bilance pri enostavne knjigovodstvu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar1
Začetnik
Začetnik

bilance pri enostavne knjigovodstvu

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Letos prvič delam svojo bilanco za sp.. Imam enostano knjigovodstvo.
Pa se mi je ustavilo že kar pri obrazcih
1. ali so obrazci za sp BS in IPI ti, ki so objavljeni na tem forumu, ker so krajši kot običajni.

Kam pa v te obrazce vpišem naslednje postavke:
- svoje stroške(nimam zaposlenih) kilometrine in prehrane

- subvencijo zavoda, ki sem jo razmejila na leto 2006 in 2007: kam gre eno in kam drug del zneska, ki ga bom porabila v 2007 (za prispevke)

terjatev do gospodinjstva v BS: na posojila ali kam' Kaj pa potem pri obveznostih do virov: kapital?
Ali znesek terjatve do gospodinjstva vpliva na davčno osnovo?
se zahvaljujem
Darja
hvala in lep dan še naprej

darja
vodar1
Začetnik
Začetnik

Najbrž sem zelo nerazumljivo postavila vprašanja, ker nihče ne odgovori.

Gre za to, da bilanca stanja ni uravnotežena, pa ne najdem rešitve.
Ne vem , kako se v bilanci izkazuje terjatev do gospodinjstva? Če razmišljam čisto po"kmečko": ta denar bi naj bil na TRR, vendar ga tam ni, ker sem ga dvignila za osebno porabo in konec leta evidenca pretoka izkazuje to terjatev.Kje je ta znesek v bilanci stanja?

Drug problem imam pa s sredstvi z Zavoda, za plačilo prispevkov. Razmejila sem ga na 2006 in ta del je porabljen, ter na 2007 recimo 300.000,SIT. Kam dam v bilanci ta znesek ? Ali je pravilno na PČR? kaj pa protiknjižba?

Upam, da si bo kdo vzel malo časa in mi odgovoril.

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!

1. Poznamo dvoje vrst obrazcev:
- obrazci, ki so vključeni v davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti: Priloga 3: Bilanca stanja in Priloga 4: Izkaz poslovnega izida;
povezava:
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=87081

- Obrazca Bilanca stanja (Priloga 6A) in izkaz poslovnega izida (Priloga 6B), ki jih izpolnite za AJPES in ju uporabite namesto obrazcev, ki so priloga k davčnemu obračunu
povezava:
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=87081

2) Stroški podjetnika so razvidni iz Knjige prihodkov in odhodkov:
- prispevki za socialno varnost podjetnika (če uporabljate tiskano verzijo knjige, imate izpolnjen stolpec 30);
- ostali stroški: kilometrina, prehrana, dnevnice ipd. (stolpec 31 knjige prihodkov in odhodkov).

V izkazu poslovnega izida za javno objavo (AJPES) so ti stroški izkazani:
- AOP 047: Prispevki za socialno varnost podjetnika;
- AOP 048: ostali stroški

3) Prejeta subvencija, ki se nanaša na leto 2006, je sestavni del vaših prihodkov (stolpec 13 Knjige prihodkov in odhodkov); razmejena subvencija za leto 2007 pa je sestavni del bilance stanja - kratkoročne pasivne časovne razmejitve AOP 038 (protiknjižba za vsa prejeta sredstva je poslovni račun, stanje na časovnih razmejitvah pa predstavlja neporabljena sredstva.

4) Stanje pretokov med podjetjem in gospodinjstvom je vključeno:
- ali bo sestavni del podjetnikovega kapitala (AOP 027), če bodo sredstva (AKTIVA) večja od obveznsoti (PASIVA);
- ali bo sestavni del Terjatev do podjetnika (AOP 025), če bodo obveznosti večje od sredstev.
Kaj vam pri pretokih predstavlja "nasprotno " postavko je odvisno od vrste poslovne spremembe: npr. če dvignete gotovino iz poslovnega računa je to poslovni račun/denarna sredstva, ki se ob tej transakciji zmanjšajo in zato pač izkazujete terjetev do podjetnika. Ko pa sestavljamo bilanco stanja so postavke (AKTIVA - PASIVA) medsebojno prepletene, zato pa ugotavljamo njihovo stanje na dan 31.12.

