Pozdravček!
Imam eno vprašanje glede 6 točke 36.člena ZDDV. V njem piše, da se rabati in popusti ne vštevajo v davčno osnovo. Kaj to pomeni za izdani račun? Da je ddv računan od višje osnove in je potem odštet rabat in na koncu znesek za plačilo?
A kdo ve? Meni ni nič jasno!
Hvala in lep dan!
Uroš
Davčna osnova
Moderator: Mirko Zbačnik
Prikazan rabat na računu
Kupiš blago oz. material. Dobavitelj ti za predplačilo ponudi popust. Ali mora biti na računu prikazana tudi osnova brez popusta, znesek popusta ter osnova za ddv (znesek brez popusta-popust) znesek ddv ter znesek za plačilo, ali je dovolj, da je prikazana samo skupaj osnova z že vštetim popustom in prikazan ddv in skupaj za plačilo?
Upam, da nisem vprašanja preveč zakomplicirala.
Upam, da nisem vprašanja preveč zakomplicirala.
Na seminarju prejšnji teden (12.04.07) je bilo s strani predavateljice rečeno, da za priznan cassaskonto (predčasno plačilo npr. v 14. dneh) lahko napišemo že na izdanem računu novo davčno osnovo, zmanjšan ddv in zmanjšan znesek za plačilo.
Torej kupcu navedemo, da bo za predčasno plačilo v 14 dneh prejel x% popusta, za kar bo:
- nova davčna osnova znašala A eur,
- ddv 20% od osnove A B eur in
- znesek za plačilo C eur ( z upošt popustom)
V tem primeru naj ne bi bilo potrebno izdajati dobropisa kupcu in zmanjševati DDV šele po prejetem podpisanem dobropisu s strani kupca, pač pa takoj ob prejetem zmanjšanem plačilu kupca.
Vendar, 2. točka 39. člena ZDDV-1 pravi, da lahko izdajatelj računa DDV zmanjša le "... če naročnik blaga oziroma storitev popravi (zmanjša) znesek DDV, ki ga je odbil, in če o tem pisno obvesti dobavitelja."
Zanima me, če je bil še kdo na tem seminarju in kako razumete to mnenje? Po mojem tak način bolj težko zadosti pogoju iz 39- člena ZDDV-1, čeprav zelo poenostavi poslovanje.
Prosim še za vaša mnenja
A
Torej kupcu navedemo, da bo za predčasno plačilo v 14 dneh prejel x% popusta, za kar bo:
- nova davčna osnova znašala A eur,
- ddv 20% od osnove A B eur in
- znesek za plačilo C eur ( z upošt popustom)
V tem primeru naj ne bi bilo potrebno izdajati dobropisa kupcu in zmanjševati DDV šele po prejetem podpisanem dobropisu s strani kupca, pač pa takoj ob prejetem zmanjšanem plačilu kupca.
Vendar, 2. točka 39. člena ZDDV-1 pravi, da lahko izdajatelj računa DDV zmanjša le "... če naročnik blaga oziroma storitev popravi (zmanjša) znesek DDV, ki ga je odbil, in če o tem pisno obvesti dobavitelja."
Zanima me, če je bil še kdo na tem seminarju in kako razumete to mnenje? Po mojem tak način bolj težko zadosti pogoju iz 39- člena ZDDV-1, čeprav zelo poenostavi poslovanje.
Prosim še za vaša mnenja
A
Stališče predavateljice je zelo smiselno, mislim pa tudi, da izpolnjuje predpisane zahteve. Kupec namreč v tem primeru ne zmanjšuje osnove in DDv-ja sam ( in mu zato ni treba pošiljati obvestil), ampak izbere eno od dveh (ali več) ponujenih inačic. Katero, je obema stranema razvidno iz zneska (in datuma plačila).