni pa je lahko uveljavljal pravico do pol. del. časa in mirno opravljal honorarno delo oz. popoldansko dejavnost, to je bilo pa OK....
Pred sprejetjem zakona, da imajo tudi s. p. pravico do polovičnega del. časa do otrokovega 3. leta je bilo pa recimo tako: s. p. torej ni mogel delati pol. delovnega časa, in sicer menda zato, ker je nemogoče nadzorovati, ali bi dejansko delal pol. delovni čas.... Normalno zaposleni pa je lahko uveljavljal pravico do pol. del. časa in mirno opravljal honorarno delo oz. popoldansko dejavnost, to je bilo pa OK....
-
zmešnjavca
- Začetnik

Tukaj bi te popravila le toliko: ne glede na dohodke v zadnjih 12 mesecih, temveč glede na plačane prispevke.katrijn napisal/-a:Za normalni s.p. imaš nadomestilo toliko kot so bili dohodki zadnjih dvanajst mesecev pred nastopom porodniške. Če ste plačevali prispevke od najnižjega bruta, bo toliko tudi porodniška.