5. Velikost posamezne postavke bilance stanje ugotovite s popisom na dan 31.12.2006, in sicer:
- terjatev do kupcev, ki jih imate izkazane v knjigi terjatev (izkazuje se med sredstvi v bilanci stanja na AOP 022 - kratkoročne poslovne terjatve);
- stanje obveznosti do dobaviteljev, ki jih imate izkazane v knjigi obveznosti (izkazujejo se med obveznostmi v bilanci stanja na AOP 033 če so dolgoročne poslovne obveznosti ali na AOP 037, če so kratkoročne poslovne obveznosti)
- drugih obveznosti: a) do državnih institucij (npr. prispevki za socialno varnost za december, ki bodo plačani v januarju 2007; akontacija davka iz dejavnosti za december 2006, ki bo poravnana v januarju 2007. Te obveznosti bodo izkazane v AOP 037 - kratkoročne poslovne obveznosti) b) pasivne časovne razmejitve (npr. ostanek subvencije, ki se nanaša na leto 2007 bo izkazan na AOP 038).
- pretokov med podjetjem in gospodinjstvom (stanje v evidenci);
- denarnih sredstev: stanje poslovnega računa na dan 31.12.2006, bo izkazano v AOP023)
- morebitno stanje zalog materiala, trgovskega blaga ...., stanje teh sredstev bo izkazano v AOP 015 do AOP 018;
- osnovnih sredstev: neodpisana vrednost na dan 31.12.2006 (nabavna vrednost minus obračunana amortizacija), stanje teh sredstev boste imeli izkazano v AOP 004 do 006.
in na koncu
še ugotovite poslovni izid (dobiček/izguba) in končno obveznost za davek iz dejavnosti. Razlika - premalo plačane akontacije uvrstite med druge obveznosti (AOP 037), preveč plačane akontacije pa uvrstite med druge terjatve (AOP 022).

Podjetnikov kapital/terjatev do podjetnika bo tako sestavljen/a iz:
- (+) pozitivnega rezultata (AOP 087 izkaza poslovnega izida) zmanjšanega za davek iz dejavnosti
- ali (-) negativnega rezultata (izgube) (AOP 088 Izkaza poslovnega izida)
- (+/-) stanja pretokov med podjetjem in gospodinjstvom:
- (+) prenesenega dohodka iz preteklih let.
Če bo rezultat pozitiven, bo le-ta izkazan pod AOP 027 - Podjetnikov kapital, če bo rezultat negativen pa pod AOP 025 - Terjatev do podjetnika.

LP
vodar1
Začetnik
Začetnik

Slovan, najlepša hvala za odgovor.
sedaj malo bolj razumem.
Samo obrazci mi pa še povzročajo težave: ali ste tako prijazn in mi poveste kateri obrazec BS, IPI, in davčni obračun moram izpolniti, če sem mali sp,nisem DDV zavezanec, brez zaposlenih, z enostavnim knjigovodstom?
Recimo, da imam v izkazu poslovnega izida pozitiven izid,recimo 400SIT ; stanje pretoka sredstev na dan 31.12.06 pa je 500 SIT kot terjatev do gospodinjstva(sem več dvigovala iz TRR)Ali se to sešteje, ali odšteje?
v BS pa samo tri postavke:
denarna sredstva(stanje na TRR) recimo 50,SIT
na pasivi pa obveznost do državnih inst.( za prispevke in davek plačane v januarju) 100 SIT
in PČR iz naslova razmejene subvencije 300 SIT.
Koliko je potem terjatev do podjetnika?
Ja vem, boste rekli, da bilance mi pa ne morete delati. Ampak s tem mi boste zelo pomagali, da mi bodo nekateri pojmi malo bolj jasni. Ni mi jasno, zakaj je to terjatev do podjetnika, če pa pravzaprav gospodinjstvo dolguje podjetniku?? Po moje bi to bila obveznost do podjetnika oz. njegov kapital.

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Darja!
S temi podatki prav gotovo ne morete izdelati bilance, zakaj?

Na aktivi bi imeli:
- denarna sredstva = 50 d.e.
- terjatev do podjetnika = 100 d.e. (dohodek/dobiček je 400 d.e. in terjatev do podjetnika je 500 d.e. = razlika je ostanek terjatve 100 d.e.)
Skupaj aktiva 150 d.e.

Na pasivi pa:
- obveznosti do državnih insttitucij = 100 d.e.
- pasivne časovne razmejitve = 300 d.e.
Skupaj pasiva 400 d.e.
Torej nekaj "še manjka" (!250 d.e. na aktivi ali nepravilno izračunan poslovni izid ali ????)

Zakaj terjatev do podjetnika? Terjatev pomeni do njegovega gospodinjstva oziroma do njega kot fizične osebe. Podjetnik, kot fizična oseba, je "upravičen" do denarnih sredstev/gotovine v višini dobička poslovnega leta in preteklih dobičkov. Ko ta znesek preseže nastane terjatev do njega. Terjatev nastane tudi v primeru, če iz poslovnega računa poravnate obveznost, ki se nanaša na gospodinjstvo (torej zasebnika kot fizične osebe). In če stanje terjatve tudi na koncu leta, od te odštejete dobiček in saldo vam predstavlja terjatev ali podjetnikov kapital ( v vašem primeru je ostala terjatev) Ta razlaga je silno preprosta, vendar v delovanju s.p.-ja ni vse tako preprosto.

