društveni nepriznani odhodki
Moderator: Mirko Zbačnik
smo društvo z pridobitno in nepridobitno dejavnostjo, kaj spada pod izvzem odhodkov od nepridobitne dejavnosti?Ali so to tudi športni artikli,prijavnine na turnirje, članarine za zvezo...Ana
V skladu z najnovejšim zakonom o društvih mora društvo, ki opravlja tudi pridobitno dejavnost, ločeno izkazovati podatke o finančnem in materialnem poslovanju. Če tega niste storili med letom, sedaj opredelite dejavnosti, še najbolje, da uporabite stroškovna mesta, nato pa direktne stroške evidentirate na posamezne dejavnosti, skupne pa delite po ključu, ki ste ga ali ga boste sprejeli.
Predmet zddpo je samo pridobitna dejavnost in v postavko "izvzem odhodkov od nepridobitne dejavnosti" vpišete vse stroške in odhodke, ki vežejo to dejavnost.
Predmet zddpo je samo pridobitna dejavnost in v postavko "izvzem odhodkov od nepridobitne dejavnosti" vpišete vse stroške in odhodke, ki vežejo to dejavnost.
Hvala za odgovor,oprostite moji nevednoszi, ampak ali to pomeni, da v postavki št.6.1 vpišem vse zneske, ki so se nanašali na nepridobitno dejavnost(prijavnina turnirjev, športni artikli...). Ti stroški mi povečajo davčno obveznost, saj se ne priznajo kot odhodki????
Nepridobitna dejavnost društva ni predmet zddpo, zato iz davčnega obračuna izločimo vse prihodke in vse stroške, ter odhodke, ki se nanašajo na nepridobitnost. Predlagam, da si pred obračunom pripravite preglednico in če med letom niste na ta način spremljali dogodkov, temeljito preverite predvsem stroške, saj pri prihodkih skorajda ni dileme. Morda ugotovite, da imate na pridobitni dejavnosti celo izgubo, ali pa vsaj minimalno osnovno za ddpo. Ta preglednica vam bo morda tudi v pomoč, ko boste sestavljali pojasnila k izkazom in poslovno poročilo društva, ki ju morate oddati Ajpesu.
Najlepša hvala za izčrpen odgovor.Zanima pa me ali je potrebno oddati pojasnila k izkazom in poslovno poročilo samo AJPESU ali tudi DURSU.
društveno nepriznani odhodki
Hvala!!!