amortizacijska stopnja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
edora
Začetnik
Začetnik

amortizacijska stopnja

Odgovor Napisal/-a edora »

Pozdravljeni!
V letu 2005 smo kupili tovorno vozilo, ki smo ga amortizirali po amortizacijski stopnji 10%. V letu 2006 pa smo tovorno vozilo uporabljali pogosteje in smo se odločili, da bomo stopnjo amortizacije povečali do davčno priznane amortizacijske stopnje. Sedaj me zanima naslednje; Ali je največja DAVČNO dovoljena amorttizacijska stopnja za tovorna vozila v letu 2006 25% ali 20%?
Hvala za vsak vaš odgovor.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Kot je meni znano je bila za tovorna vozila 25%.

Lp
marea
edora
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a edora »

Ja samo v 33. člen zakona o davku o dohodku pravnih oseb (uradni list 117/2006) so objavljene naslednje stopnje:
(5) Najvišja letna amortizacijska stopnja po določbah prvega odstavka tega člena znaša za:
1. gradbene objekte, vključno z naložbenimi nepremičninami, 3%;
2. dele gradbenih objektov, vključno z deli naložbenih nepremičnin, 6%;
3. opremo, VOZILA in mehanizacijo 20%
4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%;
5. računalniško, strojno in programsko, opremo 50%;
6. večletne nasade 10%;
7. osnovno čredo 20%;
8. druga vlaganja 10%
Sedaj pa ne vem ali to velja za leto 2007 ali že v letu 2006.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Menim, da je treba biti pozoren tudi na 80.člen, ki pravi

80. člen

(sprememba amortizacijskih stopenj)

Zavezancu, ki je začel z amortizacijo opredmetenih osnovnih sredstev in neopredmetenih dolgoročnih sredstev pred dnem začetka uporabe tega zakona, se kot odhodek prizna amortizacija teh opredmetenih osnovnih sredstev in neopredmetenih dolgoročnih sredstev do dokončne amortizacije v višini v skladu s 15., 16. in 17. členom Zakona o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 14/03 – uradno prečiščeno besedilo) oziroma 26. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo).

Iz navedenega sklepam, da bi v vašem primeru veljala 25% stopnja.
Naj me prosim kdo popravi, če ima drugačno mnenje.

Lp
marea
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-sedaj pa sem tudi jaz v dvomih glede amortizacijskih stopenj.
-gradbeni objekti-cesta, aktivirana 31.12.2006, začetek amortizacije januar07,kakšna je amortizacijska stopnja; 5% ali 3%.
Lep dan.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Edora!
Višina davčno priznanih stopenj izhaja iz 26. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki je veljal še za leto 2006. Ker ste v letu 2006 spremenilii računovodsko oceno in spremenili stopnjo amortizacije, velja kot da ste "ponovno" pričeli z amortiziranjem v letu 2006, tako, da velja za opremo, vozila, razen za osebno vozila; in mehanizacijo stopnja 25%.

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (Ur.l.RS 117/06), ki ga navajate, velja za leto 2007. Vendar že "zatečene" stopnje amortizacije osnovnih sredstev se uporabljajo naprej, četudi so morda višje kot jih določa nov zakon v svojem 32. členu, saj na to napotuje 80. člen omenjenega zakona.

Aj.: 80. člen res govori: Zavezanec, ki je začel z amortizacijo opredmetenih osnovnih sredstev ...pred dnem začetka uporabe tega zakona (uporablja se od 01.01.2007 dalje): amortizacijo boste pričeli obračunavati šele v januarju 2007, kar pomeni, da veljajo stopnje iz 32. člena zakona.

LP
Odgovori