osnova za nadomestilo bolniške

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ZALA10
Začetnik
Začetnik

osnova za nadomestilo bolniške

Odgovor Napisal/-a ZALA10 »

Osnova za nadomestilo bolniške je plača delavca v preteklem mesecu za poln delovni čas. Delavec je bil v prejšnjem mesecu večino dni na bolniškem, za kar je dobil 80% bruto plače preteklega meseca, nekaj dni je pa delal. Tudi ta mesec je bil nekaj dni na bolniški. Ali se v osnovo za bolniško ta mesec vzamejo tudi ure bolniške v preteklem mesecu ? Glede na to da je osnova za bolniško plača za poln delovni čas v preteklem mesecu očitno ja, ampak potem ima delavec v tem mesecu osnovo 80% od 80% bolniške-dobi torej veliko manj.

Ne vem torej, če si pravilno razlagam kaj je osnova, zato prosim za pomoč.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje je, da mu za osnovo vzamete znesek za redno delo in delite z urami, ko je dejansko delal in dobite osnovo. Vsaj tako bi jaz naredila.

Lep pozdrav
marea
ZALA10
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ZALA10 »

Pa obstaja kjer zakonska podlaga za tak obračun bolniške?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljeni,

Sicer nisem pravnica, si pa razlagam 8.odstavek,137.člena ZDR, ki pravi, da pripada delavcu višina nadomestila 80% plače delavca v preteklem mesecu za poln delovni čas, tako,da je po mojem mnenju, osnova za nadomestilo, plača delavca, ki bi jo dobil, če bi delal.
Kot sem že zgoraj navedla nisem pravnica in je to le moja osebna interpretacija zakona, tako da bi bilo verjetno bolje vprašati za nasvet kakšnega strokovnjaka iz tega področja.

Lep pozdrav.
marea
volkica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a volkica »

Pri nas tudi tako delamo, kot pravi Marea, pa smo že imeli inšpetkorja od ZPIZa in je to "odkljukal". Imeli smo probleme, ko je bil delavec cel mesec na bolniški in je pripadala refundacija od ZPIZa - pa je tako izračunana osnova prava. Se pravi, osnova je od tega, kolikor bi delavec dobil, če bi delal.
LP Volkica
Odgovori