spet račun

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

spet račun

Odgovor Napisal/-a pamps »

V začetku januarja je stranka dobila račun z naslednjimi podatki:
datum izstavitve: 3.1.07
datum opravljanja storitev: 1.1.07
v tekstu je zapisano: zaračunavamo vam storitve oglaševanja (tam in tam), opravljene v mesecu decembru 2006

stranka je račun zavrnila z utemeljitvijo, da se datum opravljanja storitev (1.1.07) ne ujema s tekstom (december 2006)
ker so bili prepričani, da bodo dobili popravljen račun oz. podatek o datumu opravljene storitve, so znesek plačali v valutnem roku

danes sem prejela v knjiženje isti račun, z istimi postavkami in obrazložitvijo, da ga izdajatelj ne more popraviti, ker so obračun ddv-ja že oddali
knjižim naj tako, da bo prav

Ker je račun v eurih in ker so vsi datumi januarski, predvidevam, da ga niso evidetirali v decembru, torej so še pred zaključkom obdobja oddali že januarski ddv. Ali pa so ga knjižili v december in pri sebi preračunali v tolarje in pravzaprav oddali decembrski ddv. In zakaj je potem problem napisati datum opravljene storitve 1.12.-31.12..

Klicati jih ne smem, ker stranka ne dovoli, direktorica pa želi, da bi šlo še v stroške za december, ddv pa seveda v januarju.

Kako bi vi postopali? Jaz moram tako, da bo prav. Kako je prav?
d.o.o.
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a d.o.o. »

Knjižila bi v december, ker je bila storitev opravljena v 2006, prejem pa v letu 2007.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi jaz bi dala v strošek pod 2006 in na protikonto 224.
LP :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ali datum opravljanja storitev (1.1.07) nič ne moti?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Moti že, ampak ker je v tekstu (na srečo) napisano, da je bilo oglaševanje v mesecu decembru, bi lahko utemeljili svojo knjižbo s tem, da je jasno, da se je morala stranka zmotiti pri izdaji računa in da so stroški dejansko nastali v letu 2006.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

V tem primeru je dokazljivo, kdaj so bile storitve opravljene, saj je k računu priložen odrezek iz glasila. Sestavila sem temeljnico, knjižila na stroške in na obveznosti za nezaračunane storitve, ter priložila fotokopijo računa, odrezka iz glasila ter dopis stranke, kjer ugotavlja, da datumi niso skladni.
Pred kakšne pol ure sem začela pregledovati dokumentacijo druge stranke in najdem isti primer, samo da so druge vrste storitev; enak scenarij, le drugi igralci. In v tem primeru ni dokazila, kdaj so storitve bile opravljene. Lahko bi bile tudi 1.1. in je napačen tekst.

Izgleda, da je bil 1.1. zelo delaven dan!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ja, nekateri se zelo trudijo, da bi drugim zakomplicirali življenje. A računovodje se ne damo :ssirok:
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Da ne odpiram nove teme- ali še velja, da če se račun popravlja v istem obdobju, mi stranka ne rabi vrniti orginala, jaz pa lahko pod isto številko napišem drugega.
Namreč, stranka nam osporava telefonsko znesek računa, tudi plačala je nižji znesek, nima pa časa, da bi nam vrnila račun :sbolan:
Ker je rač.januarski in razlika ne bo nikoli plačana, me zanima ali lahko popravim račun na zgoraj omenjeni način ali so kakšne spremembe tudi na tem področju; sama jih nisem zasledila
hvala in lp
Odgovori