sklad OS-društvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Društvo je samo dvakrat organiziral turnir in od tu je bila pridobitna dejavnost, drugače pa že tri leta nima sredstev iz pridobitne dejavnosti, sedanja vrednost OS je 0, in se ne amortizirajo več že dve leti. Z nerazporejenim presežkom prihodkov preteklega leta moram pokrivati presežek odhodkov preteklih let, tako so delali do sedaj, če ne mi ostaja še naprej presežek odhodkov preteklih let (v bistvu izguba, ki se mora pokrivati).... 
diana
skald osnovnih sredstev
Kako knjižijo osnovna sredstva nepridobitna društva. Prosim, če mi lahko kdo to razloži.
Način knjiženja v društvih ni odvisen od tega ali ste "nepridobitno ali pridobitno". Za vse velja standard SRS 33 in kontni okvir za društva.
SRS 33.20
ruštvo mora v svojem aktu (temeljnem ali posebnem) določiti način računovodskega obravnavanja stroškov, ki sestavljajo nabavno vrednost opredmetenih osnovnih sredstev. Izbrani način (obravnava jih lahko kot stroške naložbenja ali kot strošek amortiziranja) se uporablja za vsa osnovna sredstva.
1) če je odločitev, da se nabavna vrednost osnov. sredstev smatra kot strošek naložbenja:
- nabava osnovnih sredstev: 04/22
- plačilo dobavitelju: 22/110 in hkrati 45 strošek naložbenja/90 sklad osnovnih sredstev;
- obračun amortizacije 90/05
2) Če je izbran način strošek amortiziranja:
- nabava 04/22
- plačilo. 22/110
- obračun amortizacije: 44/05
In ker ne ustvarjate prihodkov z opravljanjem dejavnosti na trgu, boste izbrali verjetno prvo varianto: stroški naložbenja.
Za društva velja od 01.01.2007 dalje novi računovodski standard, ki prvega načina - torej stroškov naložbenja ne pozna več. Kaj boste naredili s skladom za osnovna sredstva ob prehodu na nove standarde, pa je že bilo precej govora "zgoraj" (prenos na konto v skupini 91 : rezervacije in dolgoročne pasivne časovne razmejitve). V letu 2007 bo zato knjiženje amortizacije:
- mesečni obračun amortizacije: 44/05
- mesečni prenos iz pasivnih časovnih razmejitev: 91 dolgoročne pasivne časovne razmejitve/74 drugi prihodki v višini obračunane amortizacije. Po vseh knjiženjih je stanje na kontu pasivnih časovnih razmejitev enako neodpisani vrednosti osnovnih sredstev.
LP
SRS 33.20
1) če je odločitev, da se nabavna vrednost osnov. sredstev smatra kot strošek naložbenja:
- nabava osnovnih sredstev: 04/22
- plačilo dobavitelju: 22/110 in hkrati 45 strošek naložbenja/90 sklad osnovnih sredstev;
- obračun amortizacije 90/05
2) Če je izbran način strošek amortiziranja:
- nabava 04/22
- plačilo. 22/110
- obračun amortizacije: 44/05
In ker ne ustvarjate prihodkov z opravljanjem dejavnosti na trgu, boste izbrali verjetno prvo varianto: stroški naložbenja.
Za društva velja od 01.01.2007 dalje novi računovodski standard, ki prvega načina - torej stroškov naložbenja ne pozna več. Kaj boste naredili s skladom za osnovna sredstva ob prehodu na nove standarde, pa je že bilo precej govora "zgoraj" (prenos na konto v skupini 91 : rezervacije in dolgoročne pasivne časovne razmejitve). V letu 2007 bo zato knjiženje amortizacije:
- mesečni obračun amortizacije: 44/05
- mesečni prenos iz pasivnih časovnih razmejitev: 91 dolgoročne pasivne časovne razmejitve/74 drugi prihodki v višini obračunane amortizacije. Po vseh knjiženjih je stanje na kontu pasivnih časovnih razmejitev enako neodpisani vrednosti osnovnih sredstev.
LP
Tudi jaz prosim za pomoč. Prejšnji teden so mi prinesli dokumente iz nekega nogometnega društva, ker jim gospa, ki je do sedaj knjižila noče več.
Ko sem na hitro pregledala dokumente se mi postavlja naslednje vprašanje:
V uporabi imajo občinsko igrišče. Prejemali so dotacije za izgradnjo slačilnic, katerih pa niso mogli realizirati (poseglo je spomeniško varstvo).
Tako so naredili le betonsko ploščo, na katero so postavili sanitarni kontejner. Večina ostalih del je bila narejenih udarniško. En kontejner imajo izposojen, drugega so kupili od fizične osebe (brez računa). Na osnovna sredstva niso knjižili nič. Kolikor vem so dobivali dotacije že leta 2005 - vendar nisem prepričana, če so bile namensko za slačilnice.
Kako je pravilno in kako naj sedaj rešim to sr...?
Ker imam le še malo časa, vas prosim za pomoč.
Ko sem na hitro pregledala dokumente se mi postavlja naslednje vprašanje:
V uporabi imajo občinsko igrišče. Prejemali so dotacije za izgradnjo slačilnic, katerih pa niso mogli realizirati (poseglo je spomeniško varstvo).
Tako so naredili le betonsko ploščo, na katero so postavili sanitarni kontejner. Večina ostalih del je bila narejenih udarniško. En kontejner imajo izposojen, drugega so kupili od fizične osebe (brez računa). Na osnovna sredstva niso knjižili nič. Kolikor vem so dobivali dotacije že leta 2005 - vendar nisem prepričana, če so bile namensko za slačilnice.
Kako je pravilno in kako naj sedaj rešim to sr...?
Ker imam le še malo časa, vas prosim za pomoč.
slava