prispevek za izobraževanje

Moderator: Mirko Zbačnik

pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Moja dilema: če prispevek obračunamo pri plači, bo znašal 1% od delavčeve bruto plače. Sklad je (vsaj mojim) poslal obvestilo o višini obveznosti za januar, kjer so izračunali 1% od minimalne plače. Temu pravijo akontacija. Kakšno obveznost torej vzpostaviti, ali 1% od delavčeve plače ali 1% od minimalne plače, kakor pravi obvestilo Sklada in kdo (verjetno s.p.sam) in na kakšen način (?obrazec) bo poračunal to akontacijo?
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Na našem obvestilu piše:"....Poseben prispevek po prejšnjem odstavku znaša najmanj 1% od osnove, ki jo predstavljajo obračunani bruto osebni dohodki delavcev v obratovalnici......od osebnih dohodkov za mesec januar 2007 naprej nakazujete 1% prispevek za izobraževanje od obračunane bruto plače delavcev na trr......"

Torej se obračunava od bruto plače tako kot doslej.

Prispevek je opredeljen v 33.členu Kolektivne pogodbe med delavci in zasebnimi delodajalci.

lp
DECO
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V našem obvestilu pa piše, da prisp. znaša 1% delavčeve bruto plače in da se plačuje v akontacijah, akontacija za jan. pa znaša 1% od minimalne plače. Ker so se zmotili v številu delavcev, je podjetnik v mojem primeru preveril in dobil informacijo, naj akontacijo za januar popravi na toliko delavcev, kot jih je na plačilni listi, višina je za vse enaka - 1% od minimalne plače.
Sklepam, da bomo delali vsak po svoje.........., torej bomo izkušnje delili po regijah......
NAJI
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a NAJI »

V časniku Plače in kadri 4/2007 navajajo:
Sklad za izobraževanje delavcev pri samostojnih podjetnikih LJ.nima pravne osnove za pobiranje Akontacij prispevkov za izobraževanje,zato predlagamo zasebnikom, da pošljejo na sklad sledeči dopis:

V zvezi z Vašim pozivom za plačilo prispevka za zaposlene v skald za izobraževanje zaposlenih..........Vas obveščamo,da z letom 2007 ni več obveze za plačilo tega prispevka. Obveznost plačevanja navedenega prispevka je določal 33.člen Kolektivne pogodbe med delavci in zasebnimi delodajalci.OZ, kot podpisnik predmetne pogodbe na strani delodajalcev je predmetno pogodbo odpovedala. Odpoved je bila objavljena v Uradnem listu dne 03.07.2006,odpoved pa začne učinkovati s potekom 6 mesečnega odpovednega roka.Iz navedenih razlogov ni nobene podlage za plačevanje navedenega prispevka oz.za plačevanje akontacij,kot to navajate v Vašem dopisu.Prav tako niste pooblaščeni za zbiranje osebnih podatkov o dosedanjih zavezancih za plačilo oziroma o zaposlenih pri zavezancih.......

Ali se je kdo poslužil tega dopisa in ni nakazal tega prispevka????
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a danidavid »

Jaz sem ga po pomoti, vendar sem palče in rekapitulacijo popravil in take poslal na enoto DURS. No, ta pomota je bila taka, da mi noben s.p. ni dal obvestila obrtne zbornice za članarine in tudi ne povedal, da je prejel položnice. Položnice so eni dobili za obe zbornici in za 1% za izobraževanje.

Mislim,da je obrtna zbornica tokrat zatajila na celi črti. Niti se ni poslužila svojga "cajtnga", niti vse plačevalce obvestila o spremembah.
Zmeda.

Pri naslednjih plačah bom preplačilo poračunal.

Hvala za osnovo, na katero se lahko sklicujemo.

lp
danidavid
Odgovori