Najemnina, olajšava DI, posojanje delavca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Najemnina, olajšava DI, posojanje delavca

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Pozdrav!
Imam par vprašanj za katere nisem čisto prepričana??Pregledovala sem že po forumu ampak vseeno:
1. D.o.o. ima sklenjeno najemno pog.s fizično osebno za posl.prostore, kjer je v najemnini vključeni sorazmerni del stroškov elektrike,ogrevanja.... To je lahko? Ker ima v pogodbi navedeno, da najemnino nakaže za l.06 v roku dveh mesecev po poteku leta, se pravi febr.07, me zanima ali lahko prikažemo v posl.knjigah kot strošek najema za l.06 ali ne? Kolegica pravi ne, da je strošek l.07???

2. Nabave DI pod 500 € (navigacija pri avtoprevozništvu)smo knjižili direktno na 404. Ali vseeno lahko koristimo olajšavo za nabavo, ali je potrebno predčasno knjižiti preko kto 041, nato pa narediti prenos na 404???
Hvala za odgovor in lep sončen dan!
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Re: Najemnina, olajšava DI, posojanje delavca

sonjaz napisal/-a:Pozdrav!
Imam par vprašanj za katere nisem čisto prepričana??Pregledovala sem že po forumu ampak vseeno:
1. D.o.o. ima sklenjeno najemno pog.s fizično osebno za posl.prostore, kjer je v najemnini vključeni sorazmerni del stroškov elektrike,ogrevanja.... To je lahko? Ker ima v pogodbi navedeno, da najemnino nakaže za l.06 v roku dveh mesecev po poteku leta, se pravi febr.07, me zanima ali lahko prikažemo v posl.knjigah kot strošek najema za l.06 ali ne? Kolegica pravi ne, da je strošek l.07???

2. Nabave DI pod 500 € (navigacija pri avtoprevozništvu)smo knjižili direktno na 404. Ali vseeno lahko koristimo olajšavo za nabavo, ali je potrebno predčasno knjižiti preko kto 041, nato pa narediti prenos na 404???

3. Podjetje A bo zaposlil računovodjo, ki bi opravljala dela še v drugem podjetju B.
Ali lahko podjetje A izstavi račun podjetju B za stroške plače in prispevkov računovodje?

Hvala za odgovor in lep sončen dan!
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

1. Najemnina je strošek poslovnega leta 2006 ne glede na to kdaj je plačana.
2. Olajšava za OS je priznana v primeru, da OS koristite določeno št. let, tako, da ga morate vodit pod OS oz DI.
3. Glede računa ne vidim težav če ste registrinani za dejavnost za katero boste izdali račun.
Lp
Tanja
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Ad.1- Pazite na kontrolne podatke za dohodnino- bodo za leto 2007.
Ad.2 Se ne strinjam s Tankro. 26.člen ZDDPO-1 ( ki velja za leto 2006):
" Ne glede na določbe 1.do 4.odst.tega člena se pri OPREDMETENEM OSNOVNEM SREDSTVU, katerega doba uporabnosti je daljša od enega leta in katerega vrednost ne presega tolarske vrednosti 500 €, kot ODHODEK ob prenosu v uporabo prizna ODPIS celotne nabavne vrednosti."
Olajšave so v 49.členu- oprema
Torej kar pogumno preko 040 ( in ne 041) + davčne olajšave
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Tejaš,to jaz razumem drugače: kot odhodek se res prizna,kar pomeni,da gre lahko v stroške, da vpliva na poslovni izid-poslovni dobiček je zato manjši, tudi davčni dobiček je zaradi večjih odhodkov manjši, NE SME pa se uveljavljati olajšave za taka OS-ta olajšava pa bi še dodatno zmanjšala davčni dobiček(poslovni bi ostal enak)-sedaj pa ga ne bo.
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Točno tako. In člen 26.je tako tudi napisan. Sem se že lani pozanimala na seminarju Gzs , in odgovor je bil, da je to res. Če ga knjižim pod 040 -oprema, ga takoj odpišem ( ne na 404 , ampak jaz ga kar na 401), zakaj ne bi uveljavljala olajšave za novo nabavljena OS ? Kot piše v členu: doba uporabnosti JE daljša od enega leta, vrednost pa NI večja od 500 €

Dikcija člena je taka, če so tako mislili, ali niso, pa res ne morem vedeti.
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Ja sigurno je tako, samo preverjala sem še vseeno, ker sem si malo površno zapisala na seminarju. Ampak, ker nimam knjiženo na 04 in prenešeno na 404, ne morem uveljavljati olajšav. Preknjižiti pa ne smem, ker nimam v obrazcih DDV-ja vpisano pod rubriko nabava osnovnih sredstev, tako da to ne bo štimalo?
Sonja
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pokliči referentko za DDV, pa popravi DDV-O. ( Če je okoli 500€, če je kakšna malenkost- pusti)
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Ah nič ne bomo več komplicirali, sva se z direktorico zmenili, da pustimo tako kot je, ker ko začneš klicariti pa popravljati, je za njih že nekaj sumljivega.
Vseeno hvala in lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz sem pa za en račun iz oktobra tudi dala na 404 -direktno, sedaj sem pa popravila, danes pa pri obračunu DDV-O za december oddala še prilogo za oktober in popravila-saj se popravi samo informativni del, na znesek vstopnega DDV ne vpliva.
Odgovori