davčna izguba

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tejaš čisto na kratko:
- POSLOVNO izgubo (in je ne delimo na davčno priznano in davčno nepriznano, ker je pač izguba iz našega poslovanja/delovanja) pokrivamo iz nerazporejenih dobičkov preteklih let (bilančnih dobičkov), čistega dobička poslovnega leta in ko tega ni dovolj iz zakonskih rezerv; in če tega ni dovolj iz kapitalskih rezerv........ in čisto na koncu, ko ni ničesar več, se sami ali nas kdo drug prijavi v stečaj (in se seveda med tem ne spremeni nič na bolje - prodornejši poslovni načrt, nova proizvodnja ali nove storitve, optimalno število zaposlenih...)

- Davčna izguba pa se krije z zmanjšanjem davčne osnove v naslednjih davčnih obdobjih.

Pa lep pozdrav!
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

Pozdravljeni Slovan.
Napisala sem, da ni nikjer predpisano, ampak da JAZ razbijem (s podkonti) izgubo na davčno priznano in nepriznano( seštevek pa je bilančna izguba), zato da jo vem pokrivati v bodoče. Ali iz bodočih dobičkov ali iz kapitala.
In verjemite, ni bilo slabo, ko smo imeli časovno omejeno pokrivanje.
Pri naših zakonodajalcih človek tudi nikoli ne vem, koliko časa bo veljal zakon, da davčno izgubo lahko pokrivamo neomejeno. Zato bom kar ostala pri mojem sistemu. ( " Čez 7 let človeku vse prav pride ")
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

To mi pa ni jasno, kako razdeliš izgubo v poslovnih knjigah (bilančno) na "davčno priznano in nepriznano" (oz. kaj to dvoje sploh pomeni?), češ da ju potem različno kriješ - iz dobička oz. iz kapitala? Če (ko) bo dovolj dobička, kriješ celo izgubo.
starči
Super računovodja
Super računovodja

To mi pa ni jasno, kako razdeliš izgubo v poslovnih knjigah (bilančno) na "davčno priznano in nepriznano" (oz. kaj to dvoje sploh pomeni?), češ da ju potem različno kriješ - iz dobička oz. iz kapitala? Če (ko) bo dovolj dobička, kriješ celo izgubo.

Davčna izguba (iz ODPO) pa se v naslednjih letih porabi za olajšavo, čemur bi težko rekli pokrivanje.
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

OK, da se vrnem na primer od Medico: Bilančna izguba 650, od tega "davčno priznana" 500, "nepriznana" (zam.obr.Durs, 50% reprez....) 150

Npr.Kolone v davčnem obračunu:
1=4 Prihodki 1000
5 Odhodki, ugotovljeni......1.650
6 Popravek.......150
8 Davčno priznani odhodki 1.500
10 Razlika med.......500

Na dan 31.12.2006 je bilačna izguba 933/= 650
1.1.07 650=/933
93106/=500 davčno priznana , jo pokrivam iz bodočih dobičkov,
pred obdavčitvijo
9310006/=150 davčno nepriznana izguba, ki se pokrije iz sestavin
kapitala.
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Starči, ko sem že oddala odgovor, sem prebrala tvoj zadnji stavek. Ok,pa pozabiva besedo "pokrivanje" , ker od letos res ne velja več.
Bistvo je da za 150 enot v naslednjih letih ne smem zmanjševati davčne osnove, ampak samo 500. Zato ju ločim , ker kot sem že , v enem od prejšnjih odgovorov napisala, me "v nos sune" samo izguba, za katero lahko zmanšujem davčno osnovo.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Očitno mi del odgovora ne da miru:

Tejaš navaja:
9310006/= 150 davčno nepriznana izguba, ki se pokrije iz sestavin kapitala
93106/ = 500 davčno priznana, jo pokrivam iz bodočih dobičkov, pred obdavčitvijo""""

Poslovna izguba je 650 in "se v celoti krije" iz bodočih dobičkov (če jih seveda bo) ali pa iz sestavin kapitala (prenesenih dobičkov itd).

Če bi dejansko razdelili izgubo na dva dela samo zaradi evidence, (zneskovne) koliko imate davčne izgube, potem je to zgolj evidenčne narave, ko pa za poslovno izgubo "poiščete" dva različna vira kritja, pa to ni evidenčne narave, temveč vsebinske narave. In tu se motite.

Lep pozdrav!
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ali lahko 150 enot, ki so nastali npr.zaradi 50% davčno nepriznanega stroška reprezentance , krijem iz bodočih dobičkov in s tem zmanjšam davčno osnovo naslednjega leta?

Se še spomnite obrazcev za s.p. do l.2004- "Napoved za odmero davka iz dejavnosti"?
Kolona 25- Izguba. Tu je že bil upoštevan samo 70% strošek reprezentance.
In naslednje leto smo iz dobička pokrivali to izgubo,(oz. iz kolone 37, če je bila drugačna) , ne pa izgubo v IPI kolona 13b
Če zadevo prenesemo na d.o.o., se iz bodočih dobičkov (včasih 75) pokriva davčno priznana izguba (500 enot), ki bi bila vpisana pri s.p. v kolono 25.
Če bi naslednje leto zmanjšali davčno osnovo za 650 enot, bi nam bila reprezentanca priznana 100%, sicer naslednje leto, ampak vendarle.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Kritje izgube v breme dobička nima nobenega vpliva na davčno osnovo.
Ne mešati davčni obračun (davčno izgubo) in izkaz uspeha (bilančno izgubo).
Že primerjava med davčnim obračunom za sp in doo zna biti varljiva, z izkazom uspeha za doo pa sploh nima nič.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Pa še enkrat - od kje izhaja zamisel, da se (samo) del izgube pokriva iz dobičkov, del pa samo iz kapitala (tudi če je še dobička?)?
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ne vem ali ves čas govorimo o isti stvari, vendar uporabljamo drugačno terminologijo, pa ne pridemo skupaj, ali kaj?
Ali se vsaj strinjamo, da bomo SAMO davčno izgubo iz l. 2006 iz kolone 14 davčnega obračuna, drugo leto vpisale v kolono 15.2 in NE izgubo iz kolone 183 IPI ?
Če se vrnemo na primer Medico se bo drugo leto v kolono 15.2. vpisalo 500 enot, 150 pa se bo krilo iz vseh sestavin kapitala ( seveda tudi iz prenesenega dobička, ki je bil že obdavčen, npr v letu 2005.2004...).
In zato in izključno zato, da bom takoj vedela, da drugo leto lahko v kolono 15.2. vpišem samo 500 enot, jaz izgubo razbijem na davčno "priznano" in "nepriznano"
Navednice sem uporabila, ker , kot rečeno, lahko uporabljamo drugačno terminologijo.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Pa ti podatki so v prilogi 5 ODDPO (obvezni v slučaju d.izgube) - zakaj bi s tem bremenili konte?

Obenem se moram opravičiti, ker sem kar na pamet "učil" izrazoslovje - res se tudi uradno davčna izguba pokriva.
(Sicer pa še vedno menim, da izraz ni ustrezen - pokrije se nekaj z nečim. V tem primeru bi bilo kvečjemu obratno - z d. izgubo se "pokrije" (zmanjša) del davčne osnove, ne pa da se z davčno osnovo pokrije izguba.)
Odgovori