POSLOVNI PROSTORI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nevabobik
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

POSLOVNI PROSTORI

Odgovor Napisal/-a nevabobik »

Podjetje se seli v nove poslovne prostore, katere lastnik je fizična oseba. Zanima me ali potrebujemo kakšno dovoljenje za uporabo prostorov, oz.kakšen tehnični pregled ali kakršnokoloi drugo dokumentacijo za uporabo prostorov.
Kakšen račun za najemnino prostorov nam mora izdati fizična oseba, da si ga lahko damo v stroške? In kako je z računi za odvoz smeti, elektriko, vodo,.... (Tudi ti bodo naslovljeni na fizično osebo, uporabljalo in plačevalo jih pa bo podjetje).
V prostorih, pa bomo imeli tudi skladišče in isto me zanima za te prostore. Ali rabimo posebej pogodbo za uporabo skladišča, ali rabimo tehnični pregled, uporabno dovoljenje ali karkoli drugega.

Zadeva sicer ni videti zakomplicirana, ampak ker se s tem ne srečujem vsakodnevno bi rada da so stvari urejene tako kot morajo biti.

Hvala za odgovor!

neva
Janika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Janika »

Odvisno kakšno <b>pogodbo ste sklenili s fizično osebo</b>. Običajno najemnik obračunava najemnino in plačuje fizični osebi akontacijo dohodnine, zato je tudi pomembno ali se pogovarjete o bruto ali neto znesku najemnine (razlike je 25%).

Janika
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Kolikor vem se fizični osebi plačuje najemnina po pogodbi in se odvede tudi akontacija dohodnine. Računov za stroške najverjetneje ne boste mogli upravičiti, če ne bodo glasili na vašo firmo. Mi smo naredili takole: najemno pogodbo smo predložili Elektru, Toplotni oskrbi, Snagi,idr. z najavo, da od dneva sklenitve najemne pogodbe račune izdajajo na naše podjetje - nikjer ni bilo težav, tudi dodatnih stroškov ne. Ko se najemna pogodba prekine, pa se sprememba ponovno javi in stroške spet plačuje lastnik oziroma novi najemnik.

Mincek
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lev76 »

Sama imam dva taka primera in v imenu fizične osebe obračunavam akontacijo dohodnine in jo nakazujem na durs (Rek-2).
Računi za dodatne stroške prihajajo na naš naslov, to smo uredili z vsakim podjetjem posebej (Snaga, Elektro, Telekom,...). Fizična oseba mi pošlje račun(beri:jaz ga napišem v njenem imenu in ona ga podpiše), da lahko zadevo zavedem v knjige.
Če želite dodatne informacije mi pošljite mail (ikonce pri mojem psevdonimu,...).
Lp
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Zveza računovodij meni, da morajo biti računi za obratovalne stroške izstavljeni na lastnika. Kljub drugačni praksi, še nisem imela s tem problemov. Kaj menite ostali?:???:

lp
mega
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mega »

Pozdravljeni !
Prosim, če mi lahko kdo pojasni kako je s knjiženjem stroškov v primeru s.p., ko je sedež podjetja registriran v stanovanjski hiši v kateri le- ta tudi živi. Naprimer kolikšen del računa za elektriko, telefon, komunalne stroške,... lahko knjižimo v odhodek podjetja. Zanima pa me tudi, in sicer za isti primer, če gre za gradnjo hiše, oz. za gradbena dela nasploh (vodovod, elektrika , streha, pleskanje,... dela so se namreč izvajala na celotnem objektu. Kolikšen delež vsote lahko knjižimo v strošek podjetja. Naj opozorim, da so vsi računi izstavljeni na fizično osebo, tudi vsi režijski računi.

Lp mega
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Nekje sem prebral (pa ne bom sedaj brskal po dveh letnikih Obrtnika nazaj), da DURS ne dela problemov, če se ti stroški knjižijo do 50% vrednosti računa.
Za gradnjo pa je po mojem tako, da če je investitor fizična oseba, so tudi računi na fizično osebo. Odvisno pa je, kakšno je gradbeno dovoljenje. Sam sem bil v taki situaciji, pa nisem nič gradnje oz. dokončnih del (fasada...) plačeval iz podjetja. Raje ne...

LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
Odgovori