Zastaranje obveznosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tashy
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Zastaranje obveznosti

Odgovor Napisal/-a tashy »

Zanima me, ali imajo obveznosti kakšen rok, po katerem zastarajo, če nas dobavitelj nič ne terja. Primer, račun iz leta 2000 za 1 mio SIT. Dobavitelj nas ni nič terjal, niti tožil na sodišču. Če in kdaj je zastaralni rok oziroma kje bi si lahko prebrala kaj več o tem! (Urejam saldakonte, pa so grehi prejšnje računovodkinje žal [}:)] nerešeni.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Jaz enega miljona nebi nobenemu šenkala pa tudi vaš dobavitelj verjetno ne. Pozanimajte se, če ni bila morda izvedena kakšna drugačna poravnava obveznosti.

Lidija
sardegna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sardegna »

rok za reklamacijo racuna je 8 dni , in ce v tem casu ni bilo pritozbe, potem velja, da je račun sprejet in to je dovolj za izvršbo. vem, da zastaralni rok obstaja, toda ne najdem kakšnega pravilnika, ki bi pisal o tem.
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

Po OZ je splošni zastaralni rok 5 let, za terjatve iz gospodarskih pogodb pa 3 leta.
LP
Nataša
tashy
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovor Nataša, se bom potrudila najti člen v OZ, ki govori o tem. Drugače pa gospa Lidija brez skrbi, znesek 1 mio SIT je tu naveden le za primer, dejansko so pa zneski manjši. :wink:

Tashy
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

jaz menim da ZO govori samo o zastaranju terjatev, obveznost kot taka na zastara. Tu je treba biti pozoren na razliko. Lahko pa jo izknjižite iz vaših poslovnih knjig enkrat čez leta..., če dobite od dobavitelja IOP obrazec, kjer on do vas ne izkazuje več terjatve in gre potem seveda obveznost v prihodke.

K.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pri zastaranju pazite na opomine. Če vam je nek partner dolžan jim ga pošljite. Tako se izognete zastaranju. Redno pošiljajte IOP.

Vse piše v obljigacijskem zakoniku (OZ), ki je kar obsežen.

Mirko
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

Opomin ni dovolj, da terjatev ne zastara. zastaranje prekine pripoznanje terjatve, kar pa je potrjen IOP. Torej so opomini sami zase premalo.

K.
tashy
Začetnik
Začetnik

Glede zastaranja pri gospodarskih pogodbah sem danes našla članek o tem. Sicer je iz leta 2002, vendar mislim, da si bo marsikdo (predvsem jaz) našel kaj koristnega.

Članek je na http://www.ozs.si/sc/faq/1151.htm

Tashy
Odgovori