Splošni prevrednotovalni popravek kapitala
Moderator: Mirko Zbačnik
Splošni prevrednotovalni popravek kapitala
kam vpišete v bilanci stanja AJPES za 2005 splošni prevrednotovalni popravek kapitala - tisti, ki smo ga s 1.1.06 prenesli na kapitalske rezerve.
V kateri AOP?
Hvala.
V kateri AOP?
Hvala.
-
Optimistka
- Računovodja

splošni prevrednotovalni popravek kapitala
Ups, upam, da nisem nekaj zgrešila...
na k.94 sem imela knjižen splošni prevrednotovalni popravek kapitala in sem ga s 1.1.06 prenesla na k.923 - druge rezerve iz dobička.
Bi ga morala prenesti na 92 - zakonske rezerve?
Prosim za nasvet,
LP, M.
na k.94 sem imela knjižen splošni prevrednotovalni popravek kapitala in sem ga s 1.1.06 prenesla na k.923 - druge rezerve iz dobička.
Bi ga morala prenesti na 92 - zakonske rezerve?
Prosim za nasvet,
LP, M.
Bejby,
nekaj bo narobe! Splošni prevrednotovalni popravek osnovnega kapitala v nobenem primeru ne more biti negativen, ker gre za revalorizacijo (do leta 2001) osnovnega kapitala, ki je vpisan v sodnem registru. Ker se je v preteklosti revalorizirala tudi poslovna izguba, je to lahko pomenilo knjižbo v breme in s tem lahko tudi negativen znesek v bilanci stanja. Vendar, ta revalorizacijski popravek smo morali že s prejšnjimi SRS prenesti na osnovne postavke: revalorizacijo izgube na preneseno izgubo.
Torej, skladno s SRS 2006, prenesemo prevrednotovalni popravek osnovnega kapitala (pozitiven znesek!) na kapitalske rezerve, ker ga ni mogoče deliti, lahko pa ga uporabimo za povečanje osnovnega kapitala, če v preteklosti ni bil že porabljen (na primer za kritje izgub, ko smo porabili že vse druge kapitalske postavke).
Lp
nekaj bo narobe! Splošni prevrednotovalni popravek osnovnega kapitala v nobenem primeru ne more biti negativen, ker gre za revalorizacijo (do leta 2001) osnovnega kapitala, ki je vpisan v sodnem registru. Ker se je v preteklosti revalorizirala tudi poslovna izguba, je to lahko pomenilo knjižbo v breme in s tem lahko tudi negativen znesek v bilanci stanja. Vendar, ta revalorizacijski popravek smo morali že s prejšnjimi SRS prenesti na osnovne postavke: revalorizacijo izgube na preneseno izgubo.
Torej, skladno s SRS 2006, prenesemo prevrednotovalni popravek osnovnega kapitala (pozitiven znesek!) na kapitalske rezerve, ker ga ni mogoče deliti, lahko pa ga uporabimo za povečanje osnovnega kapitala, če v preteklosti ni bil že porabljen (na primer za kritje izgub, ko smo porabili že vse druge kapitalske postavke).
Lp
-
Optimistka
- Računovodja

Meni se je enako pojavilo, da so prevrednotevalni popravki kapitala za leto 2005 negativni in ne vem, kaj naj naredim. Ta računovodja, ki je vodila prijatelju, kateri me je prosil, da mu uredim zmešnjavo se ne oglasi, da bi mi razjasnila podatke.
Hočem vpisati lanske podatke, pa mi skozi javlja napako, negativnega predznaka noče upoštevati. Bejby, kako ste rešili situacijo, oz. ali mi katera ve svetovati, kaj narediti.
Izgleda, so se izgube knjižile v breme prevrednotevanja in od tu ta negativna postavka. A mi kdo ve povedat, kako bi to popravila za nazaj v letošnji bilanci stanja.
LP
Hočem vpisati lanske podatke, pa mi skozi javlja napako, negativnega predznaka noče upoštevati. Bejby, kako ste rešili situacijo, oz. ali mi katera ve svetovati, kaj narediti.
Izgleda, so se izgube knjižile v breme prevrednotevanja in od tu ta negativna postavka. A mi kdo ve povedat, kako bi to popravila za nazaj v letošnji bilanci stanja.
LP
jana
Re: Splošni prevrednotovalni popravek kapitala
v kolikor ima družba izgubo me zanima kakšen je vrstni red pokrivanja tekoče bilančne izgube?
imamo sledeče vrste kapitala:
1. splošni prevrednotovalni popravek kapitala
2. zakonske rezerve
3. statutarne rezerve
4. čisti dobiček preteklih let
imamo sledeče vrste kapitala:
1. splošni prevrednotovalni popravek kapitala
2. zakonske rezerve
3. statutarne rezerve
4. čisti dobiček preteklih let