Obdobje obračuna DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
potok
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Obdobje obračuna DDV

Odgovor Napisal/-a potok »

Zasebnik je zavezanec za ddv polletni. Želel bi spremeniti obdobje na tromesečje. Ali je to mogoče?

Hvala in lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Po zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1, Ur.l.RS 117/06, ki velja od 01.01.2007) je davčno obdobje (89. člen):
- koledarski mesec;
- oziroma koledarsko trimesečje za davčne zavezance, ki so v preteklem koledarskem letu dosegli obdavčljiv promet do vključno 210.000 EUR.

Če ste imeli v lanskem letu 6-mesečno koledarsko davčno obdobje, bo za vas od 01.01.2007 dalje veljalo koledarsko trimesečno davčno obdobje.

LP
kast
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kast »

Pozdravljeni!

zanima me, ali se obračunsko obdobje ddv za zavezance, ki v prejšnjem letu niso dosegli več kot 210.000 eur, avtomatsko spremeni iz mesečnega v tromesečje ??? , ali je za to posebej potrebno zaprosit?

hvala in lep pozdrav
anka
Super računovodja
Super računovodja

Obdobje obračuna ddv

Odgovor Napisal/-a anka »

kast
Začetnik
Začetnik

hvala anka za odgovor. Žal obrazca DDV-o za jan 07 ne najdem, (možno, da ga sploh nisem dobila po pošti)??? in tudi tega obvestila nisem opazila. a po tem sklepam, da je obračunsko obdobje avtomatsko trimesečje?
89.člen
(2) Za davčnega zavezanca, ki je v preteklem koledarskem letu dosegel obdavčljiv promet blaga oziroma storitev v vrednosti do vključno 210.000 eurov je davčno obdobje koledarsko trimesečje.

Nič pa ne piše, ali davčna uprava že sama na podlagi preteklih podatkov to upošteva, ali je potrebno obvestit?
Smo davčni zavezanec, v preteklem letu smo mesečno obračunavali ddv, ampak nismo dosegli 210.000 eur obdavčljivega prometa.

Mi lahko kdo pomaga?

Hvala
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Mislim, da jih je potrebno obvestiti - prvi odstavek obvestila. Povprašajte na DURS.

Če niste dobili obrazca, je možno sklepati, da ste avtomatsko postali tri-mesečni zavezanec za ddv.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Vaš referen na Dursu bo sigurno vedel, ker vas ima v registru.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Sem klicala ravno danes, ker nisem dobila obrazca.... Avtomatsko padeš med trimesečnike. Tako da prijazno pisemce pride naslednji mesec.
kast
Začetnik
Začetnik

Hvala vsem, sem se še vmes pozanimala, ja in avtomatsko pademo med trimesečnike. Obrazec pa bo najbrž prišel aprila za jan-feb-marec!
Odgovori