reprogram pogodbe
Moderator: Mirko Zbačnik
reprogram pogodbe
Imamo finančni najem, smo d.o.o. Dobili smo fakturo za reprogram pogodbe, zaradi šestmesečnega EURIBOR-A. Faktura glasi:
obresti 10.000,00 EUR
20 % ddv 2.000,00 EUR
SKUPAJ 12.000,00 EUR
Plačamo samo 20 % DDV.
Prosim povejte, kako poknjižiti. To je moj prvi taki primer.
Upam, da mi bo lahko kdo pomagal.
DDV je vstopni DDV?
Hvala vsem.
obresti 10.000,00 EUR
20 % ddv 2.000,00 EUR
SKUPAJ 12.000,00 EUR
Plačamo samo 20 % DDV.
Prosim povejte, kako poknjižiti. To je moj prvi taki primer.
Upam, da mi bo lahko kdo pomagal.
DDV je vstopni DDV?
Hvala vsem.
Če ste odbijali ddv pri nabavi, ga tudi sedaj. DDV knjižite na vstopni (debet) in obveznost za plačilo (kredit), saj ga morate takoj plačati.
Za znesek obresti se vam verjetno spremenijo obroki. Knjižite na že obstoječi kotno obresti (debet) in obveznost do leasing hiše (kredit) razdeljeno na kratkoročno in dolgoročno. lp
Za znesek obresti se vam verjetno spremenijo obroki. Knjižite na že obstoječi kotno obresti (debet) in obveznost do leasing hiše (kredit) razdeljeno na kratkoročno in dolgoročno. lp
Imamo finančni najem, smo d.o.o. Dobili smo fakturo za reprogram pogodbe, zaradi šestmesečnega EURIBOR-A. Faktura glasi:
obresti 10.000,00 EUR .........9841 obresti debet/
20 % ddv 2.000,00 EUR .......16000 debet/
SKUPAJ 12.000,00 EUR ......... /obveznosti za leasing kredit 9840
Plačamo samo 20 % DDV.
Plačate samo ddv, za obresti pa imate večjo glavnico - večje obroke.
lp
obresti 10.000,00 EUR .........9841 obresti debet/
20 % ddv 2.000,00 EUR .......16000 debet/
SKUPAJ 12.000,00 EUR ......... /obveznosti za leasing kredit 9840
Plačamo samo 20 % DDV.
Plačate samo ddv, za obresti pa imate večjo glavnico - večje obroke.
lp
Mi imamo poknjiženo takole :
9842,16000/ 220
Nato preknjižim iz /220 na 9842(brez ddv).
Sedaj imam na kontu 9842 isti znesek v breme in v dobro.A to
bo v redu? Zakaj potemtakem na 9840 vD?
Cvetka,najbrž že utrujam s temi vprašanji,ampak res bi rada prav
poknjižila,da se ne bo nekoč kdo drug ukvarjal z nepravilnimo vknjižbami,
kot sem se jaz...
Še enkrat- iskrena vam hvala za ves ta trud in vso srečo.
Pa,pa.
9842,16000/ 220
Nato preknjižim iz /220 na 9842(brez ddv).
Sedaj imam na kontu 9842 isti znesek v breme in v dobro.A to
bo v redu? Zakaj potemtakem na 9840 vD?
Cvetka,najbrž že utrujam s temi vprašanji,ampak res bi rada prav
poknjižila,da se ne bo nekoč kdo drug ukvarjal z nepravilnimo vknjižbami,
kot sem se jaz...
Še enkrat- iskrena vam hvala za ves ta trud in vso srečo.
Pa,pa.
EVA
Pozdravljeni!
Obveznosti iz finančnega najema so v poslovnih knjigah izkazane v višini obveznosti za odplačilo glavnice. In da to dosežete, odprete dva analitična konta, na katera evidentirate:
9840 : Obveznost iz finančnega najema v višini anuitet (glavnica + obresti) - knjiženje v kredit
9841: Obresti od obveznosti iz finančnega najema - knjiženje v debet (popravek obveznosti za obresti, da je v bilanci stanja izkazana obveznost v višini glavnice).
Stanje teh dveh kontov na določen dan vam predstavlja izraženo obveznost v višini glavnice obveznosti iz finančnega najema (9840 v kredit minus 9841 v debet).
In, ko gre za spremembo višine anuitete zaradi spremembe obresti, se ta sprememba evidentira na obeh analitičnih kontih:
- povečate stanje na kontu na katerem imate samo obresti: v debet 9841
- povečate stanje na kontu obveznosti za finančni najem, v kredit 9840.
Po tem knjiženju lahko preverite, če stanje na kontu 9840 dejansko ustreza bodoči obveznosti. To ugotovite tako, da znesek anuitete pomnožite s številom anuitet, ki še zapadejo od spremembe obresti do konca odplačila (seveda pa upoštevajte še morebitne že zapadle a neplačane anuitete).
In kje je pri vas "napaka: spremembo obresti ne morete knjižiti na isti konto. Zakaj je razlaga zgoraj.
LP
Obveznosti iz finančnega najema so v poslovnih knjigah izkazane v višini obveznosti za odplačilo glavnice. In da to dosežete, odprete dva analitična konta, na katera evidentirate:
9840 : Obveznost iz finančnega najema v višini anuitet (glavnica + obresti) - knjiženje v kredit
9841: Obresti od obveznosti iz finančnega najema - knjiženje v debet (popravek obveznosti za obresti, da je v bilanci stanja izkazana obveznost v višini glavnice).
Stanje teh dveh kontov na določen dan vam predstavlja izraženo obveznost v višini glavnice obveznosti iz finančnega najema (9840 v kredit minus 9841 v debet).
In, ko gre za spremembo višine anuitete zaradi spremembe obresti, se ta sprememba evidentira na obeh analitičnih kontih:
- povečate stanje na kontu na katerem imate samo obresti: v debet 9841
- povečate stanje na kontu obveznosti za finančni najem, v kredit 9840.
Po tem knjiženju lahko preverite, če stanje na kontu 9840 dejansko ustreza bodoči obveznosti. To ugotovite tako, da znesek anuitete pomnožite s številom anuitet, ki še zapadejo od spremembe obresti do konca odplačila (seveda pa upoštevajte še morebitne že zapadle a neplačane anuitete).
In kje je pri vas "napaka: spremembo obresti ne morete knjižiti na isti konto. Zakaj je razlaga zgoraj.
LP
Spoštovani -Cvetka in Slovan!
Za par dni me je zmanjkalo,ker nam je crknil adsl.Pa sem nekako
poknjižila tole limonado, čeprav še sedaj nisem sigurna ali je prav.
Ma,odprto je toliko ,kot dolgujemo in to je važno kajne?
Kot vedno - vse ,kar lahko storim je to,da se vama zahvalim za pomoč.
In se seveda priporočam....
LP!
Za par dni me je zmanjkalo,ker nam je crknil adsl.Pa sem nekako
poknjižila tole limonado, čeprav še sedaj nisem sigurna ali je prav.
Ma,odprto je toliko ,kot dolgujemo in to je važno kajne?
Kot vedno - vse ,kar lahko storim je to,da se vama zahvalim za pomoč.
In se seveda priporočam....
LP!
EVA