Pozdravljeni!
Ker sem dobila dve različini informaciji, Vas prosim za pomoč.
In sicer, prvi vir mi je rekel, da za s.p., ki ni davčni zavezanec, za obračunavanje kilometrine ne potrebujem računov z bencinskega servisa na davčno šteivlko, drugi vir pa je je rekel, da je potrebno tudi na bencinskem servisu vzemati račune na firmo in jih priložiti kot dokaz za obračunavanje kilometrine.
Sama namreč o računovodstvu ne vem kaj dosti in imam računovodkinjo, ki mi to ureja, spet druga računovodkinja, ki pa jo osebno poznam, mi je svetovala drugače kot ta moja, zato sem v dvomih.
Zanima me tudi, kako je če je firma registrirana na naslovu kjer živim in sem tam v najemu. Lahko kaj od najemnnine, gretja... dam v stroške oz. kaj vse lahko dam v stroške.
Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem!
kako obračunavati kilometrino za s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravjeni!
Pri obračunavanju kilometrine ne potrebujete nobenih bencinskih računov.
Če imate sedež poslovanja na domačem naslovu lahko delno, po procentih, ki si jih določite v sklepu, dajete v strošek elektriko, ogrevanje itd.
Pri obračunavanju kilometrine ne potrebujete nobenih bencinskih računov.
Če imate sedež poslovanja na domačem naslovu lahko delno, po procentih, ki si jih določite v sklepu, dajete v strošek elektriko, ogrevanje itd.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Hvala za tako hiter odgovor!
Si te procente določim sama, kako to poteka? Kako se jih sploh določi, na podlagi česa in kakšen sklep se naredi? Je to sklep od Ajpesa ali je to čisto nek nov poseben sklep?
Kar se tiče pa kilometrine, pa se samo napiše kilometrina in se gre na zaupanje in ni potrebno prikazovat nobenih dokazov?
Hvala že vnaprej še enkrat!
Si te procente določim sama, kako to poteka? Kako se jih sploh določi, na podlagi česa in kakšen sklep se naredi? Je to sklep od Ajpesa ali je to čisto nek nov poseben sklep?
Kar se tiče pa kilometrine, pa se samo napiše kilometrina in se gre na zaupanje in ni potrebno prikazovat nobenih dokazov?
Hvala že vnaprej še enkrat!
Sklep si napišete sami in se tega potem držite. Procenti se ponavadi določijo glede na prostor, ki ga potrebujete za svoje delo. Npr. če je to 20 % od vsega prostora v hiši, se vzame toliko procentov stroškov elektrike...
Lepo vas pozdravljam.
Procenti so lahko različni, odvisno od vrste stroška. Čudi me, da vam vaša računovodkinja tega ne ve razložiti.
Procente si določite glede na vrsto stroška in koliko od tega ga porabite na račun dejavnosti-npr.telefon 35 %, elektrika 25%,odvoz smeti 30%,poraba vode 10%,kurjava 28%. Ti procenti so le za primer, vi pa sami najblj veste kaj delate in koliko od tega vam lahko gre v stroške. V sklep točno opredelite vsak strošek posebej.
Procente si določite glede na vrsto stroška in koliko od tega ga porabite na račun dejavnosti-npr.telefon 35 %, elektrika 25%,odvoz smeti 30%,poraba vode 10%,kurjava 28%. Ti procenti so le za primer, vi pa sami najblj veste kaj delate in koliko od tega vam lahko gre v stroške. V sklep točno opredelite vsak strošek posebej.