Pozdravljeni,
v letu 2003 smo imeli izgubo, ki je presegla polovico osnovnega kapitala. Zaradi tega smo se odločili povečati osnovni kapital. Eden se nam je pridružil in smo gotovino položili na poslovni račun. Ostali 3 lastniki smo pa že med letom posodili firmi denar. Sedaj bi te obveznosti spremenili v stvarne vložke. Na sodišču so pa našo vlogo zavrnili, ker nimamo narejenih novacijskih pogodb.
Prosim za pomoč, saj nikjer ne najdem kaj na to temo.
Sonja
dokapitalizacija podjetja
Moderator: Mirko Zbačnik
Lep pozdrav Sonja.
Naša firma se je v lanskem letu tudi dokapitalizirala. Postopek je bil naslednji (en lastnik): lastnik je celo leto posojal denar firmi, zato smo sproti pisali kreditne pogodbe, ki smo jih za potrebe dokapitalizacije dali revizorju, da je pregledal ali vse štima in da je izdal potrdilo (zneski so bili precej veliki). Le-to je bilo potrebno priložiti notarju skupaj s kreditnimi pogodbami, da je sestavil notarski zapisnik. Na podlagi notarskega zapisnika in dokumentov, ki jih je dal smo poslali predlog za dokapitalizacijo sodišču. Imeli nismo nobenih problemov.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.
Andreja
Naša firma se je v lanskem letu tudi dokapitalizirala. Postopek je bil naslednji (en lastnik): lastnik je celo leto posojal denar firmi, zato smo sproti pisali kreditne pogodbe, ki smo jih za potrebe dokapitalizacije dali revizorju, da je pregledal ali vse štima in da je izdal potrdilo (zneski so bili precej veliki). Le-to je bilo potrebno priložiti notarju skupaj s kreditnimi pogodbami, da je sestavil notarski zapisnik. Na podlagi notarskega zapisnika in dokumentov, ki jih je dal smo poslali predlog za dokapitalizacijo sodišču. Imeli nismo nobenih problemov.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.
Andreja
Pozdravljeni,
hvala lepa za odgovor, saj smo mi tudi oddali kreditne pogodbe notarju, ki je na podlagi teh naredil notarski zapis za dokapitalizacijo firme. Vendar so nam na sodišču sporočili, da nam manjkajo novacijske pogodbe.Ali so novacijske pogodbe osnova za knjiženje ter ali jih lahko firma sama pripravi?
Sonja
hvala lepa za odgovor, saj smo mi tudi oddali kreditne pogodbe notarju, ki je na podlagi teh naredil notarski zapis za dokapitalizacijo firme. Vendar so nam na sodišču sporočili, da nam manjkajo novacijske pogodbe.Ali so novacijske pogodbe osnova za knjiženje ter ali jih lahko firma sama pripravi?
Sonja
-
miskopisko
- Novinec

Anka, predvsem tebi:boljše vprašanje se mi v tvojem primeru zdi- kako (pokriti)zmanjšati izgubo?
Izguba se lahko zmanjša na naslednje načine:(predvidevam, da ste d.o.o.)
1. direktno pokrivanje iz drugih sestavin celotnega kapitala( konti 91-95), vendar le če ste v preteklosti(lahko) oblikovali te sestavine iz bilančnega dobička
2. z dokapitalizacijo
Sicer pa se razlikuje iz česa lahko kriješ izgubo glede na to ali ste d.o.o, ali pa d.d., pa tudi vsaka izguba še ne pomeni, da mora priti tudi do dokapitalizacije. Sicer pa vam svetujem, da se v prihodnje poslužujete razreda 9 kot neko garancijo, če podjetje prehodno zaide v težave, ta razred je zanimiv tudi iz davčnega vidika!.
Če želiš še kakšen nasvet mi piši kakšna firma ste- ti bom skušala odgovoriti.