Zavračanje izdanih računov zaradi obračuna ddv-zaokroževanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lojzeK
Novinec
Novinec

Zavračanje izdanih računov zaradi obračuna ddv-zaokroževanje

Odgovor Napisal/-a lojzeK »

Kupci zavaračajo prejete račune z razlago, da kontrolni izračun ddv na podlagi izkazane osnove za ddv ni pravilen. Prihaja do stotinskih razlik iz naslova načina zaokroževanja pozicij izdane fakture.

Glede na to, da je večina zneskov za plačilo po pozicijah pod 1000 eur, največkrat pa še pod 100 eur, je vsak cent vračunanega DDV iz naslova zaokrožka predmet zavračanja plačila računa.

Glede na metodo , način dela, zaokroževanja pozicijcije računa ( knjigovodska vrtsica) vsekakor nastopajo v totalih stotinske in skrajnih primerih tudi evrske razlike.
primer:
15 kos, cena 123,45, popust 7% , ddv 8.5%
Znesek_vrstice_za_plačilo=Cena_z_DDV*kolicina , Zaokrozek 2 dec

Total_racuna_osnova_za_ddv=Sum(Osnova_za_ddv) po %ddv
1) Total_ddv=Total_racuna_osnova_za_ddv*%ddv , Zaokrozek 2 dec
2) Total_ddv=Total_racuna_osnova_za_ddv*%ddv , Zaokrozek 2 dec

Total_racuna_za_placilo=Sum(Znesek_vrstice_za_plačilo)

Vprašanji se glasita:
- Ali ima kupec pravico zavrniti prejeti račun iz naslova stotinskih razlik obračunanega DDV?
- Ali obstaja natančno navodilo ( predpis, pravilnik) ki določa način izračuna pozicije računa iz naslova zaokroževanja?
Lojze
marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a marijan »

poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Tudi nam se dogaja, da kontrolni izracuni DDV-ja pri prejetih računih niso pravilni. Sem tudi jaz razmišljala kaj narediti. :nevem:
Kar bo pa bo.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tukaj se meni pojavlja vprašanje: kdaj sploh imamo pravico zavrniti račun? V IKS-u 9-10/05 sem našla naslednje:
ker je:
- izdan napačni osebi,
- izdan za isto dobavo večkrat,
- kupec vrnil blago,
- prišlo do preklica naročila
- in iz drugih razlogov.

Spada med te druge razloge tudi npr. napačna cena, količina ali slabo opravljena storitev?

Probleme imamo namreč z italijanskim davčnim zastopnikom. Trdi, da moramo poknjižiti vsak račun (celo če ni naslovljen na nas!!), nato pa razknjižiti z dobropisom.
slava
lojzeK
Novinec
Novinec

mnenje

Zadeva je banalna. Izhaja iz nedorečenih pravil(nikov) o DDV.
Razlike v računih so sicer minimalne, običajno stotini.
Izvor razlik je obračun popusta, rabata in ddv.
Te kategorije lahko začnemo računati iz cene za kos, ali cene za vrednost pozicije ali iz vrednosti zbira po ddv skupinah. Glede na različne osnove so seveda rezultati različni.
Vsaka firma ima drugačen IS in drugačen pristop.
Edina rešitev je uskladitev metode računanja s kupci in dobavitelji ( problem je v časovno zamudni realizaciji dogovorjene rešitve in seveda v primeru različnih interesov).
Mnenja sem, da je to tema za računovodsko stroko, ki bo morala postaviti pravila ali pa zagovarjati načelo, da stotinske razlike v obračunu ddv niso opravičilo za zavrnitev računov.
Lojze
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

včeraj sem dobil račun od Elektro primorske: V eurih imajo vpisano ceno na 5 decimalk. Poskušajte tudi vi tako, nikjer vmes ne zaokrožujte (popusti...), prepričan sem, da na koncu ne bo napake. Sicer pa sam knjižim prejete račune tako, da je DDV pravilno knjižen, kolikor ga je na računu, razliko pa dam na zaokrožitve, v minus ali plus.
lojzeK
Novinec
Novinec

dejstva

V naši programski rešitvi vgrajujemo modul nastavitev modela izračunavanja izdanih računov, tako , da si bo vsaka firma nastavila zaokroževanja po svojih potrebah.

Dejstvo pa je, da je to nedorečena zadeva na nivoju predpisov, kar po nepotrebnem povzroča slabo voljo med komitenti in seveda nepotrebne stroške ( zavračanje dokumentov, ponovno izstavitve, popravki programske opreme...)

Ali ima kdo idejo kam nasloviti pobudo za dopolnitev pravil(nika)?
Lojze
Odgovori