Dnevni iztržek - razlike v centih

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Dnevni iztržek - razlike v centih

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Pozdravljeni,

zanima me ali imate podobne primere? Stranka mi prinese dnevne iztržke, kjer ugotovim od 1-11centov razlike, ker davka ne smemo popravljati, potem popravim osnovo in skupen znesek...Kako naredite vi? Ali je to kaznivo?Kako to rešiti?

Hvala vsem za mnenja in odgovor.

lp, Tajči
pr
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pr »

Mi dajemo razlike na kto 757 ali 787 drugi odhodki/prihodki. Seveda, če gre za zanemarljive zneske (v mesečnem zbirniku dopuščamo razlike do 5 €). V kolikor pa je primanjkljajev več, za manjko obremenimo delavca in delavec mora to razliko plačati.
Prosim še za mnenje ostalih, da vidim, če delamo prav.
LP!
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Prosim?Zakaj delavca, ko ni nič kriv????
Mislim, da se nisva povsem razumela/i....

Klicala sem že tega programerja od moje stranke, ta pa mi je dejal, da si naj svoj program popravim :roll: :shudic:

V glavnem res nevem kaj naj storim. Davka ne smem spreminjat, skupaj gotovine tudi ne...samo osnovo...vendar mi računalnik ne vzame... :?

Primer: Na dnevnem iztržku:
Osnova: 495,40
ddv(20%): 99,11
Gotovina: 594,51

Če vzamem osnovo in jo pomnožim z 20% dobim davek 99,08.

Lahko kdo pomaga?Ugotavljam že cel dan....
Hvala.
Lp, Nataša
pr
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pr »

Verjetno se res nisva razumeli :oops:

Da razložim, za kakšne razlike sem predvidevala: gre za razlike, ko je na blagajniškem traku zavedena večja prodaja od stanja denarnih sredstev v blagajni.
Za tvojo težavo pa mislim takole:
DDV res ne smeš popravljati in se strinjam s tabo, da popraviš osnovo. Čeprav me moti to, da popravljaš skupni znesek-dejansko skupnega zneska ne smeš popravljati. Nenazadnje je to prodaja, ki ti vpliva na preostanek zaloge.
Sama bi verjetno popravila davek-gre za razlike v centih, ki v letnem pogledu predstavljajo zanemarljive zneske.
Knjižila bi takole:
osnova: 495,42 €
DDV: 99,09 €
gotovina: 594,51 €

Žal ti drugače ne vem svetovati. Upam, da je tu kdo, ki je uspel rešiti ta problem.
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Ampak spremenila si davek :?

Ja vem, zakomplicirano...vsaj meni.Ne najdem rešitve.Prosim, še ostale.
pr
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pr »

Saj vem, da ti nisem v pomoč-ampak še nekaj:
Ali se vrši prodaja preko klasične blagajne (dobiš samo blagajniški zaključek)? Zakaj to sprašujem; glej: pri nas imamo prodajo preko rač. blagajne - imam možnost dobiti 3 vrste izpisov prometa in niti dva se ne ujemata v davkih. Pri vseh izpisih so malenkostna odstopanja, to pa zato, ker pri enem izpisu DDV preračunava iz skupne MPV, pri drugem preračunava iz MPV ločene po davčnih stopnjah (če želim izpis npr. prodaje po artiklih), pri tretjem spet po neki tretji logiki. Na začetku uporabe programa smo izračunavali, kateri izpis je najbolj točen in tega se zdaj držim-moram pa včasih tudi popraviti kakšen stotin/cent pri DDV. Zato sem spremenila davek. Mislim, da bi dobila najbolj točen podatek, če bi seštevala DDV po vseh izdanih računih - tega pa mislim, da ne bo šel nihče delati. Ali pač :sbolan: ?
Saj vem, da nič ne pomaga, pa vendarle: ni krivda v tvojem programu, pač pa v načinu obračuna prodaje.

Res želim, da ti bo kdo čimprej svetoval kaj uporabnega.
LP!
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Jaz popravljam osnovo, ddv ostane nespremenjen, pa tudi skupni maloprodajni znesek ostane enak. V celem letu te korekture ne znesejo nič omembe vrednega. Ne vem če je to prav, vem pa da je logično. Glede na izkušnje pri inšpekcijskih pregledih pa upam, da tudi v bodoče pri takšnih zadevah ne bodo komplicirali. Če pa vam program ne dopušča spreminjanja, pa dajte razliko poknjižit kot je svetovala pr (757 ali 787). lp
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Najlepša hvala obema! Hja, saj v bistvu nimam za vsak dan razlik, tisto ko pa imam bom knjižila kar na 787 (razlike).

Lep dan, Tajči
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

za Tajči-razlike v centih

Odgovor Napisal/-a diana »

Videla sem vaš prispevek-razlike v centih. Dnevni iztržek je izračunan pravilno, kajti vi računate od končnega zneska 594,51 x 16,6667 % in dobite DDV 99,09 E in osnovo 495,42 E, tako da ne prihaja do nobenih razlik. Sama imam stranko z dnevnimi iztržki in mi po obrazcu, ki sem jim ga pripravila lepo napišejo bruto dohodek, osnovo za DDV in DDV, vendar po preračuni stopnji, to je bilo lepo razloženo v IKS, vendar ne vem katerem, in ko knjižim DDV v knjigo izdanih računih, mi vedno štima, nikoli mi ne javlja napake.LP
diana
Odgovori