Nakup avta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
skorpion
Novinec
Novinec

Nakup avta

Odgovor Napisal/-a skorpion »

Imam d.o.o., kjer sem edini zaposlen. Nameravam kupiti avto pa me zanima, kaj se bolj splača.

Kupiti avto na podjetje, ali kot fizična oseba in potem obračunavati kilometrino? Avto bi uporabljal tudi v zasebne namene.

Vrednost novega avta je 15.000 evrov, na leto prevozim približno 20.000 km službeno in 30.000 zasebno.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako za vas, kot za podjetje je ugodnejša varjanta, da je avto vas. Moja ocena bo bolj tako, iz trte zvita, a malce razmišljanja, čisto naivnega:

Če imate avto na firmo, vam ne pripada kilometrina je cca 5.800 €, kar je za vas osebno tudi neobdavčen priliv, za firmo pa strošek.

V kolikor je avto vaš, je stropek za firmo amortizacija, recimo kar na pamet 2.500 in cca 1.500 € za gorivo, prištejmo še kakih 1.500 € za vzdrževanje, zavarovanje. Skupaj 4.500 stroškov.

Ker so stroški "odbitna postavka" pri obračunu davka, moramo upoštevati tudi ta segment.

Nadalje razmišljam, da bi bili stroški enaki v obeh primerih. V tem primeru bi se odločil za osebni avto fizične osebe, ker dobite vi povrnjeno kilometrino od podjetja. A ker je avto potem vaš strošek, smo konec koncev na istem - s kilometrino dobimo povrnjeno ravno obrabo avtomobila, bencin...

Nekje sem prebral, da se za oba splača nabaviti avto, star 10 let na fizično osebo, ki ni drag, kilometrina, ki jo dobite pa bistveno presega vrednost le tega, kar pri novem ne bi ravno z lahkoto trdil.

Če je avto služben, morate striktneje vofiti kilometre.

Težka odločitev.

:spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori