davčna olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
flamina
Nov član
Nov član

davčna olajšava

Odgovor Napisal/-a flamina »

Drobni inventar do vrednosti 500€ evidentiram v registru OS. Ga ne amortiziram, temveč dam takoj na odpis za njegovo celotno NV in razporedim njegovo nabavno vrednost med stroške tekočega leta. Ali si v tem primeru lahko upoštevam davčno olajšavo v višini 20% investiranega zneska za to NV?

LP
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Ne!!!
Janči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Janči »

Jaz mislim, da pa lahko, ker sem danes sledeče prebrala:

"Davčne olajšave v višni 20% investiranega zneska se lahko uveljavi tudi za ves drobni inventar, katerega doba uporabnosti je daljša od enega leta, saj se takšen drobni inventar šteje kot opredmeteno OS. To velja le za tisti drobni inventar, katerega posamična nabavna vrednost po dobaviteljevim računu ne presega tolarske vrednosti 500 evrov in se tudi izkazuje kot drobni inventar (tudi v primeru odpisa celotne nabavne vrednosti). V tem primeru se takšno OS evidentira v registru OS oz. na "razredu 0" (pri tem ni pomembno, ali gre za takojšen odpis celotne nabavne vrednost oz. odpis v dobi koristnosti v okviru davčno priznane letne amortizacijske stopnje (kotno skupine 43). Za drobni inventar, katerega vrednost po dobaviteljevem obračunu ne presega tolarske vrednosti 100 evrov, ni možno uveljavljati davčne olajšave, če ga podjetnik na podlagi SRS 1.43 razporedi med material.

Prosim, da me popravite, če sem to napačno razumela!
flamina
Nov član
Nov član

Sva brali v obrtnikovem svetovalcu?
Sedaj pa ....tudi mene zanima, če razumem prav?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Janči,tudi jaz smatram,da drži, kar ste citirala, vendar jaz to razumem drugalče kot vi: pišete namreč"do 5oo eur se knjiži v razred nič in se lahko uveljavlja olajšava"-samo potem ,če je v razredu 0, ne gre takoj v stroške,ampak se obračunava amortizacija.
-"do 100 eur pa gre takoj v stroške in se olajšava ne prizna"- s tem je povedano vse-
vsaj po mojem mnenju,pa naj povedo še drugi,kaj mislijo oz.kako razumejo:
ali je takoj v stroških in ni olajšave(razred 4),
ali je v razredu 0,na stroške samo znesek obračunane amortizacije in se uveljavlja olajšava-eno ali drugo, iz vsake variante "ta boljše" pa žal ne gre!
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

A.) OOS (knjižen na 040 - oprema ali na 041- DI) gre v olajšavo . Vendar je v obeh primerih treba obračunavati amortizacijo po SRS 13. Odpis celotne nabavne vrednosti ob začetku uporabe (5.od.26.čl.ZDDPO-1) je samo davčni odpis, ne pa tudi v poslovnih knjigah. Glej Davčni obračun, zap.št.7.4. – povečanje odhodkov. Obenem in tudi v naslednjih letih je treba posebej izkazati kot nepriznane odhodke (št. 6.22) obračunano amortizacijo. (Enako velja za gosp.družbe : Obračun davka, zap.št.7.4. in št.6.29)
B.) DI (po drugem stavku SRS 1.47) knjižen na 320 in 321/404 (nisem prepričan, če lahko tudi neposredno na 404) ne gre v olajšavo.

Zmedo povzroča SRS 1.47.: Opredmeteno osnovno sredstvo, katerega posamična nabavna vrednost po dobaviteljevem obračunu ne presega 500 evrov, se lahko izkazuje skupinsko kot drobni inventar. Stvari drobnega inventarja, katerih posamična nabavna vrednost po dobaviteljevem obračunu ne presega 500 evrov, se lahko razporedijo med material. (100 evrov je bilo prej, po SRS 2001 - kar je bilo bolj logično, najbrž so falili pri prepisovanju!!).
Nejasna je opredelitev v drugem stavku. Ker SRS obravnava opredmetena osnovna sredstva, sklepam, da se nanaša na DI z uporabnostjo nad 1 leto, ki se lahko knjiži ali na 041 ali na 320.
Ker je DI (na 041) tudi opredmeteno osnovno sredstvo, je edini smisel razlike med 040 in 041, da lahko za DI na 041 obračunavaš amortizacijo skupinsko, pa še to samo za istovrstne oz. za podoben namen. Pri tem pa se pojavi težava v 2.od.26.čl.ZDDPO-1, ki davčno prizna samo posamično amortizacijo. Tako praktično pride v poštev samo zgoraj opisan odpis (5.od.26.čl.ZDDPO-1).
Za sprostitev še konkretno vprašanje : ali je desetmetrska lestev drobni inventar?
flamina
Nov član
Nov član

Kot navaja g. Starči je logično, toda preberite si članek v današnjih Financah:
Sredstva do 500 evrov so lahko davčna olajšava. (sklicujejo se na prvi odstavek 49. čl. ZDDPO-1), ne glede na način njegove razporeditve.
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Se strinjam z uni.
Sredstva do 100 eur ni davčna olajšava, vsaj če se knjiži pod drobni inventar-404.
Vrednost od 100 - 500 eur pa spada med INVENTAR, ki se amortizira in prizna davčna olajšava.
Tako vsaj delamo mi.
lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

100 EUR je bilo po SRS 2001.
S člankom v Financah se ne strinjam. Olajšava je za vlaganje v OOS (konti 04). Če pa "stvar" izkažeš na trojki ali celo neposredno na štirici, si vlagal v zaloge oz. si jo porabil. Pa še štiriletna prepoved odtujitve ?
Če pa Durs to požegna, seveda nimam nič proti. Samo nekdo naj jih (Glavni urad) podreza za mnenje. Jaz imam slabe izkušnje - na splošno vprašanje so me napotili na lokalno Durs. Seveda - pismeno mnenje bi jih zavezalo.
Odgovori