Nujno potrebujem pomoč-kako do kontrolnih podatkov?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
smrkec55
Novinec
Novinec

Nujno potrebujem pomoč-kako do kontrolnih podatkov?

Odgovor Napisal/-a smrkec55 »

Smo sredi februarja pri meni pa ne duha ne sluha o kontrolnih podatkih o mojih izplačilih v letu 2006... prav tako dvomim da jih je delodajalec poslal na DURS. Na moje vprasanje zakaj mi jih nocejo poslati sledi kratek odgovor...zato ker si odsel v drugo firmo in nas zaj....zdjaebomo pa se mi tebe malo

Torej, na kak nacin lahko bivsega delodajalca prepricam v to da mi izda odlocbo o mojih prihodkih v lanskem letu? In ce noce? Kdo mi lahko pomaga v tem primeru?

V celem letu sem dobil samo 4 placilne liste, pa se te so bile skenirano poslane preko emaila, tako da v bistvu razen podatka iz bancnega racuna nimam nobenih potrdil o tem koliko in kaj sem prejel, ter ali so bili prispevki ter akontacija resnicno sploh placani! Za stiri place tako podatki izracunani ''kao'' so, zanima pa me kaj naj z zadnjimi tremi placami ( neto izplačila med 100 in 8000 SIT! )
Glede na to da bo konec aprila kaj kmalu tu, me zanima kaj naj naredim ce sploh ne dobim podatkov ( saj vsi vemo da se da poslati po posti prazno priporoceno kuverto...tako delajo vsaj tukaj da imajo kao evidence neke ter te j..o v glavo ). Ko preverjam preko spletnega racunala mi izracuna vse enako kot je na pairju, toda ali je to dovolj? Ali lahko neki racunovodji dam svoje podatke ( neto izplacila na podlagi bancnih potrdil ) na podlagi katerih mi on izracuna vsa izplacila ter potrebna izplacila...verjetno da ne ker ne ve kaj je bilo v bistvu sploh izplacano.

Racune za nas je sicer vodila neka s.p. racunovodkinja...ona naj bi naceloma imela dostop do podatkov ozn evidenco tega kaj je bilo izplacano? Lahko preko nje dobim vse skupaj? Mora biti potrjeno od koga verjetno spet kajne?
Kaj ce izpolnim na blef....po mojem racunanju bi itak moral dobit nazaj ene 1000€, in pogruntajo to? Vem ja, kazna, ampak saj nocem guljufat, hocem le posteno poslat vse, samo me malo zafrkava vse skupi....

Se opravicujem za tako dolg post, toda vsaka pomoc bo resnicno vec kot dobrodosla...

Hvala za odgovore....
gazprom2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gazprom2 »

..dvomim, da jih delodajalec NI poslal na DURS. Kazni so 25.000 EUR :)

lp
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Računovodski servis vam teh podatkov ne more dati, ker ima pogodbo sklenjeno z vašim bivšim delodajalcem. Morda pa se lahko obrnete na DURS in jim razložite situacijo, včasih znajo prijetno presenetiti. Na vašem mestu bi se obrnila na inšpektorja za delo, vam bo povedal kaj lahko naredite.
lotti
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a lotti »

1. Delodajalec vam je podatke dolžan posredovati po zakonu do 31.01..
2. Računovodski servis ima pogodbo z vašim bivšim delodajalcem, lahko pa tudi ne. Poskusite še tam.
3. Davčne napovedi ne izpolnjujte na blef, če vas dobijo so kazni previsoke. Prav tako ni priporočljivo, da bi si sami za nazaj iz neto izplačila izračunali plače. Če bi slučajno imeli kontrolo, kako bi se zagovarjali od kod vam podatki.
4. Če je vaš bivši delodajalec res tako netakten je najlepše, da se obrnete na davčni urad v vaši območni enoti razložite situacijo in verjetno vam bodo pomagali. Če pa boste bivšemu delodajalcu nakopali težave s tem, pa...
Veliko sreče pri reševanju nastale situacije.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V kolikor bivši delodajalec ni izpolnjeval zakonsko določenih obveznosti, kamor sodi tudi obveščanje o izplačanih plačah, pošiljanje originalnih plačilnih list in bi zaradi tega imel težave, ne more za to kriviti vas in tudi vi se ne sekirajte namesto njega.

V kolikor na davčnem uradu ne boste nič dosegli (v kar pa dvomim), se lahko obrnete po pomoč na delovno inšpekcijo..... .

A ste plače prejemali redno, na TRR ali v goovini? Poznam prime(k)e, ki se imajo "zamegljeno" podobo o izplačilih plače. Za njih zadostuje tudi izplačilo "pod mizo", brez plačila prispevkov. V svoji dobri veri so pripravljeni tak svoj prav dokazovati tudi pred inšpektorji in sodišči. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
janzal
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a janzal »

kazen je bistveno manjša za neoddajo kot pa za oddajo z napačnimi podatki.

lahko ne oddate napovedi in se sklicujete na to, da vam delodajalec ni dostavil podatkov, zelo verjetno je menda, da ne boste plačali kazni

druga možnost je pa, da kazen plačate in nato delodajalca tožite, vendar bo to trajalo...
finrast6
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a finrast6 »

Na vašem mestu bi vso zadevo pojasnila in inšektoratu za delo.

Če res nikakor ne boste prišli do podatkov, bi si nekako poskusili izračunati podatke iz neto zneska in to primerjati s podatki na dohodninski napovedi, ki vam jo bo poslala DURS (letos bodo izpolnjene),
morda pa bodo podatki identični (dvomim, da delodajalec ni oddal dohodninskih podatkov na DURS-kazni so zelo visoke).
Odgovori