s.p. dolguje DURS-u

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sovica
Nov član
Nov član

s.p. dolguje DURS-u

Odgovor Napisal/-a sovica »

s.p. je dolžan DURS-u znesek nekaj čez milijon tolarjev. Razlog zaradi katerega ne more plačati:
Podjetje za katerega je opravljal delo ne sprejme njegovega poročila, ne sprejme izstavljenega računa in ga tudi (računa) ni poravnalo. Račun se glasi za znesek v višini milijona in pol tolarjev.
Lastnik s.p.- ja nima lastnine, tako da rubež ne pride v poštev. Lastnik je bil s strani DURS-a tudi večkrat klican na pogovor in je DURS-u predal vse dokumente v zvezi z neplačanim računom podjetja, skupaj z dokazilom o opravljenem delu.
Bi pa lastnik rad zaprl s.p. Ali je to mogoče?
Slišala sem za možnost, da gre s.p. v stečaj in se ji v tem primeru odpišejo dolgovi do DURS-a. s.p. ima samo ta dolg. Vse ostale obveznosti so poravnane. Ali je to res in kako začne postopek za stečaj v tem primeru? [xx(]
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Rok »

Zakaj pa DURS ne izterja plačila za vaš izstavljeni račun od dolžnika?
Mislim, da ima več možnosti - sklep, odločba, sklep, BLOKADA TRR!!!
In bo problem rešen.:mrgreen:

LP
sovica
Nov član
Nov član

Dobro vprašanje... ne vem.
Ampak s.p. ima interes, da se čimprej zapre. Trenutno nima novih naročil, torej v bistvu sploh ne deluje. Samo še uradno obstaja in kot tak mora seveda plačevati vse obvezne prispevke - kar je sama izguba.
Ali je možno tak s.p. čimprej zapret in na kakšen način? Kaj menite o stečaju?
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Za stečaj ne vem, kako poteka, vem pa, da prej s.p. ne morete zapreti, da imate vse obveznosti do DURS poravnane.
Predlagam, da obiščete izterjevalca na DURS in mu predlagate, da vam pomaga izterjati denar. Mogoče bo pa uspelo.
Na nekaterih izpostavah DURS je to praksa, ki se kar obnese - seveda, če ni vaš kupec tudi njihov dolžnik.:oops:

LP8-):wink:
Janika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Janika »

Če podjetje, ki je s.p.-ju dolžno posluje normalno lahko s.p. preko durs-a zelo hitro izterja dolg in poplača svoje dolgove durs-u. Jaz imam dobro izkušnje z izterjavo preko durs-a saj poteka hitreje kakor preko sodišča, zaradi prednosti davčnih dolgov pred sodnimi.
Tudi jaz menim, da ne bo možno zapreti s.p. pred poplačilom dolga.

Janika
SORA
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SORA »

Zelo bi bilo koristno, če bi ga Janika izterjavo preko DURS-a natančneje obrazložila!

Havla!
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Izterjava poteka takole:

Davčni izterjevalec pride na vrata s.p. in mu pove koliko dolguje DURS, skupaj z seveda zamudnimi obrestmi.
Potem mu s.p. razloži, da bi plačal, pa ti je ta pa ta kupec toliko pa toliko dolžan.:mad:
Potem zahteva dolžnikove račune in če s.p.-jev dolžnik njim ni dolžan, mu pošlje izterjevalec sklep, da mora obveznosti do tebe plačati njim - DURS-u. Če ni "haska", mu to naloži še z odločbo in ko je pravnomočna, če še ni poravnal, mu blokirajo transakcijski račun in denar banka do poplačila obveznosti nakazuje DURS-u. Ko je dolg poravnan, pa s.p.-ju izterjevalec pismeno sporoči, da je obveznost plačana.:wink:
Seveda traja, da je sklep pravnomočen, lahko se nanj pritoži in to, vendar v večini primerov zadeva funkcionira.8-)

Poizkusite.

LP8-):wink:
Janika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Janika »

Jaz odnesem na durs kopije računov naših dolžnikov in prosim, da izterjajo. Referent izda dolžniku sklep o prisilni izterjavi dolga iz terjatev zavezanca Zoper ta sklep lahko dolžnik pritoži v 8 dneh od prejema pisno ali ustno s upravno takso. Če se ne pritoži je sklep pravnomočen v cca 1 mesecu (15 dni vročitev + 8 dni pritožba). Durs izda odločbo in ko je pravnomočna pošlje odločbo na banko. Tam mu potem od vseh prilivov, ki pridejo na dolžnikov račun po sklepu vzamejo 90% in plačajo durs-u, ki zapira tvoje davčne dolgove. Če dolžnik ima prilive lahko plačilo pričakuješ v cca 3 mesecih. Če pa je dolžnik dolžen na vse konce in kraje pa ti tudi dacarji ne morejo pomagati.

Janika
sovica
Nov član
Nov član

In kaj se zgodi, če se dolžnik pritoži?
Verjetno se zadeva zavleče? Ali ta čas obravnave pritožbe tečejo obresti dolga?
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Jaz lahko pomagam samo s primerom, ki se mi je zgodil.

Vodila sem knjige nekomu, ki je postal dolžnik dolžnika DURSa. Ta prvi dolžnik je na DURS odnesel vse papirje... In v roku 14 dni so prišli - davčna inšpekcija . izreden pregled knjig povzanih s tem primerom. Ker so ugotovili, da res dolguje so mu dali 14 dni časa da plača. Ker v 14 dneh ni plačal so 2 X klicali in nato po enem tednu blokirali račun.
Trgali so celoten znesek - brez obresti.

Je šlo pa vse extra hitro
sardegna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sardegna »

kako pogosto pa uporabljate to kot prakso? mislim, za vsakega dolžnika ali za posebne primere? ker sklep o izvršbi - preko sodišča traja in traja... so tudi izjeme, ko smo v dveh mesecih prejeli od dolžnika vse, kar je bil dolžan - na podlagi sklepa o izvršbi...
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Jaz sem delala knjige nekomi, ki ni plačeval okoli. Ta dolžnik DURSA pa tudi najbrž res ni imel denarja, ker se je šlo za kar velik znesek.

Ne vem koliko se to v praksi uporablja.

Jaz na srečo kar uspešno z opomini grozim pa plačajo
Odgovori