OljaŠava za invalide

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dena
Nov član
Nov član

OljaŠava za invalide

Odgovor Napisal/-a dena »

Zaposlenega imamo invalida, ki je bil v letu 2006 tri mesece na bolniški. Zanima nas, ali lahko uveljavljamo za njega 50 % olajšavo pri obračunu davka od dohodka pravnih oseb tudi za čas, ko je prejemal nadomestilo za bolniško?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Za tisto kar ste dobili refundirano seveda ne morete uveljavljati olajšave za invalide.

Za invalide nad kvoto pa se lahko uveljavlja 70 % olajšava. Mene pa zanima nekaj drugega. Imamo zaposlenega delavca invalida s 30 % okvaro (slepega na eno oko), nismo pa v letu 2006 uveljavljali pravice za oprostitev prispevkov PIZ za invalide nad kvoto. Delavec ima odločbo, da ima 30 % telesno okvaro mene pa moti, ker nima odločbe ali je invalid 2 ali 3. stopnje.

Ali menite, da se za takšnega invalida lahko uveljavlja olajšava za zaposlovanje invalidov?
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Za delavca imamo Odločbo ZPIZ in piše, da delavec nima pravice do invalidnine za 40 % telesno okvaro, ki je nastala dne 29/11-2005 zaradi posledic bolezni.

Ali je to dovolj za uveljavitev 50 % olajšave za invalide?
dena
Nov član
Nov član

3. člen Z A K O N A O ZAPOSLITVENI REHABILITACIJI IN ZAPOSLOVANJU INVALIDOV opredeljuje invalida takole:
Invalid oziroma invalidka (v nadaljnjem besedilu: invalid) je oseba, ki pridobi status invalida po tem zakonu ali po drugih predpisih, in oseba, pri kateri so z odlocbo pristojnega organa ugotovljene trajne posledice telesne ali duševne okvare ali bolezni in ima zato bistveno manjše možnosti, da se zaposli ali ohrani zaposlitev ali v zaposlitvi napreduje (v nadaljnjem besedilu: invalid).
Moje mnenje je, da lahko za osebe s trajno telesno okvaro uveljavljate 50 % davčno olajšavo.
Mene pa zanima še nekaj drugega.
V podjetju smo zaposleni 3 delavci, eden je invalid II. kategorije. Ali lahko uveljavljamo davčno olajšavo nad predpisano kvoto-5.odst. 50.člena ZDDPO-1, to je 70 %? In če lahko, kaj je osnova za zmanjšanje davčne osnove?
LP
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Hvala lepa za odgovor

Po mojem mnenju je osnova bruto OD delavca brez refundacij x 75 %
dena
Nov član
Nov član

Hvala za vaše mnenje. Zakaj pa 75%, a ni 70 % olajšava?

LP
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

oprostite 70 %
dena
Nov član
Nov član

Je že v redu. Sem mislila, da sem jaz kaj spregledala pri vseh teh spremembah.
Hvala in lep dan
Odgovori