Obrazci, ki jih izpolnite: vsi, ki sem jih vam navedla (ti so enaki za vse s.p.-je ne glede na to ali vodite enostavno ali dvostavno knjigovodstvo ali ste zavezanec za DDV ali ne, ali imate zaposlene ali ne):
- za AJPES: bilanca stanja in izkaz poslovnega izida
- za DURS: davčni obračun, morebitne priloge, če se nanašajo na vas in izjavo, da ste bilanco stanja in izkaz poslovnega izida že dostavili Ajpes-u.

LP
vodar1
Začetnik
Začetnik

Slovan, pa vi ste enkratni. Res vam najlepša hvala za vašo razlago.
Ne vem, kako naj se vam oddolžim!? Hkrati pa hvalabogu, da imamo ta forum.!!!!!! :D :D :D
Sedaj mi je šele jasno, kaj sploh predstavlja sp.: to je enostavno fizična oseba in podjetje hkrati, zato s tem, ko prosto razpolaga s sredstvi na poslovnem računu, nastaja terjatev/obveznost do njega kot fizične osebe.
Jaz pa sem ves čas gledala na to skozi d.o.o., kjer so te stvari ločene.

Imam pa samo še dve mali vprašanjci:
1.obrazci, ki so za sp na tem forumu v excelu: BS, IPI in davčni obračun(nimajo oznak AOP) so za na DURS?
Za Ajpes pa priloga 6A in 6B?

2.
še ugotovite poslovni izid (dobiček/izguba) in končno obveznost za davek iz dejavnosti. Razlika - premalo plačane akontacije uvrstite med druge obveznosti (AOP 037), preveč plačane akontacije pa uvrstite med druge terjatve (AOP 022).
Ta znesek(preveč plačane akontacije) uvrstim v BS pod Kratkoročne poslovne terjatve? In za ta znesek je terjatev do podjetnika nižja? potem mi bo bilanca stanja štimala!

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja

V "starih časih" smo rekli, da je s.p. fizična oseba, ki s svojim delom dosega dohodek iz dejavnosti. Ker s svojim delom ustvarja dohodek, tudi nima plače, saj je ta dohodek "sinonim" za njegovo plačo, s katero prosto razpolaga.

Za AJPES so priloge &A in 6B, pri programu v exelu pa sta BS IN IPI iz obračuna davka iz dejavnosti. Za davčni obračun uporabite exel tabele. Bilanco stanja in izkaz poslovnega izida pa izpolnite za AJPES (uporabite prilogo 6A in 6B), saj bodo tudi davčne potrebe (ne boste jih poslali z davčnim obračunom, ampak boste podali izjavo, da ste jih posredovali že AJPES-u).

Če imate preplačilo davka-dohodnine iz dejavnosti, prikažete kot kratkor. poslovno terjatev in za toliko bo seveda manjša terjatev do podjetnika. (torej pravilno ste ugotovili).

LP
vodar1
Začetnik
Začetnik

Razumela!
Najlepša hvala še enkrat.

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Še nekaj! Samo s povečanjem kratkoročnih poslovnih terjatev ob zmanjšanju terjatve do zasebnika se vam bilanca ne bo ujemala (sprememba na isti strani bilance). Je še kje kakšna pozabljena postavka, ki je niste navedli v svojem primeru?

LP
vodar1
Začetnik
Začetnik

Bom šla še enkrat skozi evidence, da vidim, če je vse točno Še sreča, da se v poslovnem letu ni veliko dogajalo.

Ampak v BS so res samo postavke: denarna sredstva, terjatev do podjetnika, /PČR in finančne obveznosti. Ne vem, kje bi lahko kaj manjkalo. Edino kar bi lahko bilo, da je pri pretoku sredstev v gospodinjstvo "izpadla" kakšna transakcija in je stanje terjatve večje.

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja

1) A niste izdali nobene fakture kupcu in vam je le-ta še ni poravnal do konca leta?
2) a ste v evidenco pretokov vpisali tudi obračune stroškov podjetnika (kilometrina, prehrana...)?
3) a ste prispevke za socialno varnost plačevali iz poslovnega računa ali iz osebnega transkacijskega računa in tega niste upoštevali v evidenci pretokov, če ste jih poravnali iz osebnega računa?
4) a je pravilno ugotovljena višina dohodka (dobička) podjetnika?
ITD (navedla sem le nekaj možnosti)

LP
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a racunovodjapikakom »

Slovan,

tudi jaz se najlepše zahvaljujem za vse vaše prispevke, ki zelo pomagajo pri vodenju skromnih 'podjetij', kakršno je tudi moje - včasih je marsikdo kar prisiljen odpreti s.p...., pa ne zato, da bi se kratkočasil z računovodstvom.

Lp in en lep spomladanski dan !
javor
Odgovori