Pozdravljeni!
Prosim če mi lahko kdo pojasni mojo dilemo glede olajšave za otroka.
Za leto 2006 ga bi kot olajšavo uveljavila jaz, od partnerja pa dobivam mesečno preživnino. Zanima me kakšno višino olajšave lahko uveljavim jaz. Ali je to olajšava za otroka minus prejeta preživnina?????
Kaj pa oljašava pri partnerju ki daje preživnino?
Pa še za leto 2007: ali se mi splača mesečno uveljavljati olajšavo za otroka??
Hvala in lep pozdrav!!!
Doh.olajšava za otroka
Moderator: Mirko Zbačnik
Za istega družinskega člana se posebna davčna olajšava prizna samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne olajšave. V primeru, da boste olajšavo koristili vi v celoti, se partnerju, ne glede na to, da plačuje preživnino, ne prizna olajšava. V primeru, da bo tudi partner uveljavljal posebno olajšavo za otroka, potem se prizna olajšava sorazmerno (npr. vsakemu polovica zneska posebne olajšave za vzdrževanega člana). Kolikor partner plačuje preživnino na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju, ima pravico do uveljavljanja olajšave. Če je preživnina manjša od njemu pripadajočega dela olajšave ali pa če ne prispeva za preživljanje, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče olajšave prizna tistemu, kateremu je otrok zaupan. Varianti sta torej najmanj dve: ali vi v celoti (koriščena olajšava se ne zmanjšuje za prejeto preživnino), partner pa v tem primeru ne uveljavlja ali pa oba vsak do polovice.
Tudi v letu 2007 se zakonodaja, ki se nanaša na te olajšave ni bistveno spremenila (10., 11., 12. odstavek 114. člena Zakona o dohodnini-Ur.l.RS 117/2006). Kako boste ravnali med letom, je odvisno od medsebojnega dogovora. Partner namreč lahko v letni dohodninski napovedi še vedno uveljavlja olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, kar pomeni, da vama priznana vsakemu do polovice. Če jo boste vi uveljavljavi v celoti že med letom (in bo partner to uveljavljal v letni napovedi), priznana vam bo le polovica, boste morali dohodnino seveda doplačati.
LP
Tudi v letu 2007 se zakonodaja, ki se nanaša na te olajšave ni bistveno spremenila (10., 11., 12. odstavek 114. člena Zakona o dohodnini-Ur.l.RS 117/2006). Kako boste ravnali med letom, je odvisno od medsebojnega dogovora. Partner namreč lahko v letni dohodninski napovedi še vedno uveljavlja olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, kar pomeni, da vama priznana vsakemu do polovice. Če jo boste vi uveljavljavi v celoti že med letom (in bo partner to uveljavljal v letni napovedi), priznana vam bo le polovica, boste morali dohodnino seveda doplačati.
LP