OlajŠava -kaj je najbolj prav?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

OlajŠava -kaj je najbolj prav?

Odgovor Napisal/-a jogruden »

Pozdravljeni !
Naš davčni obračun se bliža h koncu (hvala bogu),bi se pa radi prepričali
o dveh pomembnih zadevah,ki še kako vplivajo na poslovni rezultat in sta
sledeči :
1.) Glede na to ,da je dobiček v mejah normale ,bi ga zmanjševali z preostalo neizkoriščeno inv.olašavo iz leta 2005. Olajšave iz leta 2006,
ki jih ni malo ,pa bi prenesli v naslednjih 5 let,brez da bi jih koristili za
leto 2006.Glede na to,da olajšav v prihodnje ni več (!!!),bi jih torej "dali
na rezervo",ker se nikoli ne ve...Gre se za inv.v opremo,stroje,ipd...
Kaj menite na to vi ?

2.) Gre za prodajo OS(600.000) ,ki ni bilo do konca "zamortizirano" . Prodano za isto ceno kot kupljeno.Neodpisana
vrednost je bila 375.000.Do prodaje se je obračunala amortizacija v
višini 75.000 - torej je razlika 300.000 . Zanima nas samo,če smo
te spremembe prav poknjižili in sicer :
Račun za prodajo: 120/760,26000
zatem preknjižba s temelj. 600.000 /-760
300.000 / 050
300.000 / 769
Ali je to "mirodajno" ali ne?
Vljudno vas prosim za vaša mnenja in se vam zahvaljujem.Mogoče vam
kdaj povrnem....
Pa ,pa !
EVA
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

To temo sem jaz načela že pred časom, pa nismo prišli do konkretnega zaključka. Olajšave je obvezno porabiti po časovnem zaporedju (najprej najstarejše), najbrž pa nikjer ni določeno, ali jih lahko pokoristimo samo delno. Če kdo ve, tudi jaz lepo prosim za odgovor.
DECO
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni !

A ni nobenega mnenja na to,da se olajšave prenese v naslednja leta,če jih v 2006 ne potrebujemo?Ali jih je NUJNO koristiti v 2006-vsaj nekaj
ali lahko celotni znesek prenesemo naprej ali kako je s tem?
Še enkrat -dobrodošlo vsakršno mnenje .Skupaj bomo mogoče le
naredili prav...
Hvala vsem , tudi vam DECO.
LP!
EVA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Da malo popestrim razpravo in pristavim še svoje mnenje:

46. člen zakona o dohodnini, ki obravnava izgubo pravi: izgubo lahko zavezanec pokriva z zmanjšanjem davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v naslednjih ZAPOREDNIH 7 letih. Iz tega je moč sklepati, da se upošteva pretekla davčna izguba takoj, ko je pozitivna davčna osnova. In v davčnem obračunu je pred upoštevanjem davčnih olajšav iz naslova investiranja.

47. člen, 6. odstavek: Zavezanec lahko v davčnem letu neizkoriščeni del davčne olajšave po tem členu prenaša v naslednjih ZAPOREDNIH pet davčnih let. V tem primeru se za začetek teka roka iz tretjega odstavka tega člena šteje (rok je mišljen za odtujitev sredstev, ki so vključene v olajšavo za investiranje), da je olajšavo izkoristil v davčnem letu, v katerem je ni izkoristil ali jo je delno izkoristil, ker ni imel ali ni imel dovolj davčne osnove. ...... Torej neizkoriščena olajšava se prenaša v naslednja davčna leta samo v primeru, če davčna osnova ni dovolj velika, da bi te olajšave lahko koristil. Rekla bi, nič prostovoljne odločitve kdaj boš koristil olajšavo: če imamo davčno osnovo v letu 2006, potem do višine davčne osnove koristimo olajšavo za investiranje; neizkoriščeni del pa prenašamo v naslednja leta. V primeru, da "porabimo" davčno osnovo že iz naslova prenešenih davčnih izgub, pa neizkoriščene olajšave za investiranje v celoti prenašamo v naslednja davčna leta.

