Prokurist-ka

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Prokurist-ka

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Podjetje, v katerem delam, želi, da je poleg direktorja imenovan še prokurist. V času njegove odsotnosti bi podpisoval pogodbe ipd, skratka nadomeščal direktorja. Direktor je predlagal, da bi bila prokurist jaz.
Zanima pa me dvoje:
1. Kakšne so odgovornosti prokurista ali odgovarja tudi za poslovanje podjetja? Kje bi si lahko kaj več prebrala o tem?
2. Kakšno nadomestilo lahko pričakujem, poleg plače, za taka dela? Direktor je sicer omenil, da bom za to dobila nekaj višjo plačo, skrbi pa me, da moja odgovornost ne bo sorazmerna plačilu.
Hvaležna bom za vsak odgovor :)
SISONJA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a SISONJA »

Seveda odgovarjaš tudi o poslovanju podjetja, ker boš lahko podpisovala skoraj vse dokumente.
Verjetno ti bo določil tudi kak budžet.
Objavo sklepa v sodnei registr bo treba narediti.

Toliko na hitro več pa ne vem.
Ampak vse naj bo črno na belem
Pa tudi za dinarčke se fajn zmen.
lp
Sonja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Sonja, hvala za odgovor. Zanima pa me, kje bi lahko kaj prebrala o odgovornostih prokurista.
Lep dan :)
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Nekaj o prokuri govori Zakon o gospodarskih družbah:

http://www.uradni-list.si./1/ulonline.j ... dhid=82214

Četrto poglavje
ZASTOPANJE

32. člen

(zastopanje družbe)

(1) Družbo zastopajo osebe, ki so določene z zakonom ali aktom o ustanovitvi družbe na podlagi zakona (zakoniti zastopnik).
(2) Zastopnik lahko opravlja vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe. Statutarna ali druga omejitev nima pravnega učinka proti tretjim osebam.

33. člen

(prokura)

(1) Družba lahko podeli prokuro eni ali več osebam po postopku, določenem v aktu o ustanovitvi.
(2) Družba lahko imenuje enega ali več prokuristov ali prokuristk (v nadaljnjem besedilu: prokurist) tudi samo za podružnico, vendar mora biti to izrecno označeno v registru in pri podpisu prokurista, sicer se šteje, da se prokura nanaša na celo družbo.

34. člen

(skupna prokura)

(1) Prokura se lahko podeli tudi dvema ali več osebam skupaj, tako da lahko le vse te osebe skupaj zastopajo družbo.
(2) Tretje osebe lahko veljavno izjavijo voljo tudi samo enemu od skupnih prokuristov.
(3) Akt o ustanovitvi lahko določi, da prokurist zastopa družbo skupaj z enim ali več zakonitimi zastopniki.

35. člen

(obseg prokure)

(1) Prokura upravičuje za vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvojitev in obremenitev nepremičnin, za kar mora biti prokurist posebej pooblaščen.
(2) Omejitev prokure nima pravnega učinka proti tretjim osebam.

36. člen

(prenehanje prokure)

Prokura se lahko vsak čas prekliče.

37. člen

(prenos prokure)

Prokurist prokure ne more prenesti na drugo osebo.

38. člen

(vpis prokure)

(1) Družba mora podelitev in prenehanje prokure prijaviti za vpis v register.
(2) Prokuristov podpis je treba shraniti pri sodišču. Pri podpisovanju družbe mora prokurist uporabljati podpis s pristavkom, da je to prokura.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ali je lahko prokurist tudi lastnik podjetja, ki je uradno predal pooblastila svojemu sinu, sam je pa v penziji?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori