izpolnjevanje davčnega obračuna sp

Moderator: Mirko Zbačnik

vodar1
Začetnik
Začetnik

izpolnjevanje davčnega obračuna sp

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Slovan, naj povem, da sem vse evidence še enkrat preverila in res je: pri pretoku sem ugotovila, da se mi je izmuznilo plačilo davka z gotovino, torej ne iz poslovnega računa.

Še vedno pa se ubadam z zneskom terjatve do podjetnika v BS.
Vprašanje: rekli ste, da je terjatev do podjetnika sestavljena iz:pozitivnega rezultata /AOP87) zmanjšanega za davek iz dejavnosti. Za kateri davek gre? Dejansko obračunan ali za predhodne akontacije za 2006? Ker sem imela predhodne akontacije za 06 v nižje, obračunana davčna obveznost pa je višja.

Pa še to: kaj se vpiše v davčni bračun pod št.21 in št.22 ?
hvala in lep dan še naprej

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pod zap. 21: bo pri vas najbrž prazna
Pod zap. štev. 22. predhodne akontacije za obdobje do 31.12.2006 (torej vključena tudi akontacija, ki ste jo plačali v januarju za december 2006).

Če je obračunana davčna obveznost višja od predhodnih akontacij (znesek je ugotovljen tudi v zaporedni 22. obrazca davčnega obračuna), potem to razliko prikažete tudi v bilanci stanja AOP 037: Kratkoročne poslovne obveznosti.

Če boste pravilno izpolnili ostale postavke v bilanci stanja, bo bodisi terjatev do podjetnika (AOP 025) ali podjetnikov kapital (AOP 027) računska razlika med aktivo in pasivo. Če je aktiva večja od preostalih postavk na pasivi, potem boste imeli podjetnikov kapital. Če je aktiva manjša od presotalih postavk pasive, boste imeli terjatev do podjetnika.

Ta znesek pa lahko preverite tudi:
Podjetnikov dohodek iz AOP 087
- (minus) davek iz dejavnosti (znesek iz zaporedne 20. davčnega obračuna=davčna obveznost)
+/- pretoki med podjetjem in gospodinjstvom (če je odtokov iz podjetja v gospodinjstvo več kot je pritokov iz gospodinjstva v podjetje se dobljeni znesek odšteje, če pa je obratno pa se dobljeni znesek prišteje)
= vsota vseh postavk: če je pozitivna, bo podjetnikov kapital
= vsota vseh postavk: če je negativna, bo terjatev do podjetnika.

LP
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Meni pa vseeno še vedno ni jasno. Govorimo o obračunani akontaciji (iz obračuna za 2005, kjer smo obračunali predhodno akontacijo za 2006), ki ni nujno enaka dejansko plačanim akontacijam v 2006. Obračunana predhodna akontacija za 2006 je bila 0 (ker je v 2005 bila izguba), plačano pa je bilo npr. 100.000 (jan. in feb. 2006, ker je bil v 2004 dobiček in smo v 2005 plačevali akontacije na podlagi tega in smo bili do oddaje obračuna za 2005 dolžni plačati še dve akontaciji).
Glede tega smo na tem forumu že razpravljali, prišli do zaključka, da se ti dve akontaciji (jan. in feb. 2006) poračunata 30.4.2007.
Kaj pa, če imamo sedaj naprej še dve, tri leta izgubo? Bo ta naš denar ležal na DURS, ker ga nimamo s čim poračunat?
DECO
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pojdite z obrazcem direktno na Durs in boste takoj rešili situacijo.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Plačane akontacije iz januarja in februarja 2006, ki so se nanašale na poslovno leto 2006, vpišete v zap. 22 (naj vas ne moti, da piše obračunane-ker v to zaporedno bi vpisala ali obračunano - če so bile akontacije vso leto; ali plačane v teh dveh mesecih). Tako boste v zapor. 24 ugotovili preveč "plačano" - obračunano predhodno akontacijo, ki vaj jo bo vrnil davčni organ.

LP
vodar1
Začetnik
Začetnik

Ga. Slovan, prosim še za eno pojasnilo: ali vpišem pod št. 22 davčnega obračuna dejansko plačan znesek akontacij 06 -tudi ta v januarju, za december) , ali obračunano akontacijo?
Namreč z dejavnostjo sem začela šele 16. februarja 06 in prvo akontacijo sem plačala za marec,( kar znese za leto 2006 10X) tako da ne vem, kateri znesek naj vpišem?

Številke: osnova za obračun predhodne akontacije je bila 550.000; obračunan predh. akontacija je bila 8.800,00 mesečno; na letni ravni 105.600,00 SIT, vendar za 2006 plačana samo 10X8.800,00= 88.000,00

- če vpišem dejansko plačano- t.j. samo za 10. mesecev (88.000,00)-
po davčnem obračunu izkazujem obveznost za doplačilo

- če se vpiše obračunana (za celo leto. 105.600) imam preplačilo ?
Kako je pravilno?
Sama mislim, da se upošteva dejansko plačana, imam prav?

darja
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Zelo mi je žal, ko vidim kako se zezate s tem. Pomembna beseda je tukaj "obračunana" predhodna akontacija, nič mešati s plačevanjem akontacije in bo vse v redu. (122. člen ZDoH-1).Gre za obveznosti za akontacijo davka, ki se nanaša na leto 2006 in nič drugega.

Naj vam to sestavi nekdo, ki je že veliko tega naredil in se spozna ali pa pojdite do vašega Durs referenta in ne oddidite, dokler nimate izpolnjeno.

Lep sončen dan vam želim.
Lepo vas pozdravljam.

Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Zelo mi je žal, ko vidim kako se zezate s tem. Pomembna beseda je tukaj "obračunana" predhodna akontacija, nič mešati s plačevanjem akontacije in bo vse v redu. (122. člen ZDoH-1).Gre za obveznosti za akontacijo davka, ki se nanaša na leto 2006 in nič drugega.

Naj vam to sestavi nekdo, ki je že veliko tega naredil in se spozna ali pa pojdite do vašega Durs referenta in ne oddidite, dokler nimate izpolnjeno.

Lep sončen dan vam želim.
Lepo vas pozdravljam.

DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Jaz sem že veliko tega naredila, kot vi pravite, vendar se včasih zgodi, da se ti nek primer nikoli ne pojavi in ko se, tega pač ne obvladaš. In ker si na tem forumu med sabo pomagamo, smo tudi ta problem poskušali tako reševati. Ker je med obračunano in plačano akontacijo razlika.
DECO
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Absolutno se strinjam z vami, vendar je za vpisovanje pod 22.točko obrazca določena "obračunana" akontacija.
Lepo vas pozdravljam.

vodar1
Začetnik
Začetnik

Janina, mućim se res, ker to delam prvič; je pa to izkušnja za naprej in zakaj si ne bi pomagala s tem forumom, če ga imamo?

Torej, vi pravite, da vpišem obračunano akontacijo? Ampak ta dejansko ni bila plačana, ker sem poslovala samo 10 mesecev in ne 12. Potemtakem imam na "papirju" preplačilo, v resnici pa ne! Kaj sedaj?
Kaj se naredi v takem primeru?

darja
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Draga Darja!

Pod 20 napišite tisto, ki ste si jo izračunali glede na dobiček, pod 22 napišite /samo/ obračunano akontacijo, ne glede na plačila, pod 23 pa obveznost, ki jo še imate do države.

To bo na papirju, računsko. Tam vam bodo pa po njihovih izpisih točno povedali koliko morate še doplačati za 2006. Obrazec res ni enostavno sestavljen in veliko bolje je bilo, ko so oni izdajali odločbe o akontacijah.
Lepo vas pozdravljam.

Odgovori