LP
DECO
Računovodja
Računovodja

Moj pomislek je izhajal iz..."zavezanec izgubo lahko pokriva..."..besedice lahko, kar zame pomeni, da ni obvezno. Vendar mislim, da 47. člen bolj natančno to opredeli in se sedaj kar strinjam z vami ga. Slovan, čeprav bi mi v enem primeru bolj ustrezala moja razlaga. Je pa logično, da država ne bo dovolila, da si višino davčne osnove prilagajamo svojim željam.
No, sedaj bom pa računalnik kar izklopila in odšla na večerjo, ker se mi že "rola". Veste kaj je pri meni dobra stvar obračunov? To, da mi moji druužinski člani v tem času pripravijo večerjo.
lp
DECO
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni !

Razumem, da ne moremo stvari koregirati po "svoji glavi",čeprav
bi jih silno radi,vendar v letu 2005 smo koristili samo del olajšave
in ne do celotne višine davčne osnove,pa bi lahko.In vendar so nam to priznali.Kaj je potemtakem pravilno ?
Kar nekaj sitnarim , vendar bi rada ,da se stvari poštimajo v prid nam
in davčni! Prvo bolj kot drugo ,ha,ha...
Torej - kaj menite?
Hvala Slovan in Deco,pa dejta še kaj pripomnit.
LP
EVA
DECO
Računovodja
Računovodja

Včasih naredimo kaj tako kot si sami razlagamo (saj naši zakoni so v večini napisani zelo nejasno in včasih tudi nelogično). Potem pa je odvisno pod katero DU spadamo in kako si stvar razlaga davčni inšpektor. Pred leti sem imela dvakrat kontrolo za isto stvar v razmaku šestih mesecev. Prvi inšektor je v zapisnik napisal, da je vse OK, me pohvalil za urejenost. Druga inšpektorica je za ista knjiženja dobila kar nekaj napak in sem kar ponorela. Dala sem ji kopijo prvega zapisnika in jo poslala naj se med sabo najprej dogovorijo. Očitno je imel prvi prav, ker gospe ni bilo nazaj.
V tem primeru olajšav in akontacij pa gre direktno za plačila in je bolje, da naredimo točno po zakonu. Sicer nam bodo vsaj obresti zaračunali.
DECO
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Bolj od tega, po kakšnem vrstnem redu upoštevati davčne olajšave in ali jih sploh v letu 2006 upoštevati, saj bi jih raje prenašali v celoti v naslednja leta, se vprašajmo o ekonomski smiselnosti tega početja. V letu 2006 je pri d.o.o.-jih namreč davčna stopnja 25%, medtem, ko se v naslednjih znižuje (2007 je stopnja 23%, 2008 je stopnja 22%, 2009 je stopnja 21 in v letu 2010 je davek po stopnji 20%). S vključitvijo v davčno osnovo leta 2006 se doseže vendar boljši davčni učinek, kot se bo ob istih olajšavah dosegel v naslednjih letih.

Naj prikažem to na primeru gospodarske družbe (verjetno je podobno tudi pri s.p-ju, če pade v višji davčni razred):
- davčna osnova pred olajšavami = 10.000 d.e.
- olajšave za investiranje = 5.000 d.e.
- prenešena davčna izguba = 5.000 d..e.
= davčna osnova: 0
= davek brez upoštevanja olajšav: 25% 0d 10.000 = 2.500 d.e.; z upoštevanjem olajšav = davčni prihranek 2.500 d.e.

Leto 2007
- davčna osnova = 10.000 d.e.
-prenenešene olajšave skupaj 10.000 d.e.
- davčna osnova = 0
= davek brez upoštevanja olajšav = 23% od 10.000 = 2.300 d.e.; uz upoštevanjem davčnih olajšav = davčni prihranek 2.300 d.e.

Skupaj razlika v prihranku: 2.500 - 2.300 = 200 d.e., če vključimo olajšave v leto 2006.

LP
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala Bogu ,da vas imam...
Bom že kaj "skup"spravila,saj drugače ne gre...Zahvaljujem se za nasvete.Mi takoj odleže,kadar prebiram vaša mnenja,saj ste mi v veliko
oporo. Iz srca se zahvaljujem in vam želim vse dobro!
BYE,BYE.
EVA
Odgovori