Pozdravljeni! Pomoč sem že prej iskala preko tega foruma pa sem še vedno v dvomih. Torej, kaj je s knjiženjem DKPZ, ki ga delno plačujejo delavci iz svoje bruto plače in jim ta del zmanjšuje bruto osnovo za davke in prispevke, del pa jim plača delodajalec. Se pravi, ko obračunavam plače se delavcu npr. bruto 800 eur zmanjša za 50 eur in plačuje prisp. in davke od osnove 750 eur. Tistih 25 eur, ki mu jih plača delodajalec je vidnih le pri skupnem znesku premije vplačane na njegov konto pri zavarovalnici (na Rek-u). Poknjižila naj bi takole:
50 eur na 4700/2821
25 eur na 4720/2821
Zdaj pa tisto, kar me muči: če povečam pri del. bruto za 50 eur, od tega zneska pa dejansko niso plačani prispevki, a se ne vidi pol razlika pri izkazu poslovnega izida (npr. za leto 2006-torej v sit protivrednosti) pa tudi obrazec M4, kamor navedemo znesek bruto plač ni enak kontu 4700?
Prosim, prosim naj mi nekdo to razjasni.... Ker ne vem, na koga naj se obrnem...
Pa še nekaj, seveda v zvezi z DKPZ:
pri sestavljanju davčnega obračuna: za leto 2006 je skupno vplačano 1,899,000 sit za premije DKPZ; iz bruta zaposlenih 1,189.000 sit, 710.000 sit pa je znesek premij, ki jih je za zaposlene vplačal delodajalec.
Kako ta dva zneska vključim v davčni obračun? Naj del, ki so ga prispevali zaposleni vključim v davčno priznane odhodke (šifra 4), delež delodajalca pa pod šifro 15.8 (Olajšava za prost. dod. pokojninsko zavarovanje)?
Lepo prosim nekoga, ki ima izkušnje , da mi pomaga...
Hvala vnaprej!
LP
dod. kol. pok. zav.
Moderator: Mirko Zbačnik