Pozdravljeni,
Novembra 2006 se mi je iztekla porodniška, porabiti sem morala še nekaj dopusta in dogovorjena sem bila, da začnem konec novembra delati. 2 dni pred nastopom dela me je delodajalec obvestil, da sem zaradi poslovnih razlogov odpuščena brez kakršnekoli predhodne najave.
Po pritožbi mi je delodajalec odpoved preklical in zahteval od mene naj koristim še preostale lanske dni dopusta, potem pa sem bila tudi v bolniškem staležu. Ko sem 3 januarja želela pričeti z delom je delodajalec od mene zahteval naj koristim še dodatnih 10 dni letošnjega dopusta.
Trenutno sem na bolniški zaradi ponovne nosečnosti in dobivam minimalno zajamčeno plačo. Pred tem je bila moja plača sestavljena iz osnove (minimalne plače) in stimulacije od prodaje. Pred porodniško je bil dopust ovrednoten na podlagi moje celotne plače - skupaj s stimulacijo torej, bolniška (do 30 delavnih dni, ki jo krije delodajalec) pa sem dobivala minimalno.
1. Moje vprašanje je na kakšen način bi se mi moral obračunati dopust, ko se je moja porodniška iztekla?
2. Zanima me tudi, kako se mi obračuna bolniška, če bom ostala na bolniškem staležu več kot 30 delavnih dni?
(90% povprečja mojih 12 plač oz. porodiškega nadomestila v letu 2006, je večje kot to minimalno plačilo, ki ga dobivam sedaj.)
Hvala za odgovor,
Nina
Nadomestilo plače v času bolniške in porodniške
Moderator: Mirko Zbačnik
-
taja batista
- Nov član