Pozdrav. Večino odgovorov glede nabave rabljenega O.S. od fizične osebe (ki ni povezana oseba) sem že našel na forumu. Osnovno sredstvo ni vozilo!
1.vprašanje: ali obstajajo standardni obrazci kupoprodajne pogodbe (za vozila obstajajo), kje dobiti, morda vzorci, da si potem sam nekaj sestavim.
2. vprašanje: ali je dovolj, da je pogodba z obeh strani podpisna, ali pa mora biti overjena pri notarju, da mi potem služi kot osnova za obračun amortzacije (nabavna vrednost OS).
vnaprej hvala za hiter odgovor, se zelo mudi
Nabava rabljenega osnovnega sredstva od fizične osebe
Moderator: Mirko Zbačnik
nakup os od fizične osebe
Pozdravljeni!
Smo s.p. Tudi mi smo kupili OS od fizične osebe. Ne gre za avtomobil, ampak za stroj. Pri prodaji smo napisali kupoprodajno pogodbo in jo obojestransko podpisali.
Tudi jaz sem spraševala na DURS-u, kjer so mi odgovorili, da ni potrebno obračunati nobene dohodnine, saj je to isto, kot če bi referentka s.p.-ju prodala omaro. In tudi, da ni potrebno pogodbe overiti pri notarju, razen če kupec ali prodajalec to želi.
To je bila razlaga na DURS.u. Seveda je to vse telefonsko, nič pismeno. Upam, da bo pravilno.
L.P.
Smo s.p. Tudi mi smo kupili OS od fizične osebe. Ne gre za avtomobil, ampak za stroj. Pri prodaji smo napisali kupoprodajno pogodbo in jo obojestransko podpisali.
Tudi jaz sem spraševala na DURS-u, kjer so mi odgovorili, da ni potrebno obračunati nobene dohodnine, saj je to isto, kot če bi referentka s.p.-ju prodala omaro. In tudi, da ni potrebno pogodbe overiti pri notarju, razen če kupec ali prodajalec to želi.
To je bila razlaga na DURS.u. Seveda je to vse telefonsko, nič pismeno. Upam, da bo pravilno.
L.P.