popoldanski sp in visina prehrane

Moderator: Mirko Zbačnik

brezman
Novinec
Novinec

popoldanski sp in visina prehrane

Odgovor Napisal/-a brezman »

Sem redno zaposlen v podjetju, ki nam izplacuje minimalno malico (730 SIT/dan). Imam pa tudi popoldanski s.p., kjer se vsak dan delam okoli 5 ur (pretezno doma, in NE na terenu).
- A si lahko kot sp tudi izplacam regres za malico? Koliko?
- Glede na to da je maksimalna neobdavcena prehrana 1300 SIT, a si lahko prek sp-ja izplacam vsaj razliko (1300-730=570) ??
- Ce delam 8 ur v sluzbi, potem pa moram zavoljo sp-ja se na sluzbeno pot (npr. 7 ur), koliko torej lahko porabim za prehrano tisti dan? 730 (sluzba) + 570 (malica sp) + 1260 SIT (visina dnevnice nad 6 do 8 ur) ?????

Hvala
Slamica6
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Slamica6 »

Kolikor vem, glede na to, da si plače v popoldanskem s.p.-ju ne izplačujete (plačate samo en del prispevkov), si tudi prehrane ne morete izplačati. Glede na to pa da imate kot s.p. prost pretok financ, lahko ta denar dvignete brez kakšnih posebnih pojasnil. To kar zaslužite na s.p. je vaša "plača".

Naj me kdo popravi, če se motim.
Lp
Slamica6
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Slamica6 »

Kolikor vem, glede na to, da si plače v popoldanskem s.p.-ju ne izplačujete (plačate samo en del prispevkov), si tudi prehrane ne morete izplačati. Glede na to pa da imate kot s.p. prost pretok financ, lahko ta denar dvignete brez kakšnih posebnih pojasnil. To kar zaslužite na s.p. je vaša "plača".

Naj me kdo popravi, če se motim.
Lp
KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

prehrana

Odgovor Napisal/-a KLEMENK »

Kolikor vem, si tudi popoldanski s.p. lahko obračunava strošek prehrane in kilometrino. Tak odgovor sem dobil na forumu pred 2 mesecema.
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a zoa »

Nobene bojazni ni, da si ne bi smeli obračunati (to je strošek) zneska v višini do 5,42 € za prehrano tudi če ste tako imenovani "popoldanc". Kje pa piše, da niste štiri ure ali več v svoji firmi.

To 100% drži, kar si lahko preberete tudi v obrtniku ali pa pokličete na vašo območno obrtno zbornico.
zoa

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ali ni maksimalni znesek za malico 5,54€?
brezman
Novinec
Novinec

odgovor z davcnega urada

Prilagam odgovor z davcnega urada, kjer sem zastavil enako vprasanje ... Zal pac po "njihovem" to tako ne gre. (Upam da nisem storil kaksnega "prekrska", ker sem objavil njihov mail)

-------------------------------

Spoštovani,

v zvezi z vašim vprašanjem ali si lahko kot samostojni podjetnik izplačate regres za malico vam odgovarjamo, da regres za prehrano pripada po kolektivni pogodbi med delavci in zasebnimi delodajalci delavcem in znaša 3,05 eura (730,90 SIT) na dan, dočim pa znaša v skladu s 1. odst. 2. člena Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Ur.l.RS, št. 140/2006) povračilo stroškov za prehrano med delom delojemalcu v višini 5,54 eura(1.327,60 SIT), v primeru ko je delojemalec na delu prisoten štiri ure ali več . Iz navedenega izhaja, da regres za prehrano kot neobdavčljiv prejemek po Uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, pripada delojemalcu -delavcu, dočim vam kot samostojnemu podjetniku kot neobdavčen prejemek izplačilo regresa za malico na podlagi navedene Uredbe ne pripada.

Lepo pozdravljeni,

Borut KUZMIČ
DU Maribor
GOSTJA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a GOSTJA »

Pozdravljeni!

glede priznanih stroškovzasebnika (tudi popoldanca);v svetovalcu z dne 02.02.2007 piše: fizični osebi, ki opravlja dejavnost se po 57. členu Zakona o dohodnini -Zdoh-2 (UL RS št. 117/06) priznajo kot odhodek stroški, ki se nanašajo izključno na zavezanca do višine določene z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, in sicer:
stroški v zvezi s službenimi potovanji
stroški prehrane med delom
stroški prevoza na delo in z dela
stroški dela na terenu.
Kolikor je meni znano, Uredba določa višino zneska, Zakon o dohodnini pa kaj dejansko ti je priznano!
Lp,
brezman
Novinec
Novinec

meni vec ni nic jasno

Nic vec ne razumem. Torej kot "lastnik sp-ja" nimam (davcno priznane) pravice za prehrano, delojemalec pa ima?
Ce Uredba doloca visino zneska prehrane, ZDoh pa koliko je priznano, potemtakem znesek v primeru sp-jevca itak ni relevanten, saj NIC ni priznano. Kot sp-jevec torej "nimas pravice" se neobdavceno prehranjevat. Se opravicujem za polemiziranje, ampak to se mi pa zdi svinjarija
brezman
Novinec
Novinec

pa se odgovor za uporabnika "Slamica6"

To mi je povsem jasno, da lahko denar dvignem brez kaksnih pojasnil, vendar dejstvo ostaja, da (ceprav ce delam vec kot 4 ure/dan kot sp) ce denar dvignem (za potrebe "malice"), bom moral za to placati davek, kar pa se zdalec ni isto (davcnega stalisca) kot je "delavcev" denar za malico ...
Zadnjič spremenil brezman, dne 14 Feb 2007, 12:28, skupaj popravljeno 1 krat.
KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

StroŠki zasebnika

Odgovor Napisal/-a KLEMENK »

Ne vem o kakšni dohodnini od izplačane malice se vi pogovarjate. Zasebnik si lahko obračunava strošek malice, prevoza na delo, kilometrine... v višini, določeni z uredbo.
Obračunava pomeni, da se mu to v celoti prizna tudi kot strošek, ni pa mu potrebno tako kot v d.o.o. dvigovati teh materialnih stroškov, saj prosto razpolga z gotovino. Če samo knjiži mat.stroške, je najbolje, da to stori preko konta strošek, protivknjižba pa je na 921.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Tale Borut Kuzmič ga je krepko pihnil in mislim, da bi ga bilo potrebno opomniti, da naj podaja mnenja, ki so v skladu z zakonodajo.
Odgovori