odpoved del. razmerja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kast
Začetnik
Začetnik

odpoved del. razmerja

Odgovor Napisal/-a kast »

Zaposleni je imel pogodbo za določen čas do 31/01/07. 01/02/07 je normalno prišel v službo in opravljal delo. Delodajalec mu je dal novo pogodbo s pričetkom 01/02/07, a je zaposleni ni takoj podpisal. 02/02/07 je vzel "dopust", delodajalec je bil naiven, ker je verjel v njegovo poštenost, a mu je včeraj le ta sporočil, da ga ne bo več, ker je dobil novo službo.

Zanima me ali je potrebno, da se da pismena odpoved, glede na to da je bila pogodba do 31/01/07, kljub temu da je zaposleni prišel na delo 01/02/07 in ima še neizkoriščen dopust in minus ure?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Glede na to, da je delavec dobil zaposlitev drugje in nove pogodbe ni podpisal, mislim da pogodba o prekinitvi ni potrebna. Odvisno je tudi od kdaj ima novo zaposlitev. Ali ste ga odjavili? Z 31.1. seveda?
kast
Začetnik
Začetnik

Ni še odjavljen, ker je šele včeraj povedal, da ga ne bo več v službo. ali potem pomeni, da kljub temu da je 01/02/07 normalno prišel v službo (pogodba mu je bila izročena, ampak je ni podpisal) se ne šteje, da je v del. razmerju? ali se s tem ko je normalno prišel v službo 01/02/07 in se je delodajalec s tem strinjal, šteje, da je avotmatsko podaljšal razmerje ali ne? (sicer smo se pa zmenili s uradnikom, da ga pridemo odjavit v petek, glede na to da je jutri praznik).
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Vaš primer je samo dokaz, da niso samo delodajalci nesramni (kot trdi večina delavcev), ampak so taki tudi delavci. Le da delodajalec vedno krši kakšen zakon, pri delavcu pa ničesar ne moremo, razen da sami poiščemo varianto, ki bo za nas najmanj neugodna.
DECO
kast
Začetnik
Začetnik

Hvala deco.
Zanima me, ali se smatra, ker je delavec delal tudi v februarju brez da bi podpisal pogodbo za določen čas, da je nastopil delovno razmerje za nedoločen čas? Če ga odjavimo z 31/01/07 ali lahko ta delavec zahteva kakšno odškodnino...če se smatra trenutno za zaposlitev za nedoločen čas?? Namreč ta delavec je očitno en pravi falot.
Lepo prosim še za kakšno mnenje.
Hvala
Nazadnje spremenil kast, dne 07 Feb 2007, 14:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poglejte v pogodbi glede odpovednega roka - za morebitno odškodnino, za škodo, ki vam jo je napravil, bi bila potrebna civilna tožba.

Problem tiči v malenkostih, ki jih lahko pozna tudi delavec. pogodbo bi morali vi podpisati pred prenehanjem stare, ker v nasprotenm primeru velja, da je sprejet za nedoločen čas. Speljati morate postopek izredne odpovedi za nedoločen čas, ki pa terja določen čas (kar ste že sami ugotovili).

S strani delavca bi bila potrebna pisna odpoved. Za manjkajoče dneve bi pisali dopust, ker je za disciplinski postopek prepozno - razen civilne tožbe.

V kolikor želite kaj ukrepat, se posvetujte z pravnikom.

To je moje bolj praktično kot strokovno mnenje. Mogoče bo potrebna eleganta salamonska rešitev v korist (ali škodo) obeh in se dogovoriti (kot med normalnimi in zrelimi osebami) za enoten čas prijave in odjave.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kast
Začetnik
Začetnik

mirko hvala :)
tassika
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Dan

Odgovor Napisal/-a tassika »

Jaz pa imam malce drugačno vprašanje. Imam 3 mesečni odpovedni rok, z delodajalcem sem se ustno dogovorila za skrajšanje in v tem primeru je on določil datum do 15.05.07, ker pa me v bodoči službi s tem dnem ne bodo še mogli zaposliti me zanima kaj naj napišem v odpovrd? ALi bi bilo dovolj če napišem odpovedni rok dogovorjen sporazumno do datuma nastopa dela, datum nastopa se sporoči naknadno? Lepo bi prosila za hiter odgovor, ker tukaj pričakujejo mojo odpoved jaz pa ne vem kaj naj storim. Bojim se da če je ne oddam, da se mi bo odpovedni rok spremnil nazaj v 3 mesečnega, kar pa mi niti pod razno ne ustreza.

Hvala in lep pozrdv.
tasy
Odgovori